G4Media.ro

ActiveWatch: Comisia de Etică și Arbitraj din televiziunea publică riscă să își…

Sursa Foto: Facebook/ Laurențiu Ciocăzanu

ActiveWatch: Comisia de Etică și Arbitraj din televiziunea publică riscă să își piardă independența / Directorul știrilor TVR, Laurențiu Ciocăzanu, este incompatibil legal și moral pentru a candida la funcția de membru al Comisiei

Organizația ActiveWatch îl acuză pe directorul știrilor TVR, Laurențiu Ciocăzanu, că este incompatibil ”legal și moral” pentru a candida la funcția de membru al Comisiei de Etică și Arbitraj din cadrul televiziunii publice. Alegerile au loc astăzi, 17 iulie, 2023. ActiveWatch susține, într-un comunicat, că poziția pe care o ocupă în ierarhia TVR – director de departament și membru în Comitetul Director al Societății Române de Televiziune (SRTv) – îl pune în imposibilitatea de a exercita funcția de membru al Comisiei de Etică și Arbitraj, care are, printre altele, rolul de a media orice litigiu apărut între un ziarist şi departamentul din care face parte, precum şi alte litigii care afectează relaţiile ziaristului cu televiziunea publică.

Redăm mai jos integral comunicatul ActiveWatch:

”ActiveWatch își exprimă consternarea față de prezența dlui Laurențiu Ciocăzanu, directorul știrilor TVR și membru în Comitetul Director al televiziunii publice, pe lista candidaților la alegerile pentru Comisia de Etică și Arbitraj. Alegerile au loc astăzi, 17 iulie, 2023.

Considerăm că domnul Ciocăzanu este incompatibil cu poziția de membru în Comisia de Etică și Arbitraj atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral.

Poziția pe care o ocupă în ierarhia TVR – director de departament și membru în Comitetul Director al Societății Române de Televiziune (SRTv) – îl pune în imposibilitatea de a exercita funcția de membru al Comisiei de Etică și Arbitraj, care are, printre altele, rolul de a media orice litigiu apărut între un ziarist şi departamentul din care face parte, precum şi alte litigii care afectează relaţiile ziaristului cu televiziunea publică (Statutul ziaristului din SRTv, art. 44). Prin urmare, dl. Ciocăzanu s-ar afla în situația contradictorie în care, în cazul unui litigiu apărut cu un ziarist din Departamentul Știrilor TVR, ar fi în acelaşi timp coautor şi destinatar cu putere de decizie al rapoartelor Comisiei de Etică și Arbitraj.

Mai mult, această situație de incompatibilitate devine și mai acută atunci când este vorba despre poziția de membru al Comitetului Director al SRTv pe care o ocupă dl. Ciocăzanu, deoarece, conform Statutului ziaristului din SRTv: „Comisia de etică şi arbitraj lucrează independent de Consiliul de administraţie şi de Comitetul director” (art. 46).
Precizăm că, din datele noastre, în cei 24 de ani de funcționare a Comisiei de Etică și Arbitraj nu a fost niciodată ales sau numit în acest for titularul unei funcții de conducere în TVR, cu atât mai puțin un membru al Comitetului Director.

Reamintim, în același timp, că, din păcate, dl. Ciocăzanu și-a pierdut și calitatea morală de a face parte din Comisia de Etică și Arbitraj a televiziunii publice. Într-o declaraţie publică de anul trecut, Laurenţiu Ciocăzanu a spus că nu consideră a fi o încălcare a normelor etice faptul că un ziarist redactează articole plătite de un partid politic și, mai mult, le publică fără a le marca drept publicitate plătită, după cum a arătat ziarul Libertatea. Comentariile lui Laurențiu Ciocăzanu au venit după ce ziarul Libertatea a dezvăluit că acesta scrisese, în 2021, articole pentru site-ul ziaristii.com, care au făcut parte dintr-un contract cu PNL, iar materialele au fost publicate fără a fi marcate ca publicitate politică. Laurențiu Ciocăzanu era, la acel moment, jurnalist şi acționar la societatea care deţine publicaţia respectivă. Chiar dacă priveşte o perioadă în care dl. Ciocăzanu nu era angajat al TVR, poziţia exprimată de jurnalist reprezintă practic o negare a unor norme deontologice fundamentale prevăzute în Statutul ziaristului din SRTv.

Prin urmare, ActiveWatch intenționează să conteste, la Biroul Electoral Central al televiziunii publice, votarea dlui Ciocăzanu între membrii Comisiei de Etică și Arbitraj. Este îngrijorător că un for etic al jurnaliștilor, atât de important pentru buna funcționare a televiziunii publice, își va pierde independența și autoritatea morală prin prezența dlui Ciocăzanu între membrii săi.”

Definiții și norme statutare aplicabile

Incompatibilitate:

Contradicţia dintre o anumită funcţie, calitate sau situaţie şi exercitarea unor atribuţii sau funcţii de către aceeaşi persoană.

Contradicții:

Statutul ziaristului din SRTv, art. 44:

„(…) Comisia de etică şi arbitraj mediază orice litigiu apărut între un ziarist şi alt ziarist din televiziunea publică, între un ziarist şi departamentul din care face parte, precum şi alte litigii care afectează relaţiile ziaristului cu societatea în ansamblul ei. (…)”

Având în vedere că departamentele sunt conduse de directori, este evident că medierea de către aceştia a unui litigiu dintre un ziarist şi departamentul pe care îl conduc sau Societate reprezintă o contradicţie.

Statutul ziaristului din SRTv, art. 44:

„(…) Comisia de etică şi arbitraj mediază litigiile dintre ziarişti, departamente sau Societate, în ansamblul ei, şi public. (…)”

În mod evident, conducătorul unui departament nu poate fi un mediator obiectiv al unui litigiu între departamentul pe care îl conduce şi public.

Statutul ziaristului din SRTv, art. 46:

„Comisia de etică şi arbitraj lucrează independent de Consiliul de administraţie şi de Comitetul director conform regulamentului propriu de organizare, elaborat pe baza prezentului Statut.”

Membrii Comitetului Director – organism de conducere al TVR – sunt conducătorii celor mai importante structuri din TVR, inclusiv cele editoriale. În aceste condiţii, prezenţa unui membru al Comitetului Director în Comisia de Etică şi Arbitraj afectează independenţa comisiei stipulată în Statut.

Statutul ziaristului din SRTv, art. 47 :

„Comisia de etică şi arbitraj (…) întocmeşte rapoarte şi rezoluţii ce vor fi înaintate Comitetului director, Preşedintelui – Director general sau, în caz de interes major, Consiliului de administraţie (…)”

Calitatea de membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj a unui membru al Comitetului Director îl plasează pe acesta în situaţia contradictorie de a fi în acelaşi timp coautor şi destinatar cu putere de decizie al rapoartelor comisiei.

În acelaşi timp, participarea la şedinţele de analiză şi dezbatere ale Comisiei de Etică și Arbitraj a unui membru al Comitetului Director riscă să fie o formă de presiune ierarhică asupra membrilor comisiei, deţinători ai unor funcţii de execuţie.

Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei de etică şi arbitraj, art. 9 (11):

„Comisia de etică şi arbitraj (…) oferă avize consultative în dosarele de sancţionare ale ziariştilor din Societatea Română de Televiziune pentru nerespectări ale Statutului ziaristului (…)”

Un membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj care deţine funcţia de director poate ajunge în situaţia contradictorie de a analiza în cadrul comisiei faptele pe care, ca director, i le-a imputat unui subaltern, declanşând cercetarea disciplinară a acestuia.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. A jucat și ăsta exact ca si Turturică cum i-au tras de ațe băieții. Tună si-i adună

  2. Si Turturica și Ciocazeanu au fost actionari la ziariștii.com. Doar au vrut sa îl aducă și pe Cartianu, sa bage și băieții vechime la macelarie pentru pensie