Acțiunile de tortură sunt în creștere în sud-estul Turciei, unde populația majoritară este de etnie kurdă
Guvernul turc nu mai consideră că este necesar să-și ascundă acțiunile de tortură, care vizează în special femeile kurde din sud-estul țării, scrie publicația al-monitor.com
Într-un material de analiză, jurnalista Pinar Tremblay descrie una dintre multele situații de abuz, îndurate de femeile kurde din sud-estul Turciei.
„O femeie singură, în provincia Diyarbakir, cu majoritate kurdă. La ora 5:00, 100 de polițiști antitero și din unități speciale dau buzna în imobil, obligând vecinii să stea în interior și să nu comunice cu nimeni. Apoi sparg ușa apartamentului și pătrund cu doi câini de politie pentru a o ataca pe Sevil Rojbin Cetin. Acesta e doar începutul. Sevil Cetin, activistă și fost lider al Partidului Democrat (HDP), aleasă în 2014 și înlocuită de o persoană desemnată de guvern în 2016. Femeia a fost dezbrăcată pe jumătate, cu mâinile legate, în timp ce era fotografiată. Tortura fizică și sexuală a fost însoțită de abuzuri verbale și o armă țintită spre cap”.
„La un moment dat, ea a fost dusă pe balcon, iar ofițerul i-a spus: dacă apartamentul dumneavoastră se afla la etajul 5, ați fi sărit până acum și nu ar fi trebuit să ne ocupăm de dumneavoastră”, a relatat Meral Danis Bestas, parlamentar pro-kurd HDP.
Sevil Rojbin Cetin a fost prinsă și torturată, iar imaginile cu rănile ei au ajuns pe rețele de socializare, provocând o amplă dezbatere.
Parlamentarii HDP cer acum ca persoana care a torturat-o pe Cetin timp de peste 3 ore să fie trasă la răspundere. Imaginile torturii au provocat un val de indignare în rândul utilizatorilor rețelelor de socializare. Până în prezent, nu a fost lansată nicio anchetă a poliției, relatează al-monitor.com.
Exista mai multe lacune in lege pentru a-i proteja pe torționari. Deși tortura urmează să fie pedepsită cu severitate, procuratura poate transforma cu ușurință cazul într-un „act de brutalitate”, care nici măcar nu l-ar costa pe ofițer. Aceste acte devin rutină deoarece sunt coordonate de guvern, fiind justificate în temeiul argumentului privind „combaterea terorismului” — nu mai rămâne loc pentru a întreba cum torturarea acestor femei contribuie la combaterea terorii – mai scrie al-monitor.com.
Raportul Departamentului de stat al SUA din 2019 privind drepturile omului arată că încălcările drepturilor omului afectează în mod disproporționat cetățenii kurzi ai Turciei. Femeile kurde care refuză să fie cetățeni model în ochii statului turc devin tot mai mult ținte ale arestărilor arbitrare, perchezițiilor, violenței sexuale în detenție, insultelor și amenințărilor violului.
Kurzii din Turcia sunt percepuți ca pseudo-cetățeni și, prin urmare, tratați ca potențiali teroriști – arată al-monitor.com.
Ayse Acar Basaran, membră a HDP, deputat și purtător de cuvânt al Consiliului femeilor al HDP, afirmă t că : „din iulie 2015, am avut peste 16,000 de membri ai partidului nostru reținuți de forțele de securitate. Aproximativ 4.000 sunt în închisoare.”
Ayse Basaran a menționat că toate organizațiile femeilor au fost închise de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Violența împotriva femeilor a devenit și mai mult un fenomen, întrucât bărbații primesc un cec în alb, iar femeile sunt lăsate mai vulnerabile în casele lor și pe străzi.
„Atunci când guvernul a pus capăt procesului de pace și și-a intensificat politicile agresive de securitate, femeile au devenit cele mai mari victime. Acum, aceștia arestează membri ai celor două asociații ale femeilor rămase — Asociația Femeilor din Rosa și Mișcarea Femeilori din cadrul programului TJA. Printre acuzațiile aduse membrilor se numără participarea la Ziua Internațională a femeii din 8 martie, promovarea păcii, căutarea femeilor dispărute și căutarea justiției pentru femeile victime ale violenței domestice. Femeile — în special cele din mișcarea kurdă — reprezintă o provocare directă pentru dorința AKP de a monopoliza putereal”, a adăugat Basaran.
Eren Keskin, vicepreședintă a Asociației drepturilor Omului din Turcia și o importantă avocată, a declarat pentru al-monitor.com că tortura femeilor „în detenție și în timp ce sunt luate în custodie publică” devine o rutină. Tortura este definită în mod clar ca fiind ilegală atât în Constituția Turciei, cât și în mai multe tratate internaționale pe care Turcia le-a semnat, fără însă să se țină seamă de acest aspect.
În anii 1980, tortura a fost ascunsă și adesea negată de oficialii guvernamentali. Astăzi, birocrații de rang înalt sunt bineveniți și chiar încurajați să acționeze.
Sebnem Korur Fincanci, președintă a Fundației pentru drepturile Omului din Turcia, a anunțat că, potrivit evidențelor fundației, una din 500 de persoane din Turcia a fost torturată.
Sursa Foto: al-monitor.com/ OZAN KOSE/AFP via Getty Images.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii