G4Media.ro

Actorul Victor Rebengiuc, despre Revoluţie: „A fost o mare păcăleală”. Despre Ion…

Sursa foto: Facebook / Sebastian Zachman

Actorul Victor Rebengiuc, despre Revoluţie: „A fost o mare păcăleală”. Despre Ion Iliescu: „Când l-am văzut zâmbind cu gura până la urechi, nu mi-a mai plăcut”

Actorul Victor Rebengiuc este de părere că Revoluţia din 1989 „a fost o mare păcăleală”, pentru că nu au dispărut nici securiştii, nici comuniştii, dimpotrivă, ei au continuat să îşi facă politica de construire a unor averi personale mari, transmnite News.ro.

„Revoluţia a fost un lucru încântător, pe care l-am iubit şi în care speram foarte mult. Pentru că îmi regretam viaţa trăită până atunci. Speram să trăiesc în libertate, în bunăstare, să începem să construim o ţară frumoasă, adevărată, nouă, cu oameni inteligenţi, cu lucruri minunate în ea. De fapt, m-am păcălit. A fost o mare păcăleală”, a declarat actorul în vârstă de 88 de ani, invitat la ediţia de duminică a emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV.

După trei decenii de la acele evenimente, el a spus: „Nu înţeleg ce-a putut să mă îndemne pe mine să cred va fi o mare răsturnare, că vor dispărea comuniştii şi securiştii”.

Nu îi lipseşte nimic din comunism, dar subliniază că Revoluţia a fost o păcăleală. „Au continuat comuniştii să îşi facă politica lor bună de construire a unor averi personale mari, care pot concura cu oricare alte averi personale din toată lumea”, a completat el.

Rebengiuc a mai spus că întoarcerea din drum a regelui Mihai, în 1990, a fost un episod „îngrozitor”. El a mai povestit cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu şi a dezvăluit din discuţiile avute cu fostul preşedinte.

„Mi-a fost o ruşine îngrozitoare şi o frustrare. Vine regele înapoi şi tu te apuci să îl tratezi ca pe un delicvent de cea mai joasă speţă?! Să îl opreşti pe stradă, cu pistoale, cu mitraliere, să îl întorci?! Cum vine asta? Nu mai ştiu cum îl cheamă pe ăla care era ministru de Interne atunci, acum e mare avocat… Doru-Viorel Ursu, care a venit în CPUN şi «L-am întors!» şi arăta portretul regelui. Ce să spun?! Îmi venea să îl mănânc atunci, să îl mănânc, nu altceva”, a povestit indignat Rebengiuc.

Despre fostul preşedinte Ion Iliescu, el a spus că era cunoscut în mediul artistic, pentru că mergea des la spectacole, şi că l-a cunoscut înainte de 1989 printr-o colegă de breaslă.

„Ea era măritată cu pupilul lui, nu îmi vine în minte numele, şi vedeam la el acasă nişte filme ruseşti interzise. Într-o seară, a venit şi Iliescu cu soţia acolo. Ştiam aşa, se zvonea că e băiat…, că nu se compară cu Ceauşescu, e altfel”.

Rebengiuc a continuat: „Când l-am văzut zâmbind cu gura până la urechi, nu mi-a mai plăcut”.

După mulţi ani, au apărut împreună în filmul „Medalia de onoare” (2019). Înainte de asta, la prima aniversare a lui Rebengiuc de după 1989, a primit un coş cu flori şi o scrisoare din partea lui Iliescu.

„Am avut spectacol de ziua mea. Când am venit acasă cu Mariana (Mihuţ, n.r.), era un coş mare de flori şi o scrisoare din partea lui Iliescu, care îmi spunea c-o fi, c-o păţi, să nu mai fie violenţe, ca să putem construi, că ne ştim de atâta vreme…”.

El a apreciat gestul, pentru că Ceauşescu nu trimitea vreodată flori unui om de cultură, după cum a spus Rebengiuc.

Ulterior, a fost invitat la Cotroceni, unde Iliescu a reiterat cele expuse în scrisoare, se întâmpla după Mineriadă, iar actorul i-a replicat: „Domne, eu nu am fost niciodată violent, nu am strigat niciodată jos cineva, am strigat sus altcineva şi, de aici, s-a terminat discuţia”.

Victor Rebengiuc a mai spus că, în 2000, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, l-a votat pe Iliescu, care rămăsese în cursă cu Vadim Tudor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Ce vb nene ? Psd a salvat aceasta tara !

    • Ce spui nene? PSD a salvat prostia, corupția, clica comunisto-securistă, etc., tot ce este mai rău să le fie lor bine. Așa arată o țară „salvată” după 30 și… de ani de acțiune salvatoare. Mulțumesc! Eu nu vrea. Sper că a fost de ajuns pentru mulți dintre noi pentru a împiedica acțiunea salvatoare a PSD.

    • Este vorba despre colega de breaslă Ioana Pavelescu , care era maritată cu Bujor Sion, pupilul lui Iliescu

    • scursurilor,ce va mai place sa-i lingeti in cursul saptamanii,pe acesti comunisti burghezi incompetenti nesimtiti…

    • el vorbeste ? el care il avae ca tata-socru pe un sekurist ?!

      Alexandru Nicolae Mihuţ, fost preşedinte al clubului Dinamo Bucureşti la începutul anilor ’60, a fost unul dintre cei mai temuţi vânători ai partizanilor anticomunişti din munţi.

      Despre el a scris şi Cornel Dinu, în cartea autobiografică „Zâmbind din iarbă”:

      „Până prin 1964, preşedintele clubului Dinamo era colonelul Mihuţ, tatăl actriţei cu acelaşi nume, Mariana, căsătorită cu Rebengiuc! Nu l-am cunoscut. Mai bine.

      Am auzit că se lăuda, adesea, că a stârpit „bandiţii“ din Munţii Făgăraşului, după război.

      De fapt a participat la distrugerea sângeroasă a rezistenţei naţionale din munţi.

      Un criminal. Bine că nu ne-am intersectat”.

  2. O mare lovitura de stat. Eliade avea dreptate ca romanii sunt tradatori.

  3. ce vorbiți de revoluție toți care sa prezentat după lovitura de stat a cioroiului Iliescu a fot toți întreg FSN Iliescu Băsescu Orban au distrus toți tara și jefuit tot de la Năstase pân la actual prim ministru CATU CU TOTI AU jefuit singur președintele blamat la acea vreme care nu sa băgat a fost profesor EMIL CONSTANTINESCU A VAZUT CA FURA NU A MAI CANDIDAT

  4. Da, bucurestenii s-au pacalit.
    Au avut puterea in maini pentru cateva ore si pentru ca nu au stiut ca sa faca cu ea, au predat-o lui Iliescu. Bucurestenii nu au fost pregatiti pentru revolutie, nu au avut acel spirit de care are nevoie o revolutie. Cu totul altfel a stat in Timisoara, cu totii vorbeam ca trebuie iesit si daramata dictatura. Se discuta cine ies primii (un numar mare de oameni de la o intreprindere), ce vor face ceilalti, care sunt revendicarile, etc. A fost o prima incercare timida la UMT cu o luna inainte, in ziua in care a fost reales la congres Ceausescu, dar inabusita repede de activisti si securistul fabricii. A fost inca o luna de framantari si a venit ocazia cu Tokes. Da, Timisoara a fost pregatita, fara sa aiba lideri.
    Iasul a avut un grup de lideri, dar iarasi si acolo populatia nu era pregatita.
    Am fost in toamna lui ’89 in Bucuresti si spre marea mea dezamagire multi bucuresteni cazuse intrun fel de multumire. Se pusese carnea la cartela.

    • Nu a predat nimeni nimic. Si-au predat intre ei, de la aia vechi la aia noi. Cei care am iesit pe strazi am fost figuratia. Ma uitam pe 22 inainte sa plece Ceasca la dispozitivul armatei. Aia puteau impusca oricati, fara arme nu aveai nicio sansa sa treci de ei. Cand s-a retras armata, cei care trebuiau sa preia puterea erau deja in piata si la RTV. A fost clar lovitura de stat. Si azi sunt tot securistii si puii lor, in toate partidele cat de cat relevante. Ii aud pe unii ca nu trebuie sa plateasca copiii pentru pacatele parintilor (asta incercand sa ii „spele” pe astia de la usrplus). Ba trebuie, ca acei copii primeau case peste rand, intrau fara merit la licee bune, apoi dupa lovilutie au fost trimisi la studii prin vest (chiar daca au facut facultati de doi lei, ca nu-i ducea mintea mai mult) sau au „studiat” la romano-americana. Dupa care erau bagati de catre babai in sinecuri, in partide, in functii politice. Eu imi aranjasem un masterat in Anglia in ’87, dupa terminarea facultatii; au incercat sa trimita pe altcineva, nu a mers, dar nici eu nu am fost lasat sa merg. Asta este, sut tot ei la putere. Si la psd, si la pnl, si la usrplus.
      Intreaba-i pe aia mai batrani, cum ajungeai sa faci armata la trupele de securitate cum a facut Ciolos. Trebuia sa ai babacu’ cu „fonctie” fie in secu, fie in pcr. Altfel te duceai in prportie de 90% la iepurasii de camp sau la marina.

    • In Bucuresti nu s-a pus carnea la cartela. Incepusera sa se gaseasca niste alimente (inclusiv mezeluri si carne), „s-a bagat” cafea. Zaharul si uleiul au ramas pe cartela, nu au reusit sa le dea la liber. Pe vremea aia eram proaspat stagiar la CFR. Cand Iliescu a spus ca nu se mai exporta mancare, am cerut pe calculator un raport pe o zi pentru vama Giurgiu. M-am crucit cata mancare se exporta pe acolo!

  5. Ar fi trebuit sudate intrarile sediilor Securitatii, dati afara doar in izmene si trimisi acasa, la fel ca in Germania de Est.
    Constantinescu a fost un presedinte slab. Si eu l-am votat pe Iliescu in cursa cu Vadim. Asa procedeaza „Băieții”, te pun sa alegi intre Iliescu si Vadim sau intre Dottore Ponta si KWJ.
    Dar acum cred ca Vadim era poate mai bun pentru România, macar zguduia un pic o țară căzută iar in somnolență.
    Oare ce vor scoate din joben la urmatoarele alegeri prezidențiale ?!!!!?

  6. Actrita de care vorbește Maestrul Rebengiuc este cel mai probabil Ioana Pavelescu iar pupilul (fiul adoptiv al lui Iliescu) este Mihai Bujor Sion, fostul soț al Ioanei Pavelescu.

  7. „Actorul Victor Rebengiuc, despre Revoluţie: „A fost o mare păcăleală”.

    La afirmația de mai sus, inevitabil te întrebi pe unde umblă mintea păcăliților, cind cineva ii păcălește…

  8. „„Nu înţeleg ce-a putut să mă îndemne pe mine să cred va fi o mare răsturnare, că vor dispărea comuniştii şi securiştii”.

    Dacă nici la 30 ani distanta d. Rebengiuc nu înțelege ce a putut sa îl indemne etc. în 1989, atunci mintoșenia domniei sale are o problemă…

    • Domnule, esti un badaran. D-l. Rebebgiuc este o persoana onorabila si a facut lucruri bune in viata. Sa-i reprosezi ca nu a fost un geniu politic care sa contracareze misculatiile fostilor activisti si securisti este o nesimtire.

  9. Nea Victor era USR-ist convins până mai acu’, dar cred cu tărie că ia trecut! Nu-l condamn fiecare dintre noi am crezut la un moment dat, că poate schimbăm ceva! Dar surpriză! Nu am schimbat nimic pentru noi! Doar pentru ei!

  10. Nea Victor era USR-ist convins până mai acu’, dar cred cu tărie că ia trecut! Nu-l condamn, fiecare dintre noi am crezut la un moment dat, că poate schimbăm ceva! Dar surpriză! Nu am schimbat nimic pentru noi! Doar pentru ei!

  11. domnul Victor Rebengiuc are grave carente epistemologice, daca pot spune asa…

    in decembrie 1989 a fost inceputul unei revoluții, termenul se poate discuta, dar daca intelegem prin el o schimbare radicala care a dus la schimbarea principiilor de functionare a societatii atunci putem vorbi de revolutie…

    de la economia de stat, bazata pe plan, la economia bazata pe piata si pe proprietate privata

    de la pseudoalegeri, fara concurenta politica si fara partide la alegeri democratice, ce au la baza partidele politice aflate in competitie politica

    de la presa controlata la libertatea presei

    de la lipsa de libertate a persoanelor si ideilor la libera circulatia a persoanelor si ideilor…

    aspectele semnalate de distinsul actor sunt oarecum secundare….si daca confuzi aspectele principale cu cele secundare pot spune ca distinsul actor Victor Rebengiuc nu are proprietatea conceptelor

    Romania este azi in Nato si in UE gratie schimbarii radicale produse in 1989

  12. ma doare sufletul maestre, revolutia a fost in toate sufletele oamenilor care si-au riscat pielea sau si-au dat viata pentru LIBERTATE!
    Ca a fost deturnata, furata si neplicata Proclamatia de la Timisoara, asta e alta chestiune care tine de teribilele pacate ale majoritatii acestui popor devastat de comunism dar mai ales de propriul primitivism.
    Am ramas la nivelul cu sa avem apa calda si sa dispara Ceausescu si asta am primit. Iar de atunci il tot inlocuim pe Ceausescu cu altul pe care il tot vrem disparut dupa doua mandate.

  13. -Mi-am adus aminte ceva foarte important, dar am un lapsus teribil acum, aaaaaa … da, voiam sa vă spun ca a fost o mare păcăleală in 1899 … in 1899 a fost, nu ?

  14. !Cristian

    ca sa spui despre poporul roman ca este devastat de primitivism inseamna sa nu ai toate tiglele pe casa puse si te urci ca sa stai acolo, tinandu-te cu fundul pe niste stinghii , strigand in gura mare * sunt un geniu!*

    de aceea intreb, aveti toate tiglele pe casa puse?

  15. Dacă nu râdea cu gura până la urechi iți plăcea ?

  16. ??!!! „„Când l-am văzut zâmbind cu gura până la urechi, nu mi-a mai plăcut” Inca unu care creede in „seriozitate” si prefera omu care scrasneste din dinti si injura ….
    Ca Ilici e cu zambet larg .. asta este fata lui , zambitoare sau pe americaneste „smiley”.
    Da psemene ca o adora pe Ceauseasca .. nu de lata da cand zqmbea conae Leana iti venea sa crezi ca vrea sa muste!!!!

    In rest .. a uitat ca si el a decalmat poezii cu partidu si Ceasca.. vreo 300 de lei poezeau declamata … A uitat cati dintre distinsii cu care se vede samd sunt fosti comunisti …

    Si ca tit „aia” s-au imbogati .. pai normal ! Ca aveau informatii (ce, unde , cine) si pofta de parvenire. Ca pe cei mai muoti activisti ii motiva doar parvenitismul ….