Acuzații de cenzură la spitalul care a ars în Constanța: Managerul a interzis discuțiile cu presa după ce un medic l-a criticat pe primarul Vergil Chițac/ Claudia Cambrea: Încurajez transparența dar nu furnizarea informațiilor eronate, care induc spaimă
Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde a avut loc un incendiu devastator în 1 octombrie, acuză conducerea instituției de cenzură după ce managerul Claudia Cambrea a transmis o notă internă prin care cadrelor medicale le este interzis să mai discute cu presa.
Decizia a fost luată la scurt timp după ce medicul Cora Maxim Mitroi l-a criticat pe primarul Constanței, Vergil Chițac, din cauza situației în care se află spitalul după incendiul din 1 octombrie și din cauză că reabilitarea acestuia stagnează. Spitalul se află în subordinea administrației locale.
Managerul Claudia Cambrea a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că a motivat interzicerea discuțiilor cu presa din cauza denigrării autorității locale din cauză că unele cadre medicale au transmis informații eronate. Managerul a mai spus că nu a avut nicio discuție cu reprezentanții primăriei pe acest subiect:
- ”Am invocat autoritatea locală pentru că la un moment dat s-a spus în presă că nu am primit nici un ban de la aceasta – lucru care nu este adevărat. În acest moment spitalul are bani doar pentru salariile angajaților. Toate expertizele și lucrările efectuate până în prezent s-au efectuat cu bani alocați de la bugetul consiliului local și din diferite sponsorizări. Nu am avut nici o discuție cu autoritatea locala pe acest subiect. Nu mi se pare corect ca cineva care nu se află în instituție în aceste momente, care nu vrea să înțeleagă complexitatea acțiunilor pentru repornirea spitalului să dea informații care nu au legătură cu realitatea. Este un efort susținut de repornire a spitalului, dar acest lucru nu se poate face în orice condiții și nici nu se poate reporni spitalul în totalitate, imediat. Este o importantă parte a clădirii care are structura de rezistență afectata dar încă se așteaptă rezultatele experților pentru întreaga clădire. Inițial am primit raport doar pentru partea afectată de incendiu- adică compartimentul de terapie intensiva. De asemeni, trebuie implementate toate măsurile impuse de autoritățile responsabile, în vederea obținerii avizelor de funcționare: DSP – conform normativelor în vigoare; ISU – detecție și semnalizare la incendiu și toate celelalte subsisteme: circuite electrice, rețea de oxigen, senzori de oxigen, extractoare de oxigen, desfumare, etc. Toate acestea trebuie să fie implementate în baza unor proiecte avizate de experți, la standardele actuale. Așa vom putea funcționa în condiții de maximă siguranță atât pacienții cât și personalul”, a transmis Claudia Cambrea.
Managerul susține că în acest moment nu există nicio sancțiune pentru medici. Claudia Cambrea se declară o susținătoare a transparenței și spune că a încurajat permanent cadrele medicale să furnizeze constănțenilor, prin intermediul presei, informații utile:
- ”Sunt o susținătoare a principiului transparenței. Cred că de fiecare dată când mi s-au cerut informații de către presă le-am furnizat. Dar nu mi se pare corect să fie furnizate informații eronate sau care induc spaima printre angajații SCBI care și asa au suficiente temeri vis a vis de data reîntoarcerii la lucru în colectivul în care s-au format. Puteți avea un dialog cu colegii, dar cu păstrarea confidențialității datelor medicale. Afirmațiile: ”L-am salvat pe X sau Y sau Z”, din punctul meu de vedere și al majorității colegilor medici infecționiști înseamnă o încălcare a confidențialității datelor medicale- acest lucru este stipulat foarte clar în fișa postului. Am încurajat permanent colegii să iasă în presă și să furnizeze informații medicale, utile constănțenilor”, a mai declarat managerul SBIC.
Pe de altă parte, medicul Cora Maxim Mitroi a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că orice medic are dreptul să adreseze întrebări și să facă supoziții atât timp cât ”nu există o transparență în comunicarea pașilor care se fac în legătură cu reabilitarea SBIC. Cora Mitroi susține că medicii nu știu în acest moment stadiul lucrărilor și nici ce a reieșit în urma expertizei tehnice sau când se vor putea întoarce în spital medicii:
- ”Despre o problemă de importanță regională, în așteptarea valului pandemic 5, și eu și oricine altcineva poate și trebuie să adreseze întrebări și să facă supoziții, atâta timp cât nu există o transparență în comunicarea pașilor care se fac în legătură cu reabilitarea Spitalului de Infecțioase… Nu ni s-a transmis nici unde s-a ajuns cu lucrările de reabilitare, ce a reieșit în urma expertizării tehnice, de ce reprezentanții primăriei au anticipat, înainte de rezultatul final, că structura de rezistență ar fi afectată, când personalul va reveni la muncă etc”, a transmis Cora Mitroi.
Medicul a mai spus că în urma ieșirii sale publice s-a renunțat la concedierea angajaților temporari:
- ”A doua zi după prima ieșire în presă, s-a renunțat la concedierea angajatilor temporari care au muncit cot la cot cu definitivii în pandemie și care riscau să fie îndepărtați… și în urma expunerii problemei în presă, au fost și aceștia detașați”, a mai spus doctorul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
Doctorul Cora Mitroi a spus, într-o ieșire publică anterioară că spera ca primarul căruia spitalul i-a salvat viața (Vergil Chițac a fost infectat cu COVID-19 la începutul pandemiei, n.red.) va da o mână de ajutor după incendiul din 1 octombrie, dar primarul ”pune bețe în roate”:
- ”Chiar am crezut că va da o mână de ajutor spitalului care i-a salvat, realmente, viața. Dar nu numai că nu ajută, dar pune și bețe în roate! Și în timpul ăsta, mor constăntenii iar peste 200 de angajați nu știu ce vor face de luna viitoare. Numai promisiuni și vorbe în vânt. Nu a avut curajul, nici măcar să desemneze un manager interimar… să-și asume numirea unui manager! Iar cei care sunt interimari la conducere, fac hârtii peste hârtii și memorii, ca să se miște ceva! Dar nimic nu se mișcă”, scria medicul Cora Mitroi pe Facebook.
sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.