Acuzat de „wokeism” din cauza personajelor homosexuale sau non-binare, grupul Disney mizează pe o supereroină care este amerindiană, surdă și cu un picior amputat
Este amerindiană, surdă şi are un picior amputat: noua supereroină Marvel mizează pe profilul ei atipic pentru a relansa o franciză în pierdere de viteză în cadrul grupului Disney, în contextul în care CEO-ul acestuia pare că doreşte să se retragă din prima linie a războaielor culturale americane, informează AFP, citată de Agerpres.
Serialul „Echo”, care debutează marţi pe platformele de streaming Disney+ şi Hulu, prezintă aventurile personajului Maya Lopez, o fostă infractoare din New York care îşi redescoperă originile amerindiene în oraşul ei natal, Oklahoma.
Lansarea vine într-un moment delicat atât pentru universul Marvel, cât şi pentru proprietarul său, Disney.
Marele public manifestă o anumită oboseală faţă de franciza cu supereroi Marvel, ale cărei cifre de audienţă sunt în scădere, în timp ce grupul Disney a devenit un sac de box pentru dreapta americană, în special în perioada campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
Ca şi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, înscris în cursa pentru obţinerea fotoliului prezidenţial de la Casa Albă, republicanii acuză grupul Disney de „wokeism” din cauza personajelor sale homosexuale sau non-binare, prezente în producţii ca „Buzz Lightyear” şi „Elementary”.
De asemenea, Disney tocmai şi-a pierdut titlul de studio cu cele mai mari încasări de la Hollywood, fiind depăşit anul trecut de Universal, o premieră după anul 2016.
În noiembrie, CEO-ul Disney, Bob Iger, a lăsat impresia că le-a sugerat echipelor sale de creaţie să facă un pas înapoi în raport cu politica „woke”. În loc să se concentreze pe simboluri şi „mesaje pozitive”, el a subliniat dorinţa sa ca studioul „să se întoarcă la rădăcinile noastre, ceea ce înseamnă să ne amintim că trebuie mai întâi să îi distrăm pe oameni”.
„Extrem de mândră”
Cu numeroasele sale dialoguri în limbajul semnelor, subtitrate, şi cu dezvoltarea sa în colaborare cu populaţia nativă Choctaw, serialul „Echo” îşi asumă totuşi incluziunea. În special, creatorii au vrut să asigure autenticitatea unei scene de adunare sportivă, plasată în America de dinaintea sosirii coloniştilor europeni.
„Sunt extrem de mândră (…) să fac auzită vocea populaţiilor autohtone”, a declarat protagonista serialului, Alaqua Cox, într-o recentă conferinţă de presă.
Noul serial consacră astfel avântul unei tendinţe care se manifestă în universul Marvel.
Deşi această franciză cu supereroi inspiraţi din revistele de benzi desenate americane a debutat în industria cinematografică în 2008 cu filmul „Iron Man”, ea a trebuit să aştepte până la „Black Panther”, cel de-al 18-lea film al său, pentru a prezenta aventurile unui protagonist care nu este alb.
De atunci, universul Marvel şi-a diversificat considerabil personajele, în timp ce, în paralel, încasările sale din box-office au scăzut.
Însă nimic nu arată că aceste două fenomene sunt asociate, afirmă Bethany Lacina, care a studiat demografia publicului francizei Marvel.
„Persoanele non-albe sunt mai predispuse să vizioneze filmele Marvel decât persoanele albe. În special afro-americanii şi persoanele latino”, a explicat această profesoară de la Universitatea Rochester.
O mai mare incluziune a distribuţiilor Disney „apropie filmele sale de ceea ce a fost dintotdeauna publicul său”, a precizat ea, cu atât mai mult cu cât tinerii americani sunt din ce în ce mai diverşi.
„Frustrare”
Bethany Lacina consideră că recentul discurs al lui Bob Iger se poate traduce printr-o anumită „frustrare” legată de faptul că eforturile făcute de Disney în promovarea diversităţii pe ecrane nu au atras un val de spectatori veniţi din noi medii sociale.
Însă incluziunea promovată de Marvel nu a provocat nicio „reacţie de respingere” din partea spectatorilor albi, consideră ea. De fapt, aceştia din urmă au venit în număr mare să vadă „Black Panther”, un film cu o distribuţie majoritar afro-americană, nominalizat la Oscar şi în continuare lăudat de CEO-ul Disney pentru „impactul său pozitiv asupra lumii”.
Potrivit lui Nick Carnes, coautor al unei cărţi despre universul Marvel, diversificarea supereroilor acestei francize decurge simultan dintr-o strategie comercială şi din istoria benzilor desenate din care se inspiră filmele.
„Dacă ne uităm la eroii istorici, la personajele cele mai vechi care trezesc nostalgia unor generaţii întregi, observăm că aceştia sunt în mod disproporţionat albi şi de sex masculin”, a declarat acest profesor de la Universitatea Duke.
Din această perspectivă, proiectul Disney este acela de a „lua oamenii care iubesc povestea lui Iron Man sau pe cea a lui Spider-Man şi de a-i expune la personaje diferite” pentru a-şi spori astfel audienţa.
Mai mult decât diviziunile culturale care împart opinia publică din Statele Unite, succesul sau eşecul serialului „Echo” va depinde de calitatea poveştilor sale, consideră el.
„În definitiv, suntem cu toţii oameni”, a declarat Chaske Spencer, un actor amerindian care interpretează unul dintre personajele secundare ale serialului. „Este vorba despre emoţii, (…) despre ceea ce putem să simţim cu toţii”, a adăugat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii