G4Media.ro

Activiștii de mediu, indignați de afirmațiile șefului Romsilva, care susține că doar…

Activiștii de mediu, indignați de afirmațiile șefului Romsilva, care susține că doar 50.000 de metri cubi de pădure sunt tăiați ilegal anual: ”Datele pe care noi le avem vorbesc despre tăieri ilegale cuprinse între 8,8 milioane şi 20 milioane de metri cubi anual”

Şeful Romsilva susţine că anual sunt tăiaţi ilegal din pădurile statului 50.000 m3 de lemn. Cifrele sunt combătute de către activiştii de mediu care spun că adevărata cantitate furată s-ar ridica la peste 8,8 milioane m3. Pădurarii spun că atât timp cât nu vor fi din nou înarmaţi, furăciunile nu vor putea fi diminuate.

Potrivit datelor oficiale, Romsilva administreaza în prezent 3.13 milioane de hectare de păduri, proprietate publică a statului. Asta înseamna 48% din totalitatea suprafetei cu păduri de la nivel naţional. Diferenţa de 52% o reprezintă suprafeţele care apartin proprietarilor privaţi. Din suprafaţa administrată de Romsilva, regia susţine că doar  0,01 % este tăiată ilegal.

„Volumul care se taie neautorizat din pădurile administrate de Romsilva este undeva la 40.000 şi 50.000 de metri cub pe an. Asta inseamnă un volum de 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar. Înseamnă un fag sau un molid cu diametru de 8 cm. Dacă credeţi că a tăia neautorizat un par la un hectar este un pericol, eu vă spun că nu”  a declarat de curând Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul regiei.

Datele prezentate de acesta au reuşit să stârnească un val de indignări în rândul activiştilor de mediu. Aceştia susţin că volumul cantităţii de lemn furat nu reflectă nici pe departe realitatea din teren şi, mai mult decât atât, cifra vehiculată de regie ar face referire doar la cantitatea descoperită în urma controalelor.

„Datele pe care noi le avem vorbesc despre tăieri ilegale cuprinse între 8,8 milioane şi 20 milioane de metri cubi anual. Ce face Romsilva spunând că sunt doar 40.000 de metri cubi anual tăiaţi ilegal anual, este de fapt acel fragment pe care îl surprind în controalele pe care le face ea. Cifra de 8.8 milioane de metri cubi reiese din inventarul forestier ciclul 1, 2008 -2013, care a fost publicat chiar de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Această cifră se regăseşte şi în dosarele speciale existente în CSAT, în dosarele în care se vorbeşte despre tăierile ilegale din România, un subiect de securitate naţională. Cifra de 20 milioane de metri cubi reiese dintr-un calcul pe care organizaţiile de mediu l-au făcut având la bază acte din ciclul 2 al inventarului forestier naţional, 2013 – 2018. Acolo pur şi simplu dispar din calcule 14 miloane de metri cubi. Ministerul Apelor şi Pădurilor nu reuşeşte să explice de ce se întâmplă asta şi unde anume se duce această cantitate”, a declarat pentru G4Media.ro, Ciprian Găluşcă, coodonator campanii păduri şi biodiversitate Greenpeace România.

Indiferent de disputele pe care le duc ONG-urile de mediu pe de o parte şi Romsilva de cealaltă parte, privind cantitățle de lemn tăiat ilegal, pădurarii susţin că numărul furăciunilor ar scădea semnificativ dacă ar fi din nou înarmaţi aşa cum erau în urmă cu câţiva ani, dacă ar avea uniforme, mijloace de transport şi de comunicaţii.

„În prezent, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are 6.000 de pădurari care au ca atribuţie de serviciu paza pădurilor. Dintre aceştia, puţin peste 3.000 sunt dotaţi cu armament de serviciu. Vorbim de pistoale cu gaze şi cu bile de cauciuc cu care de multe ori nu reuşim să speriem nici măcar câinii hoinari. Aşadar, principala protecţie pe care o are astăzi personalul silvic în îndeplinirea atribuţiilor de pază a pădurilor, a rămas protecţia divină” a declarat pentru G4Media.ro, Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Silva”.

Potriviti ultimelor date oficiale, în ultimii ani, cinci pădurari au fost ucişi de hoţii de lemne și alti peste 650 au fost agresati sau amenintaţi. Ultimul pădurar care şi-a pierdut viaţa în urma loviturilor aplicate de hoţii de lemne surprinşi la furat se numea Radu Gorcioaia în vârstă de 50 de ani. Incidententul a avut loc la Ocolul Silvic Paşcani, la jumătatea lunii trecute.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Are dreptate sefu Romsilva, numai noi de la usereu, am schimbat legislatia in ultima zi de guvernare a sefului Bubi, si am adaugat din condei niste milioane de metri3 la limita legala de despadurire, vezi MO, asa ca mars pe latrine!!!

  2. Are dreptate sefu’: el primeste dreptu’ pentru cat v-a spus, cine taie mai mult „ilegal” fara sa dea dreptu’ sefului? N-ar indrazni nimeni, crede sefu’ absolut.

    • STS lucrează la SUMAL

      După eșecul contractului cu SC Indaco Systems SRL, încheiat, în 2016, de Guvernul Cioloș,

      în anul 2017 a fost încheiat Protocolul de colaborare dintre Ministerul Apelor și Pădurilor și

      Serviciul de Telecomunicații Speciale,

      având ca obiect “colaborarea dintre părți în vederea realizării de către MAP cu sprijinul STS, a noului sistem informatic și de comunicații SUMAL.

      Potrivit acestui protocol, Ministerul Apelor și Pădurilor, cu sprijinul STS, ar fi trebuit să asigure operaționalizarea sistemului informatic și dezvoltarea funcționalităților complementare până în trimestrul 3 al anului 2019.

      ”Complexitatea intrinsecă a sistemului informatic SUMAL 2 a generat o serie de provocări atât pentru activitatea de proiectare (definire cerințe funcționale și de design), cât și pentru activitatea de dezvoltare software.

      Dintre acestea menționăm interdependența celor 11 module,precum și dezvoltarea simultană a cinci metode de calcul pentru estimarea volumului de masa lemnoasă.

      Pentru realizarea efectivă a inventarelor pe teren trebuie dezvoltată o aplicaţie de marcare pentru dispozitivele Android care va duce la automatizarea preluării datelor în SUMAL Ocol, fără a mai fi necesară întocmirea fişelor de despuiere, a înălţimilor şi întocmirea raportului de folosire a dispozitivului de marcat.

      Pe parcursul etapelor de dezvoltare au apărut cerințe operaționale noi, iar identificarea unor soluții, testarea acestora și remedierea situațiilor neprevăzute au permis dezvoltarea unor funcționalități mai bine adaptate particularităților domeniului silvic.

      Modulele deja realizate vor fi conectate şi testate, continuându-se dezvoltarea viitoarelor module, în perioada imediat următoare”, precizează reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

      https://www.national.ro/news/radarul-padurilor-ucis-de-balbele-autoritatilor-671463.html/

  3. Oengeurile vad doar apocalipsa ca sa scoata fonduri, statul nu vede nimic niciodata. Deci adevarul e pe la mijloc.

  4. Nu ne pasa de paduri!
    Noi vrem spagi si sinecuri!
    Statul fura codrii nostri,
    Noi votam din nou ca prostii!

  5. Romsilva e parte a Mafiei lemnului, nu poate spune altceva. Toți care s-au perindat pe la conducerea ei ar trebui arestați și averea confiscată

  6. Poate il intreaba domnul Ludovic Orban pe primarul comunei Movilita , judetul Vrancea, unde dispar padurile comunei!? Dispar vazand cu ochii. Nu de alta, dar primarul este de la pnl, poate se indura sa dea sefului de partid un raspuns. PNL=USL! Primar care a batut palma cu toti hotii si borfasii.

  7. La puscarie cu hotii,si averile confiscate,lasati in curul gol !!!

  8. Partea buna este partea rea din toata povestea:

    Cand or sa ajunga inundatiile ca-n Japonia, atunci or sa-si dea seama si compatriotii nostri cei mai nedezvoltati de unde li se trage raul si probabil or sa ia atitudine, inca cativa ani …

    Auzisem o povestioara ca un grup de voluntariat de la Arhitectura, ajutand pe ici, pe colo, nevoiasi, au fost surprinsi sa vada cum acestia stateau si se uitau, de parca volutariatul li s-ar fi convenit, parandu-se ceva normal ca altul sa munceasca iar ei sa se beleasca.

    Asa e romanul, isi merita soarta, ignorant, las, fricos si tradator patogenic. Reteta perfecta pt. dezastru.

    „Tot raul se trage de la prea mult bine. ” & ” Tot raul spre bine. ” Echilibrul la scara universala este extrem de greu de inteles. Si al drq. , exista.

  9. https://youtu.be/sb4FCyRiuro
    A se vedea acest reportaj Recorder pe subiectul ăsta.

  10. Seful Romsilva isi apara interesul , atunci cand isi subevalueaza singur cat lemn a lasat sa fie furat.Evaluarea corecta a furtului nu poate fi facuta decat de o entitate independenta.

  11. Toader Tudorel s-a mai ales cu o sinecura ? La institutul de siecuri al presedintelui Constantinescu?
    Fostul partener de pervesriuni politice al lui Dragnea, numitul Tariceanu , a fost cel care le-a facilitat crearea institutului de sinecuri.
    Cumularzii patriei incearca sa-l copieze pe Cumpanasu.

  12. „pădurarii susţin că numărul furăciunilor ar scădea semnificativ dacă ar fi din nou înarmaţi aşa cum erau în urmă cu câţiva ani, dacă ar avea uniforme, mijloace de transport şi de comunicaţii.”
    Altfel spus, si aici se intampla ce se intampla si in Politie, Armata, Justitie, DNA, Spitale, etc: securitatea populatiei si a bogatiilor tarii este slabita la maxim, ca sa poate fura politicienii in liniste.
    Splendid!
    O sa avem de munca 10 ani numai ca sa identificam toate mijloacele prin care borfasii astia de la psd si-au dat liber la furat!

  13. Omul ăsta habar nu are despre ce vorbește. Se joacă cu cifrele parcă ar fi vorba de guvizi. ”Undeva între 40 – 50 de mii”. Diferența de 10 mii dintre limite înseamnă o abatere de 20 – 25 % ( față de 50 și 40 ). Nici o evaluare cât de cât corectă a furturilor de pădure nu poate lucra cu asemenea abatere. Însemnă că Romsilva pur și simplu nu urmărește acest fenomen. Cifra pare a fi mai aproape de cantitățile foarte însemnate de doborâturi produse de furtunile din ultimii ani, la care se adaugă furturile. Nici tăierile ”legale” – de natura celei făcute de ex. de austriacul Schweighoffer – nu sunt în ordine și par a fi ”aranjate” de stat din interes. Vom plăti foarte scump iresponsabilitatea cu care ne ”gospodărim” pădurile.