G4Media.ro

ActiveWatch: Conflictul din Ucraina folosit de senatori pentru a legitima extinderea interceptărilor…

Sursa: Unsplash.com

ActiveWatch: Conflictul din Ucraina folosit de senatori pentru a legitima extinderea interceptărilor / Senatul a votat rapid proiectul de Cod al Comunicațiilor cu prevederi contestate de mai multe ONG-uri

Senatul a adoptat în ședința de azi lărgirea interceptărilor din Codul Comunicațiilor, continuând să ignore nevoia de consultare publică pe marginea acestui subiect, se arată într-un comunicat ActiveWatch transmis G4Media.ro

Potrivit sursei citate, proiectul de Cod al Comunicațiilor a fost retrimis luni, 28 februarie, de plenul Senatului în Comisii, care în ziua următoare au adoptat, din nou fără consultare, ”o forma cosmetizată a articolul 10 indice 2”  iar peste o zi (adică astăzi) au trimis proiectul în plen cu 10 minute înainte de începerea ședinței și l-au votat rapid.

Senatul este cameră decizională, prin urmare proiectul de lege va fi trimis președintelui României pentru promulgare.

Redăm mai jos observațiile Active Watch:

”Acest articol practic extinde domeniul și spectrul interceptării reglementat prin Codul de procedură penală, inclusiv pentru organele cu atribuții în domeniul securității naționale, la

  • conținut criptat (practic 80% din traficul www, adică cel care apare în față cu HTTPS + comunicații criptate ca Whatsapp, Signal, Telegram, etc.);
  • istoricul navigării web (paginile web vizitate și ora, minutul și secunda fiecărui acces);
    accesul la servere (practic orice informație găzduită, dar nepublică a unei redacții de știri, ONG sau orice firmă privată).

Obligația revine tuturor furnizorilor de găzduire, internet și telecom.

De asemenea, îi obligă pe toți furnizorii de mai sus să își creeze propria infrastructură de interceptare, pe banii lor, pe care să o pună la dispoziția organelor pentru un acces, care va fi imposibil de verificat de cineva din punct de vedere tehnic.

Bogdan Manolea, expert în drepturi digitale al Asociației pentru Tehnologie și Internet a criticat procesul netransparent și adoptarea pe repede înainte a acestui proiect de lege și refuzul constant al Guvernului, Parlamentului, serviciilor sau oricărei părți interesate în a discuta si argumenta necesitatea acestui articol în această formă.

Bogdan Manolea critică faptul că România profită de război pentru limitarea drepturilor fundamentale, argumentul principal folosit în dezbaterea din plen din Senat fiind acela că susținerea măsurilor de interceptare este necesară „pentru războiul din Ucraina”.

“De o săptămâna avem război lângă noi, refugiați și azilanți vin disperați prin toate punctele de frontieră cu Ucraina, care ne dă o lecție de comunicare digitală, iar fiecare aspect al guerillei digitale ne indică importanța securității comunicațiilor și a libertății accesului la comunicații digitale. În acest context Senatul României în loc să ne arate o lecție de transparență, democrație și dialog (pentru că suntem o societate democratică, nu?) nu face decât să sublinieze că nu doar că nu dă nicio ceapă degerată nici cu privire la ce înseamnă conținut criptat în era digitală, ci că nici nu vrea să discute, ceea ce oricum nu pare capabil să înțeleagă”, mai spune expertul Bogdan Manolea în articolul publicat pe site-ul Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Reamintim că 15 organizații cereau senatorilor, pe 10 februarie 2022, să nu adopte articolul 10 indice 2 din Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice (L532/2021, Codul Comunicațiilor) sau să îl trimită înapoi la Comisiile de specialitate. Motivele invocate de organizațiile neguvernamentale erau că:

  • lărgirea interceptării comunicațiilor NU trebuie făcută prin Codul Comunicațiilor, ci doar prin amendarea Codului de procedură penală,
  • măsurile adoptate intră în conflict cu Legea 365/2002 privind comerțul electronic, cu Directiva Ecommerce în
  • vigoare dar și cu propunerea de directivă europeană Digital Services Act,
  • adaugă obligații care nu există în codul de procedură penală (punerea la dispoziție a istoricului accesărilor cu momentele de timp aferente),
  • lipsa de claritate a textului ridică probleme de constituționalitate.

NOTĂ: Text publicat pe site-ul grupului ONG-uri pentru Cetăţean

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu meritați voi libertate, veți vota PSDNLAUR din nou, voi vreți să omorâți țara.

    • De doi ani de zile va spunem ca „evoluam” spre totalitarism, ca reducerea libertatii nu se va opri la certificat de sclav, masca si blocare pe FB. Dar voi „nu si nu”, ca e bine, e justificat, ca sosoci si conspirationisti, statul ne vrea intotdeauna binele…

      Mai nou ziceti ca e bine, e de dorit, sa fie redusi la tacere toti cei care nu injura rusi si Putin. Nici nu e nevoie sa zici de bine de Rusia, ci doar sa nu iti exprimi vehement sustinerea fata de Ucraina si masurile luate de Vest.

      Acuma poate va treziti dr*cului odata! Restrangerea libertatii, incalcarea Constitutiei si Drepturilor Omului, este INTOTDEAUNA un atac grav la democratie! Nu doar cand nu va convine noua. Pentru ca azi va convine, ca se aplica cui vreti voi. Dar maine vi se va aplica si voua, desteptilor…

    • Jale mare la AU Rolaci, numai pot face propaganda Rusiei! Atâta timp cât nu ești infractor sau nu ai ceva de ascuns, nu vad cum ar deranja legea! 👍

    • Argumentul oricarui dictator – daca n-ai nimic de ascuns (adica esti obedient) nu ai de ce sa te temi ca statul stie totul despre tine. Exact asa e si in Rusia aia pe care (cica) o dispretuiti. Moluste fara minte si coloana…

  2. Majoritatea cititorilor si a poiticienilor este incapabila sa proceseze informatia din textul asta si nici n-are chef sa invete.

  3. Ne aliniem si noi la „nooua deeemocratie” ca altii. Pana ieri a fost caaaarcalacu, acum e cracanatu’ pervers si vodkarii. Cate pretexte d-astea n-ar putea gasi astia? O fi bine, asa in general?
    Ministrul Justiției din Cehia, Igor Striz: „Trebuie informați cetățenii că actuala situație legată de atacul Federației Ruse împotriva Ucrainei ar putea avea implicații pentru libertatea lor de exprimare. Libertatea de exprimare are și limite într-un stat democratic aflat sub domnia legii, „Oricine, în mod public (inclusiv la manifestații, pe Internet sau pe rețelele sociale) aprobă (acceptă sau sprijină atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei) ori își exprimă sprijinul ori îi elogiază pe liderii Federației Ruse în această privință ar putea fi tras la răspundere penală în anumite condiții.”

    • Stai liniștit, Uniunea Salvați România va face ce spune numele său și va ataca legea la CCR, va face presiuni publice ca Iohanis să trimită legea la reexaminare.
      Sau nu??

    • Face USR pe dr*cu sa-i pieptene… I-am vazut in actiune cu certificatul de sclav, ne-au „aparat” de era cat p-aci sa fim concediati jumatate din pop.ulatie din cauza lor. Ii doare in c*r de libertatea noastra.

  4. eu mamut intr-un satuc

    la malul marii

    departe de ada tehnologii

  5. sper sa nu prind Gold FM , pe acolo

  6. lucrez pana la greutati de 115 kg

    dupa care , pun la vanzare

    banca si discurile

  7. scot la vanzare , tot

    tv , calculatoare

  8. cand plec

    ultimul lucru pe care il vand este Casa Parinteasca.

  9. Vor o Românie doar a lor.

  10. Parlamentarii nostri neobolsevici se inspira din reglementari similare votate in Rusia, China, sau Coreea de Nord. Redescopera binefacerile dictaturii, cenzurii sau a pumnului bagat in gura de catre Partidul unic. Curand, o sa ajungem sa atarnam tabloul tovarasului KWJ in salile de clasa din scoli si sa-i scrim poezii de lauda si inchinare!