Activitatea consulară va fi evaluată de MAE inclusiv pe baza sugestiilor primite din partea cetăţenilor / Preşedintele Iohannis a promulgat legea inițiată de senatorul Radu Mihail (USR PLUS) în urma unei consultări publice
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi actul normativ pentru modificarea Legii 62/2019 privind activitatea consulară iniţiat de senatorul USR-PLUS Radu Mihail. Astfel, conform acestei legi activitatea consulară va fi evaluată de către MAE inclusiv pe baza sugestiilor primite din partea cetăţenilor, scrie News.ro.
Actul normativ urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare prin digitalizare extinsă şi implementarea unui sistem de feedback.
Actul normativ modifică articolul 16 din Legea 62/2019 privind activitatea consulară în sensul extinderii procesului de digitalizare şi a îmbunătăţirii calităţii serviciilor efectuate în reţeaua consulară, prin oferirea posibilităţii de utilizare sistematică a unor mijloace informatice ce vor permite colectarea de informaţii despre experienţa avută, nivelului de satisfacţie şi sugestiile de îmbunătăţiri venite de la cetăţeni. Acest sistem de feed-back va putea fi folosit în evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor consulare.
Proiectul USR-PLUS se fundamentează pe două idei importante: a) integrarea în sistemul informatic de management integrat al serviciilor pentru cetăţeni (prescurtat SIMSC) al Ministerului Afacerilor Externe a unei platforme prin care cetăţenii să evalueze serviciile consulare de care au beneficiat şi să ofere sugestii pentru îmbunătăţirea lor; b) implementarea unei proceduri prin care evaluările şi sugestiile venite de la cetăţeni să fie parte componentă a analizei privind serviciile consulare oferite de statul român.
Propunerea legislativă a fost formulată în urma campaniei de consultare a proiectului „Simplu ca afară” iniţiată de senatorul Radu Mihail în 2020. Scopul a fost colectarea de informaţii de la cetăţenii din străinătate cu privire la aspectele pe care le vor îmbunătăţite în relaţia cu statul român. Cetăţenii au răspuns că şi-ar dori ca experienţele lor de interacţionare cu platforma e-consulat, site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi angajaţii din consulate să fie luate în considerare de către autorităţi, relatează News.ro.
Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege pe 17 februarie.
Sursa foto: Departamentul Consular – MAE Romania / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu