G4Media.ro

Acțiunile Rusiei cresc probabilitatea ca SUA să impună noi sancțiuni împotriva Moscovei…

Acțiunile Rusiei cresc probabilitatea ca SUA să impună noi sancțiuni împotriva Moscovei – expert

Acțiunile Rusiei în Marea Azov cresc probabilitatea ca în Congresul de la Washington să fie impuse noi sancțiuni împotriva Moscovei fie în acest an, fie în 2019, a afirmat un expert american în probleme rusești, referindu-se la incidentul de securitate de duminică, când trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov.

Într-o declarație pentru G4Media.ro, Chris Miller, care este profesor asistent de istorie internațională la Fletcher School of Law and Diplomacy din cadrul Tufts University (Massachusetts), a spus că escaladarea tensiunilor dintre cele două state va duce, foarte probabil, la întărirea sentimentului anti-Kremlin în Ucraina și la creșterea popularității interne a președintelui ucrainean, Petro Poroșenko.

Duminică, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova și Kiev, vase de război ale Rusiei au deschis focul asupra navelor ucrainene, rănind șase membri ai echipajelor. Incidentul de securitate a fost condamnat de UE și NATO, care au cerut restabilirea liberului acces al Ucrainei în apele sale teritoriale din Marea Azov.

Într-o declarație făcută pentru G4Media.ro, Miller – autor, printre altele al cărții Putinomics: Power and Money în Resurgent Russia (2018) și un fin cunoscător al situației din zonă – a afirmat următoarele:

  • „Eforturile Rusiei de a-și impune controlul de facto asupra Mării Azov fac parte dintr-o campanie de presiune mai vastă asupra Ucrainei. Scopul ei nu este numai acela de a restrânge capacitatea Ucrainei de a folosi marea pentru comerț, dar, și mai important, de a slăbi pretențiile Ucrainei față de apele sale teritoriale și de a întări autoritatea Rusiei asupra Crimeei.
  • Pe de altă parte însă, această escaladare va duce foarte probabil la consolidarea sentimentului anti-Kremlin în Ucraina și va putea, de asemenea, să sporească popularitatea internă a președintelui ucrainean, Petro Poroșenko (aflat în campanie electorală înaintea alegerilor prezidențiale din martie 2019 – n.red.).
  • Acțiunile rușilor sporesc și probabilitatea ca Congresul Statelor Unite să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei fie mai târziu în acest an, fie în 2019. În Congres sunt luate deja în discuție câteva acte legislative care ar reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a interacționa cu piețele financiare internaționale.”

Foto: Chris Miller (Arhiva personală)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. „au deschis focul si aubranit sase membrii ai echipajului” Alo! G4Media! Nu v-ati saturat de dezinformari? A fost cineva ranit de „focul deschis” de rusi?! Ati auzit de focuri de avertisment? De somatie?! Nimeni din cei implicati nu are viata in pericol.
    Rog mai multa atentie si claritate in articol, asta daca nu cumva aveti in fisa postului dezinformarea si generarea de tensiuni, ca atunci nu ma mai obosesc sa scriu ce cred despre voi!

    • Ce au cautat navele ucrainiene in apele teritoriale ruse ? Chiar daca respectivele limte sunt nou impuse prin Crimeea? Evident ca a fost vorba de o incercare de sfidare/testare a reactiei rusilor. Iar rusii…au reactionat.
      Mai bine ar negocia o intelegere.

  2. Iar apar trolii rusi din Romania peste tot unde sunt stiri despre dragul lor putin si muschii lui !De parca noi suntem Moldovica lui dodonica,mai trolisori mai, mai domol cu sfaturile pe aici, v-a trimis sputnik la imprastiat impresii „anti imperialiste”?

    • Faci comentarii ieftine.

      1/ De unde stii ca i-a trimis sputnik?
      2/ De unde stii ca sunt trolii rusi?

      De asta in Romania nu exista echidistanta. Pe langa manipularile mass media si politico-securiste, exista si comentarii ieftine si „la pleasca” fara documentare cat de cat …

  3. Trebuiau pana acum, dar Trump are o neputinta … Cea mai dura sanctiune ar fi oprirea totala a importurilor de gaze si suspendarea investitiilor in Rusia. In maxim o luna baietii destepti vor rezolva problmea iar tarul va deveni istorie.

  4. Asa e cand ii lasi sa respire, nu te lasa sa traiesti. Rusia trebuie ingenuncheata prin sanctiuni, si fiecare amenintare venita de la ei trebuie rasplatita cu noi sanctiuni. S-or potoli la un moment dat, sau raman fara aer.

  5. Miller se poate insela avand in vedere ca o mare parte a ucrainienilor sunt ortodocsi si vorbesc si rusa. Deci, „intarirea sentimentului anti-Kremlin” este putin probabil, decat daca este orchestrat de Vest dupa cum a fost si lovitura de stat din februarie 2014 impotriva lui Yanukovich.

    Porosenko este in scadere in ceea ce priveste popularitatea sa. Avand in vedere ca dansul a incurajat schisma religioasa dintre Biserica Ortodoxa Ucraineana/Patriarhatul Moscovei (BOU/PM) si cea schismatica condusa de Filaret (Mihail Denysenko) precum si o alta condusa de Macarie, este putin probabil ca ortodocsi ucrainieni canonici sa simpatizeze cu regimul lui Porosenko. Doar cei din Ucraina vestica care doresc UE si NATO. In plus, patriarhul ecumenic pare sa fi fost mituit cu cca 35 milioane dolari pentru a fi de acord cu aceasta schisma.

    Astfel, pe fundalul scandalului schismei religioase, incidentul de ieri nu face altceva decat sa dovedeasca hotararea rusilor de a-si proteja apele teritoriale (!) (aviz amatorilor!), nepasarea ucrainienilor cand au fost somati sa opreasca, intreaga campanie propagandista anti-Putin condusa nu numai de NATO si SUA ci si DE VOI CEI DIN G4MEDIA, si, mai ales, crearea unui fals pretext de cresterea a tensiunii in Marea Neagra-Azov.

    In plus, alte surse mass media de pe internet mentioneaza ca 3 marinari ucrainieni au fost raniti nu 6. Cat despre „vasele de razboi ale Rusiei”, care vase? Cele de coasta? Alea nu sunt de razboi!

    Deci, din nou, G4Media foloseste o retorica belicoasa si propagandista anti-Rusia. MONEY TALKS! Cine va sponsorizeaza? Poate americanii?

    Chris Miller e inseala in privinta asertiunii b/ cu privire la sentimentul anti-Kremlin despre sentimenul anti-Rusia. Cel putin, acest sentiment nu va afecta estul Ucrainei ci doar vestul ei. Cat despre a/ si c/ ele pot fi adevarate. Rusia este indreptatita sa faca totul pentru a-si asigura protectia sa.

    In plus, sanctiunile americane asupra Rusiei par sa creeze un sentiment anti-american, nu numai in Rusia, ci si in China, Iran, o parte din tarile Indo-Pacific dar si tari din America Latina. Motivele sunt false: Magnitsky, Skripal, Ucraina, Siria, etc. toate acestea nu au o baza reala. Dupa cum nici atacul asupra lui Saddam Hussein, care „detinea” arme nucleare nu a avut o baza reala ci minciuni si dezinformare.

    Sa nu uitam si unele tari din UE, precum Franta si Germania, care au propus forte militare UE care sa fie complementare celor din NATO. In plus, Suedia si Finlanda, tari membre UE NU SUNT membre NATO, dupa cum nu este nici Irlanda, tot tara UE. Dar mai ales, unele guverne din UE s-au cam saturat de unilateralismul american si impunerea de sanctiuni care contravin intereselor UE (Austria, Germania Italia).

    Este interesant cum personaje academice precum Chris Miller „is alleged to present the reality in a biased way regarding Russia-Ukraine”. Adica, exista un curent academic in SUA, supranumit complexul academic-industrial, care construieste un discurs, o retorica anti-Rusia, favorabila complexului militar-industrial, administratiei Casei Albe si Congresului.

  6. Dati afara din SWIFT – sa vedeti cum fac implozie una doua