Activiștii Greenpeace au scris cu vopsea galbenă mesaje de protest pe sediul OMV Petrom. ONG-ul are o campanie împotriva extracției gazelor din Marea Neagră, în plină criză energetică provocată de Rusia
Activiștii ONG-ului Greenpeace au scris miercuri cu vopsea galbenă mesaje de protest pe sediul companiei OMV Petrom din București, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale. Protestul e îndreptat împotriva producției gazelor din Marea Neagră, un proiect în care OMV Petrom e asociată cu Romgaz. Greenpeace nu a postat imagini de la un protest similar împotriva companiei de stat Romgaz.
De asemenea, Greenpeace nu a organizat nici un protest împotriva companiei cu capital american Black Sea Oil and Gas careproduce deja gaze în Marea Neagră.
Protestul Greenpeace are loc pe fondul încercării României și Republicii Moldova, dar și a altor țări din regiune, de a scăpa de dependența de gazele rusești, folosite de Kremlin ca armă politică.
Compania OMV Petrom a transmis într-un comunicat că ”respectă dreptul la libera exprimare și la discuții obiective și respectuoase. Însă acestea ar trebui sa se desfășoare in mod legal, fără ca oamenii sa fie puși în pericol si fără daune ale bunurilor. Siguranța este prioritara pentru OMV Petrom. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România care va contribui la securitatea energetică a țării si a Europei, la tranziția energetică si la creșterea economică. Intensitatea emisiilor directe de carbon a proiectului este semnificativ sub media industriei. Tranziția energetica a României este un proces gradual si echilibrat care necesita un mix de soluții, inclusiv gaze naturale si surse regenerabile”.
G4Media a scris încă din 5 martie că Greenpeace România, filiala locală a ONG-ului global, duce o campanie împotriva proiectului Neptun Deep de producție a gazelor în Marea Neagră. Proiectul e derulat de OMV Petrom (capital majoritar austriac) și Romgaz (capital de stat) și e în faza de autorizare. Greenpeace România utilizează toate mijloacele activismului: procese în justiție, proteste, lansare de studii și conferințe.
Campania Greenpeace a început în 2023, când cele două companii au și anunțat decizia finală de investiție în proiectul din Marea Neagră. Cele două direcții de atac ale Greenpeace sunt: amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră (caii de mare, steluțele de mare și delfinii) și intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Statul român, prin instituțiile sale, și cele două companii au respins acuzațiile și criticile.
Proiectul Neptun Deep a fost întârziat aproape un deceniu din cauza neînțelegerilor dintre companiile implicate și statul român în privința regimului fiscal. Din cauza amânărilor provocate de regimul PSD condus de Liviu Dragnea, compania americană Exxon Mobil s-a retras din proiect, fiind înlocuită de compania de stat Romgaz.
România a închis majoritatea minelor de cărbune pentru a reduce impactul asupra mediului și folosește gazele naturale ca etapă în drumul spre neutralitatea climatică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii