G4Media.ro

Acuzații de fals: statuia lui Traian cu lupoaica, făcută din alamă în…

Acuzații de fals: statuia lui Traian cu lupoaica, făcută din alamă în loc de bronz. Primăria București a făcut plângere penală

Statuia „Împăratului Traian” în mărime naturală, de pe scările Muzeului de Istorie din București, a fost făcută dintr-un aliaj ieftin – alamă, și nu din bronz, așa cum fusese comandată și plătită, acuză Primăria București. Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit în 2012 suma de 200.000 lei (42.553 euro).

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere pentru înșelăciune, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro de Primăria București. Mai mult decât atât, există neclarități și asupra deținerii drepturilor de autor asupra lucrării.

În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian” realizat de artistul plastic Vasile Gorduz, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Acela a fost momentul în care experții au observat că materialul folosit pentru operă era banala alamă.

„Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitului turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importanţa turistică şi simbolică a acestui monument de for public”, preciza atunci într-un comunicat Primăria Capitalei.

Numai că, surpriză. „Lucrările în regim de urgență” durează de aproape doi ani și între timp au ieșit la iveală o serie de nereguli. Dintr-un răspuns trimis de Primăria Generală la solicitarea G4Media.ro, reiese că statuia nu este făcută din bronz și mai mult decât atât, există suspiciuni asupra autenticității ei.

„Cu ocazia demarării reabilitării monumentului prin sudura elementelor secționate, s-a constatat faptul că materialul folosit la realizarea monumentului de for public nu era bronz, conform contractului de prestări servicii, ci alamă, în acest sens Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic depunând o plângere penală pentru înșelăciune, dosar nr. 1346/P2017. Un alt aspect care a stat la baza amânării procesului de reabilitare a monumentului a fost reprezentat de neclaritățile cu privire la deținerea drepturilor de autor asupra lucrării Împăratul Traian” se arată în răspunsul primit de G4Media.ro.

În ceea ce privește viitorul amplasament al monumentului, a fost identificat un nou spațiu: Parcul Floreasca din Sectorul 1. Aici urmează să se realizeze amenajarea arhitecturală, prin realizarea unui soclu și a unui fundal mineral, pentru a pune în valoare monumentul. Asta numai după ce vor fi obținute toate avizele necesare.

„În acest sens, la începutul lunii martie 2019, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a solicitat eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru amplasamentul propus din Parcul Floreasca, sector 1, București”, se arată în răspunsul remis G4Media.ro.

În bugetul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) pentru anul 2019, trimis spre aprobare către Consiliul General al Municipiului București, la capitolul investiții este propusă suma de 96.000 lei (20.425 euro) pentru expertiza tehnică, servicii de refacere volumetrică și reabilitarea statuii.

Pentru reamplasare (cu recomandările comisiei de avizare, inclusiv plata verificatorului tehnic și a dirigintelui de șantier) este prevazută suma de 50.000 lei (10.638 euro).

În funcție de alocările bugetare, AMPT urmează să realizeze amplasarea monumentului de for public, Împăratul Traian, în Parcul Floreasca, Sectorul 1, în cursul acestui an.

Statuia are o înălțime de 2.15 m și era prezentată de către Primăria Generală la inaugurare ca fiind din bronz, reprezentându-l pe „Împăratul Traian, simbol al latinității poporului român, în postură impunătoare, stând în picioare și ținând în brațe Lupoaica Romei -element reprezentativ. Masa totală a lucrării are aproximativ 500 kg. Statuia Împăratului Traian reprezintă o operă de artă majoră, în care simbolismul specific creației lui Vasile Gorduz îmbină statuia de viziune antică, austeră, radiind puternicul chip al Împăratului Traian de origine hispanică cu ofranda “Lupa capitolina”. Prin această mixare plastică, autorul sugerează simbioza daco-latină care a dat naștere poporului roman.”

Contractul de servicii artistice a fost încheiat conform art. 122 lit.(b) din OUG nr.34/2006, fiind invitați la negociere artiști plastici cu experiență în domeniu. Macheta în ipsos a monumentului “Împăratul Traian”, aflată în custodia Galeriilor Artmarkt SRL, a fost transpusă în material definitiv bronz de către artistul plastic, Ioan Bolborea.

Costul lucrării a fost de 200.000 RON (TVA inclus). Statuia a fost inaugurată în mai 2012 de către fostul primar al capitalei, Sorin Oprescu.

Foto:

Statuia lui Traian (Sursa: Wikipedia / Miehs)

Statuia lui Traian cu lupoaica fără coadă (Sursa: Wikipedia / Alexandrestark)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. De parca nu era deja o metafora perfecta pentru nulitatea si impostura miturilor nationaliste si un exemplu graitor de prost gust si mediocritate la scara nationala.

  2. Vulpoiul ala supranumit lupoaica, are numai valoarea kilogramelor de bronz. Din alt material are alta valoare. Nu mai poti adauga si o valoare artistica fiindca e zero. Imaginati-va o statueta de Brancusi evaluata numai dupa kilele de piatra. Artistu lu peste Vasile Gorduz inseamna in arta cam ce inseamna Veorica in politica.

    • Bine, si cat ar fi diferenta de valoare la material / manopera, ca pana la urma sunt doar cateva zeci de kile.
      Daca e sa socotesti nu iese cine stie ce.
      Probabil s-au gandit ca, alama fiind mai maleabila, mai lasa si cateaua coada aia jos cand trec persoane mai simtitoare.
      Si acopera si cucu – fara legatura cu ministrul de la transporturi

  3. Statuia aia e o uratenie si ar trebui distrusa.

  4. Puța lui Traian, tot din alamă este?

    • Doar aia e din bronz!Daca esti asa curios intreab-o pe madam firea,alta „esperta” in arta ca si borfasul oprescu!

  5. Bine ca s-a furat si material pentru o statuie, se pare ca suntem incorigibili.Aceasta statuie este o lucrare contrafactuala, singura de gen din tara. Sunt multe picturi si foto grafii care nu reflecta realitatea, desi par ca au aceasta pretentie, dar nici o sulptura. Se pare ca Vasile Gorduz nu l-a placut pe imparatul Traian si nici simbolul Romei, dar a respectat forma aparenta si obisnuita de prezentare. Unele lucrari artistice din diferite domenii imbraca o anumita forma pentru a fi permise in spatiul public, dar contin contrariul.

  6. ALAMA este un aliaj de CUPRU(Cu) și ZINC(Zn) în diverse proporții, galben-auriu, maleabil, ductil, ușor de prelucrat, cu numeroase și variate întrebuințări în industrie.
    Cu creșterea conținutului de zinc, culoarea sa se deschide și rezistența la coroziune scade. Există alamă galbenă care conține până la 80% cupru și alamă roșie sau tombac, cu un conținut de cupru de peste 80%. Alamele care conțin mici cantități de nichel, mangan, fier, staniu, plumb au proprietăți mecanice și rezistență la coroziune superioare alamelor obișnuite.
    BONZUL este un aliaj de CUPRU(Cu) cu STANIU(Sn). Uneori poate conține și mici cantități de aluminiu, plumb, mangan, nichel etc. Bronzul este mai dur și mai rezistent decât cuprul, având numeroase întrebuințări tehnice. O altă definiție este: toate aliajele cuprului se numesc bronzuri cu excepția aliajelor Cu-Zn care se numesc alame și aliajelor Cu-Ni-Zn care se numesc alpacale. Curent, prin bronz se înțeleg aliaje Cu-Sn, de regulă se precizându-se principalul element de aliere, de exemplu „bronz de beriliu”, „bronz de aluminiu” etc.

    • Multumim pentru explicatii.

      Care trebuia sa fi fost, pe scurt, in articol, de fapt! Dl. Dragos POPA, pentru data viitoare sa va revizuiti tinuta, va rugam.

  7. Spoiala de bronz a tinut destul. Alta noua, ca pavelele primarilor.

  8. Alama e un aliaj de cupru cu zinc pe cand bronzul un aliaj de cupru cu staniu. Avand in vedere diferenta uriasa de pret intre staniu si zinc (a se consulta orice bursa) la incasarea onorariului artistul lui peste trebuie ca a ras cu mult subanteles in barba!

    • Nu cred ca sculptorul are vreo implicare, nu era cunoscut ca un oportunist si era foarte bolnav la montara statuii cu Traian pe treptele MNIR . Lupoaica ”de alama” a fost adaugata ulterior, dupa decesul sau.

    • @ simplu
      Frate, cam de 30 de ani ma coup de turnarea aliajelor neferoase pe 2 continents. Un profesionist adevarat isi da seama ce fierbe in captor dupa culoarea flacarii cu o acuratete de cam 3% privind compozitia chimica. Plus ca or ice aliaj din orice turnatorie pleaca cu analiza chimica pe sarja. Data; ora etc. So?

  9. Ar fi trebuit să blurezi subcoada lupoaicei, G4Media, așa cum ai pozat-o, vezi să nu te acuze cineva de zoofilie!

  10. Sa ne amintim de alta statuie din timpul lui Oprescu, a regelui Carol I din Piața Regală, sculptorul s-a suparat pe Oprescu si a montat coada calului mai sus decat in poza originala, acum din Bublioteca ai vedere spre fundul calului.

    In Iasi Statuia lui Ferdinand I a fost mai ieftina de 3 ori decât soclul. Constructorul a scris sub statuie doar numele Ferdinand nu Ferdinand I cum este titulatura oficiala.

  11. ABERANT: s-a platiti initial suma de 42.533 Euro pe statuie iar acum s-au alocat la buget 20.425 Euro pentru „expertiza tehnică, servicii de refacere volumetrică și reabilitarea statuii” – adica pentru constatarea compozitiei aliajului din care a fost turnata si lipirea cozii. Oricum este gresit formulat: trebuia spus „… si reabilitarea cozii” 🙂
    Daca mai adaugau 850 Euro la actualul buget ajungeau la jumatate din valoarea platita initial, pentru simpla operatiune de lipire a cozii …
    sau poate pentru turnarea a 2-a oara din materialul prevazut in contract 😀

  12. Trebuia interzisa pentru pornografie si zoofilie. Numitul Traian e in cucul gol si tine lupoaica de tite. Am trecut pe linga „grupul statuar” chiar dupa ce prostia a fost lansata, niste englezi, cred ca erau, se stricau de ris. Si eu la fel, dar rideam in mine.

  13. Inca e bine ca e din alama. Puteau sa o faca din palstic sau ipsos vopsit.

  14. cit de prosti poti sa fii? cei care iau aceste decizii sint prosti de dau in benga, platiti de noi toti. cit mai rabdati?

  15. În fața muzeului ar fi trebuit să se amplaseze în dreptul coloanelor copiile statuilor de daci de pe arcul lui Constantin sau ce se mai găsesc în galeriile de artă
    O rotonda cu statui dacice amplasat într-o piață cu sens giratoriu, gen Piața Romana ar pune în altă lumina arta și istoria antica

  16. Statuia avea indiscutabil valoare artistica, iar amplasamentul era foarte inspirat. Treceam des prin zona si de fiecare data era coada pentru poze. Singura problema a acestei statui era ca „nuditatea”, si asa cu o justificare destul de subtire, era reprezentata anatomic, in contrast puternic cu nivelul de stilizare al celorlalte elemente. Se puteau gasi solutii mai elegante, dar nu poti judeca decizia unui artist. Stiu ca pentru multi piticii de gradina ai lui Piedone au o valoare artistica net superioara (n-am vazut pe nimeni sa protesteze pentru kitsch-ul desavarsit pe care l-a produs acest individ), dar asta e nivelul.

  17. Dragilor, acest subiect datează de acum un an. Când Firea a anunțat public toată treaba ba și că a făcut plângere penală. Vedeți că autorul e Bolborea, nu Gorduz, ăla a murit săracul și a făcut doar o machetă ceva. Vedeți că Firea a mai zis vreo 3 monumente din alamă, poate mai faceți 3 anchete de astea exclusive.