Actrița franceză Isabelle Adjani, judecată în absența sa pentru fraudă fiscală
Actrița câștigătoare a cinci premii César (echivalentul francez al Premiilor Oscar), Isabelle Adjani, a fost judecată în absență joi, 19 octombrie, la Paris, pentru fraudă fiscală în formă agravată și spălare de bani, dosar în care instanța se va pronunța pe 14 decembrie, relatează France Culture.
A fost vorba de un „împrumut de la un prieten”, de o „greșeală” sau de dorința de a „economisi ilegal impozite”? Parchetul Național Financiar (PNF) a cerut o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 250.000 de euro, care va fi executată imediat, precum și doi ani de ineligibilitate. Apărarea a pledat pentru achitare, contrazicând cu o versiune care este „exact opusă” celei a acuzării.
Audierea a durat până seara târziu, fără actrița și cântăreața de 68 de ani, care se afla în Statele Unite. Apărarea sa a cerut amânarea procesului, invocând o „patologie acută”, dar instanța a respins această cerere, declarând că se îndoiește de „intenția reală” a actriței de a se prezenta la bară.
În fața unei săli de judecată aproape goale, președintele a făcut un lung bilanț al anchetei deschise în 2016 după ce numele Isabellei Adjani a apărut în Panama Papers, o anchetă internațională cu privire la evaziunea fiscală a numeroase personalități pe plan internațional.
Dezvăluirile nu au dus în cele din urmă la nicio urmărire penală, dar au scos la iveală alte suspiciuni. „Celebritatea ei nu a fost niciun motiv suplimentar, niciun obstacol în calea urmăririi penale. Înainte de a fi o personalitate publică, ea este un cetățean supus unor îndatoriri”, și-a început rechizitoriul procurorul financiar.
Isabelle Adjani „a căutat, în mod destul de sistematic, să își reducă obligațiile fiscale între 2013 și 2017 și, în loc să facă economii legale asupra stilului său de viață (…) a ales să facă economii ilegale asupra impozitelor sale”, a criticat magistratul. Potrivit acuzării, actrița și-a avut reședința principală, activitatea profesională și centrele de activitate economică în Franța, și nu în Portugalia, în 2016 și 2017: ea ar fi trebuit, prin urmare, să plătească 236.000 de euro la impozitul pe venit în Franța.
În plus, potrivit procuraturii financiare, cele două milioane de euro plătite în 2013 de omul de afaceri senegalez și membru al Comitetului Internațional Olimpic Mamadou Diagna NDiaye nu au fost un împrumut, ci o „donație mascată”. Contractul de împrumut semnat între cei doi, care nu includea nicio dobândă sau garanție, a fost „fictiv” și i-a permis actriței să se sustragă de la plata a 1,2 milioane de euro reprezentând taxe de transfer, au susținut procurorii.
În cele din urmă, Parchetul Național Financiar a cerut ca ea să fie găsită vinovată de spălare de bani pentru că a primit 119.000 de euro de la o societate off-shore într-un cont bancar american „nedeclarat”, sumă care a fost apoi transferată în Portugalia.
Unul dintre avocații apărării, Stéphane Babonneau, a refăcut cariera „uneia dintre cele mai mari actrițe franceze”, susținând că „nu, Isabelle Adjani nu a fost tratată ca un cetățean obișnuit”. „Orice ar face, ea greșește”, a spus el indignat, denunțând „procesele de intenție” și „convingerile” acuzării. El a afirmat că „totul a început” în 2013, anul în care a început „o spirală” pentru actriță: societatea sa Isia Films a fost atunci „secătuită de 800.000 de euro” în urma unei „escrocherii”, iar societatea a fost vizată de o „reorganizare” ca Isabelle Adjani „în nume personal”.
Aflată în „dificultăți financiare considerabile” și în „depresie”, ea a „găsit ajutor” la „prietenul” său Mamadou Diagna NDiaye, „nașul de suflet” al fiului său, prin intermediul unui „împrumut declarat” pe care avea „10 ani” pentru a-l rambursa, a susținut avocatul.
În ceea ce privește rezidența sa fiscală, „ea a făcut o greșeală pentru că a urmat sfaturile care i-au fost date”, a spus avocatul, subliniind că a plătit sumele datorate printr-o tranzacție cu administrația fiscală. De asemenea, avocatul a subliniat că cei 119.000 de euro au fost transferați de „avocatul ei din Geneva” și au fost folosiți „pentru a face o donație familiei menajerei sale, astfel încât aceasta să poată cumpăra o proprietate în Portugalia”. „Este vorba de cineva care are încredere și își vede încrederea trădată, nu de cineva care va încerca să fraudeze”, a adăugat Olivier Pardo, susținând că audierea, „fără Isabelle Adjani, fără domnul NDiaye, impune o achitare”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank