Active Watch: Derapajul populist al AUR e similar strategiilor partidelor care au pus bazele dictaturilor din secolul trecut/ Invităm partidele și organizațiile să respingă ferm ”listele negre”
Organizația Active Watch a criticat derapajul partidului extremist AUR la adresa mass-media spunând că „ încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media pe care le etichetează ca fiind „toxice”.
Active Watch a mai spus că derapajul populist al AUR e similar strategiilor partidelor care au pus bazele dictaturilor din secolul trecut: ”Drept urmare, solicităm conducerii AUR să retragă postarea din data de 26 ianuarie 2022”.
Organizația a transmis că se solidarizează cu instituțiile de presă care acum sunt ținta unui ”atac populist periculos” și invită și alte partide, organizații și cetățeni care încă mai cred în libertatea de conștiință, în libertatea de expresie și în dreptul la informare să respingă ferm „listele negre” și atacurile la adresa democrației.
Mesajul Active Watch
Într-un nou derapaj populist, partidul parlamentar AUR încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media pe care le etichetează ca fiind „toxice”.
Considerăm că astfel de strategii de comunicare și de divizare în spațiul public nu au nicio legătură cu anul 2022, dar sunt similare cu strategiile adoptate de partide care au pus bazele unor regimuri dictatoriale și autoritare din secolul trecut. Drept urmare, solicităm conducerii AUR să retragă postarea din data de 26 ianuarie 2022.
Considerăm că acest tip de comunicare excede limitele parlamentarismului și ale libertății de exprimare, prin impactul negativ asupra publicului larg, dar și asupra instituțiilor media vizate de această campanie de înfierare.
Le reamintim liderilor AUR că, fără aceste „organe de presă” care de-a lungul timpului au investigat disfuncționalitățile sistemice din statul român, spațiul civic și democratic ar fi fost mult mai restrâns.
Spre deosebire de cei mai mulți dintre cetățeni, politicienii și partidele politice au obligația să își cenzureze discursul și gesturile publice atunci când acestea pot avea consecințe ce nu pot fi controlate sau asumate.
Ne solidarizăm cu aceste instituții de presă care acum sunt ținta unui atac populist periculos și invităm și alte partide, organizații și cetățeni care încă mai cred în libertatea de conștiință, în libertatea de expresie și în dreptul la informare să respingă ferm „listele negre” și atacurile la adresa democrației.
sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii