Acuzații de cenzură în presa din Constanța. Cum a fost dat afară un tânăr jurnalist pentru că s-a delimitat public de titlurile ”senzaționale” ale ziarului la care lucra
Un jurnalist de 22 de ani din Constanța a fost dat afară de la ziarul la care lucra pentru că s-a delimitat public, printr-o postare pe Facebook, de unul dintre articolele publicației locale, transmite Info Sud-Est.
Cotidianul ”Replica de Constanța” a publicat un articol despre un top al universităților, cu titlu: ”Dezastru! Universitatea Ovidius a ieșit din top și a ajuns la coada vacii!”.
În realitate, era vorba de clasarea universităților în funcție de popularitatea paginilor web ale acestora și nu de rezultatele academice, dar nicăieri în articol nu era specificat acest lucru, ci doar că universitatea a coborât de pe locul 15 pe locul 67 în țară. Însă două dintre topurile de referință pentru universități, unde sunt indexate în funcție de rezultatele academice, sunt QS World University Rankings, unde ”Ovidius” ocupă poziția 16-17 în România sau Scimago Institutions Rankings, unde ocupă locul 28 în România.
Universitatea trimite un drept la replică în care condamnă ”un derapaj grav de la normele jurnalistice și codul deontologic” și consideră că ziarul ”dezinformează profund”.
După apariția articolului, unul dintre jurnaliștii ziarului scrie pe Facebook că se delimitează de titlul și articolul publicate:
- „Cu toate că lucrez pentru cotidianul „Replica”, nu pot sta deoparte în acest caz. Universitatea „Ovidius” din Constanța este locul unde m-am format profesional și am cunoscut oameni minunați. În acest sens, mă delimitez de poziția ziarului și susțin punctul de vedere al universității. Interesele unor „fantome” ale trecutului ovidian nu pot interveni în etica mea ca jurnalist”, a scris Petruț Iacob pe Facebook, un tânăr care tocmai absolvise Facultatea de Jurnalism și era angajat de 5 luni la cotidianul respectiv.
Două zile mai târziu, când a ajuns la redacție, jurnalistului i s-a adus la cunoștință că a prejudiciat imaginea publicației scriind că se delimitează de articolul ziarului și că este concediat.
Jurnalistul susține că directorul ziarului, Emilia Babu, i-a cerut telefonul personal și i-a întins o foaie și un pix cerându-i să scrie ”o declarație” despre mesajul pe care tânărul îl publicase pe Facebook:
- ”Am fost tras la răspundere pentru că m-am delimitat de ceea ce s-a scris în ziar. Mi s-a spus că am afectat imaginea cotidianului și că este mai bine să încetăm colaborarea în acest moment. Eram conștient de ce se întâmplă, însă unele detalii au fost neprevăzute. Intrat în camera unde făceam de obicei interviurile cu politicieni, de data asta mi s-a pus o foaie aibă și un pix în față de către directorul publicației. Mi s-a spus că mai bine să scriu pe foaie motivul pentru care am redat postarea, nu înainte de a mi se lua telefonul. Am stat aproximativ 15 minute singur în camera, timp în care mă gândeam dacă tot ce se întâmplă este pe bune. Dar nu era 1 aprilie și nici la secția de poliție nu eram. Eram doar în locul unde lucram, iar brusc oamenii care m-au angajat deveneau oamenii legii. Am scris câteva rânduri pe foaie. Ele se adresau mai mult echipei. Îi încurajam să fie profesioniști și să facă jurnalism pe bune. Da, sună ciudat. Un puști de 22 de ani, care cere unor oameni vechi în presă să își facă meseria așa cum trebuie”, a povestit Petruț Iacob pentru Info Sud-Est.”
Citește articolul integral pe Info Sud-Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii