G4Media.ro

Activistul Mugur Vărzariu anunță că a câștigat în primă instanță dărâmarea zidului…

sursa foto: Facebook/ Mugur Vărzariu

Activistul Mugur Vărzariu anunță că a câștigat în primă instanță dărâmarea zidului de segregare a populației rome din Baia Mare/ Decizia poate fi contestată în 30 de zile

Activistul Mugur Vărzariu a anunțat pe blogul său, luni, că a câștigat în primă instanță dărâmarea zidului de segregare a populației rome din Baia Mare. Decizia nu este definitivă, conform portalului instanțelor.

sursa foto: Captură portalul instanțelor

Activistul care deține și Asociația Loving Colours, cu care a acționat în instanță Primăria Baia Mare și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a povestit atât cum a ajuns în Baia Mare prima dată, cât și cum a început povestea dărâmării zidului care, la vremea aceea, abia se construia:

  • ”In 2011 ajungeam pentru prima data la Baia Mare, imediat dupa ce primaria orasului sapase groapa unde urma sa toarne fundatia zidului de segregare de pe strada Horea. I-am spus atunci unui muncitor care pregatea fundatia ca ma voi intoarce la Baia Mare sa demolez zidul (…) In 2018, o comunitate de romi din Baia Mare, stiind ca salvasem Craica de la demolare in 2011, m-au rugat sa vin sa constat si problemele cu care se confrunta ei. Pe drumul de intoarcere, in timp ce conduceam, nu puteam sa ma impac cu gandul ca niciodata, nimeni nu va mai putea cere daramarea acelui zid. Nu departe de Baia Mare mi-a venit ideea salvatoare. L-am sunat pe avocatul Bogdan Scutaru si i-am explicat cum vad eu problema si de ce in cazul zidului nu poate sa intervina prescriptia, asa cum considerau toti. M-a ascultat pana la capat si dupa cateva secunde de liniste mi-a dat dreptate. A urmat o lunga discutie in care am planuit impreuna cum este mai bine sa procedam (…) Dupa 3 ani de asteptari, amanari si suspendari cel putin dubioase, in data de 22 mai, instanta de la Baia Mare a hotarat ca zidul sa fie daramat stabilind un termend de 3 luni pentru executarea lucrarilor de demolare. Tot instanta a stabilit ca daca nu darama zidul primaria o pot face eu, pe cheltuiala mea, urmand sa imi recuperez ulterior banii de la primarie. Abia astept sa ma reintorc la Baia Mare si sa il gasesc pe cel caruia i-am promis ca ma voi intoarce sa daram zidul”, a scris Mugur Vărzariu. Citește postarea integrală aici.

Mugur Vărzariu a deschis un proces în instanță și pentru ajutorarea comunității rome din Eforie care, de 11 ani, trăiește pe o groapă de gunoi, din cauza lipsei de reacție a administrației locale, care refuză să le dea despăgubirile câștigate în instanță.

Activistul a explicat faptul că în instanță a cerut și despăgubiri pentru fiecare zi din 2017, când a fost emisă prima sentință definitivă, în care romii au stat în containerele din groapa de gunoi fără să primească locuințele sociale și cei 500 de euro, despăgubirile inițiale. Așa s-a ajuns la aproape jumătate de milion de euro pe care acum Primăria Eforie trebuie să îl plătească, dar refuză, conform declarațiilor lui Mugur Vărzariu:

  • ”Dacă primăria plătea cei 500 de euro la timpul potrivit și le dădea câte o casă nu repara suferința oamenilor, dar le asigurau o locuință. Am cerut în instanță inclusiv penalități ceea ce a făcut să crească considerabil suma. Adică rasismul și ura nu se traduc decât în note de plată extrem de ridicate. Toți cei care l-au susținut pe fostul primar vor plăti din bugetul local suferința îndurată de acești oameni timp de 10 ani (…) Legislația este făcută de așa natură încât tot procesul de recuperare a datoriilor statului față de cetățeni să fie un proces anevoios. Pentru a demara procesul de executare silită a primăriei trebuie să intrăm în posesia motivării scrise. Apoi, motivarea este prezentată unui executor judecătoresc”, a explicat Mugur Vărzariu pentru G4Media în 2022.

Activistul mai arată că mentalitatea conducerilor administrațiilor publice este, în general nu doar în Eforie, ”să scăpăm orașul de romi”, iar în speța din Eforie primăria încearcă să amendeze romii cu orice ocazie pentru a crește nivelul datoriilor față de comunitate și, deci, pentru a nu le mai plăti despăgubirile. Citește povestea integrală de la Eforie aici. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. S-a văzut la Bârlad ce au făcut cu cartierul construit special pentru ei, e pe net. Mie nu mi-a construit nimeni o casă pe gratis, deci iată discriminare.

  2. Fara discriminare ! De ce pentru romi sunt locuri speciale in scoli , facultati si in cartiere ? De ce pentru ceilalti, nu ? De ce nu se integreaza daca vor tratament egal ? Vor drepturi dar munca ,nu . Nu sunt rasist . Am prieteni din toate rasele mai putin romi . Caracterul lor nu ma place . Cer prea mult daca vreau integrare si nu drepturi speciale ?

    • „De ce nu se integreaza?” E ca și cum i-ai întreba pe săraci de ce sunt săraci. Oare de ce nu se integreaza o minoritate? E eronat să credem că e vina lor. De ce? Ar trebui sa ne intrebam oare de ce nu se integreaza nicio minoritate în țara mama. De ce nu se integreaza catalunezii în Spania, sau maghiarii în România? Poate pentru ca toți aveți (avem) o astfel de mentalitate.