G4Media.ro

Activitățile de dimineață și cele de seară ar putea reduce riscul de…

Photo 137522236 | Clothes © Chernetskaya | Dreamstime.com

Activitățile de dimineață și cele de seară ar putea reduce riscul de cancer intestinal cu 11%, potrivit unui studiu al cercetătorilor germani

A fi mai activ dimineața și seara ar putea reduce riscul de cancer intestinal cu 11%, conform unui studiu care sugerează că momentul în care activitatea fizică este maximă ar putea juca un „rol crucial” în prevenirea acestei boli, scrie The Guardian, citând un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Regensburg din Germania.

Cercetătorii au declarat că evidențierea momentelor specifice în care activitatea fizică este „cea mai benefică” ar putea deschide calea pentru strategii specifice de prevenire a cancerului. Constatările au fost publicate în revista BMC Medicine.

Studiul, condus de experți de la Universitatea din Regensburg din Germania, a utilizat date din UK Biobank pentru a evalua 86.252 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 79 de ani, care și-au urmărit activitatea fizică purtând la încheietură un dispozitiv cunoscut sub numele de accelerometru.

Aproximativ 529 de cazuri de cancer intestinal au apărut pe parcursul unei perioade de urmărire de peste cinci ani. Cercetătorii au evidențiat patru modele de activitate: activitate continuă pe tot parcursul zilei, activitate la sfârșitul zilei, activitate dimineața și seara și activitate la prânz și seara.

Ei au constatat că două vârfuri zilnice de activitate, în jurul orei 8 dimineața și 18 seara, „au fost asociate cu reducerea riscului de cancer colorectal, dincolo de beneficiile activității fizice generale”.

Nu numai activitatea fizică este importantă, ci și perioada din zi în care o practici

Persoanele active atât la începutul, cât și la sfârșitul zilei prezentau un risc cu 11% mai mic de cancer colorectal, în comparație cu 6% pentru activitatea pe tot parcursul zilei și nicio schimbare pentru mijlocul zilei și noapte. Datele celor care au fost activi doar în ultima parte a zilei nu au fost concludente.

Conform studiului, constatările au rămas valabile chiar și atunci când s-au luat în considerare factori precum fumatul, munca în schimburi și alte variabile care ar putea afecta riscul de cancer al unei persoane.

Prof. Dr. Michael Leitzmann, președintele departamentului de epidemiologie și medicină preventivă de la Regensburg, a fost coordonatorul principal al studiului.

El a spus: „Studiul nostru evidențiază faptul că nu numai că activitatea fizică este importantă pentru reducerea riscului de cancer colorectal, dar și momentul de vârf al activității pe parcursul zilei ar putea juca un rol crucial”.

„Prin identificarea unor momente specifice – dimineața devreme și la sfârșitul zilei – când activitatea fizică este cea mai benefică, constatările noastre deschid noi căi pentru strategii de prevenire specifice”, a punctat profesorul universitar.

Descoperirea poate conduce la modele și un calendar al activităților zilnice

„Dacă va fi confirmat de cercetări viitoare, acest lucru ar putea oferi o modalitate simplă, dar cu impact pentru fiecare dintre noi de a-și reduce în continuare riscul de cancer prin sincronizarea exercițiilor lor fizice”, a conchis cercetătorul.

Cancerul intestinal, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, se poate dezvolta oriunde în intestinul gros, care include colonul și rectul. Este unul dintre cele mai frecvente cancere la nivel mondial.

Starul din Dawson’s Creek James Van Der Beek a dezvăluit duminică că a fost diagnosticat cu această boală.

Dr. Helen Croker, director adjunct de cercetare și politică la World Cancer Research Fund, care a finanțat studiul, a declarat: „A fi activ fizic este una dintre recomandările noastre privind prevenirea cancerului și știm că acest lucru reduce riscul de cancer. Aceste noi descoperiri intrigante oferă posibilitatea de a dezvolta recomandări mai specifice, inclusiv modele și calendarul activității fizice, pentru reducerea riscului de cancer”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...