Acțiunile marilor companii europene au performanțe remarcabile la burse, în ciuda criticilor despre economia UE. Indicii bursieri europeni au depășit indicii din SUA cu cele mai mari diferențe din ultimii nouă ani
Economia Europei pare în stagnare, iar amenințarea președintelui Donald Trump de a lovi UE cu tarife înrăutățească lucrurile. Cu toate acestea, acțiunile europene performează peste așteptări, arată o analiză The Wall Street Journal.
Indicele bursier german DAX a crescut cu peste 9% în acest an în dolari, iar indicele francez CAC 40 a crescut cu aproximativ 8%. Aceasta este cu mult peste creșterea de 2,45% a indicelui american S&P 500. De altfel, indicii bursieri europeni nu au mai depășit indicii americani cu o valoare atât de mare la începutul anului din 2015.
Unele dintre cele mai performante acțiuni mari din lume în acest an includ bănci europene precum Société Générale și Banco Santander și casele de lux Burberry și Richemont.
Entuziasmul vine într-un moment neașteptat. Zona euro a încheiat anul 2024 cu o creștere economică zero în trimestrul al patrulea, iar Trump a declarat săptămâna aceasta că va lovi Uniunea Europeană „destul de curând” cu tarife, după ce inițial s-a concentrat pe Canada, Mexic și China.
Și totuși, o serie de factori stimulează piețele europene.
Investitorii se așteptau ca revenirea lui Trump la Casa Albă să consolideze performanțele acțiunilor americane. Dar această convingere a fost zdruncinată, după ascensiunea companiei chineze de inteligență artificială DeepSeek și după câștigurile slabe ale unor giganți precum Alphabet și Microsoft. Aceste evoluții au împins investitorii să reconsidere piețele din Europa și Asia.
Între timp, perspectivele politice, economice și de profit pentru Europa se îmbunătățesc, în timp ce speranțele că Trump va negocia o încetare a focului între Ucraina și Rusia au stimulat, de asemenea, acțiunile, în special în Europa de Est.
„Europa a fost tratată ca și cum ar fi fost aproape neinvestibilă”, a declarat Luca Paolini, strateg șef la Pictet Asset Management. „Sentimentul privind acțiunile europene a fost atât de rău, încât orice lucru pozitiv ar fi avut un impact semnificativ.”
O atracție majoră a indicilor europeni este că par ieftini în comparație cu omologii americani. Potrivit LSEG, S&P 500 se tranzacționează la un preț de 22 de ori mai mare decât câștigurile preconizate pentru următoarele 12 luni, comparativ cu aproximativ 14 pentru indicele pan-continental Stoxx Europe 600 și 12 pentru acțiunile din Regatul Unit.
În plus, profiturile companiilor europene sunt în creștere. Conform FactSet, câștigurile pe acțiune ale companiilor din Stoxx Europe 600 sunt așteptate să crească cu 7,7% în acest an, comparativ cu o creștere de doar 2,6% în 2024.
„Există perspective de câștig în afara sectorului tehnologic din SUA”, a declarat Florian Ielpo, șef al departamentului macro la Lombard Odier Investment Managers din Geneva. „Acest lucru nu înseamnă că acțiunile americane vor avea o evoluție proastă, ci doar că alte acțiuni ar putea înregistra randamente la fel de atractive.”
Puterea economiei americane – și a dolarului – reprezintă o veste bună pentru multe companii europene mari, multe dintre acestea obținând mai multe venituri din SUA decât de pe piața lor internă. Aceasta înseamnă că sunt expuse unei creșteri americane mai rapide, în timp ce un dolar în creștere face ca aceste vânzări să valoreze mai mult atunci când sunt convertite înapoi în euro sau lire sterline.
Așteptările conform cărora băncile centrale din Europa vor reduce ratele dobânzilor mai agresiv decât Rezerva Federală americană reprezintă un alt factor determinant. Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au redus ratele dobânzilor în ultimele săptămâni, în timp ce Fed a menținut ratele stabile. Costurile mai mici ale împrumuturilor servesc de obicei la susținerea creșterii și pot atrage mai mulți investitori pe piața bursieră.
În plus, incertitudinea politică dă semne că se diminuează. Săptămâna aceasta, guvernul Franței a supraviețuit unui vot de neîncredere, deschizând o cale pentru a pune capăt crizei sale bugetare.
Între timp, Germania, al cărei guvern s-a prăbușit în noiembrie, va organiza alegeri la sfârșitul acestei luni. Investitorii speră că Berlinul ar putea, în sfârșit, să slăbească regulile bugetare conservatoare, generând noi investiții pentru revigorarea economiei sale în stagnare, mai arată WSJ.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii