G4Media.ro

Acuzații grave la adresa lui John Kerry: Fostul șef al diplomației americane…

Sursa Foto: Facebook/ John Kerry

Acuzații grave la adresa lui John Kerry: Fostul șef al diplomației americane i-ar fi trădat pe israelieni în fața Iranului

Fostul secretar de stat al Statelor Unite, John Kerry, se confruntă cu o avalanșă de critici și acuzații de „trădare” din partea republicanilor și a grupurilor pro-Israel din America, după ce aceștia l-au acuzat că a dezvăluit Iranului detalii despre operațiunile secrete israeliene.

Informația a fost oferită chiar de către șeful diplomației de la Teheran, Mohammad Javad Zarif. Dreapta americană cere demisia lui Kerry din funcția de țar al climei în administrația președintelui Joe Biden și anchetarea lui de către Congres. Kerry a negat acuzațiile, iar autenticitatea declarațiilor ministrului iranian nu a putut fi confirmată.

Într-o înregistrare audio dată publicității de New York Times, ministrul iranian de externe a susținut că, atunci când Kerry a ocupat funcția de diplomat șef al Americii în timpul administrației președintelui Barack Obama, el a discutat cu omologul său de la Teheran peste 200 de operațiuni pe care Israelul le-a desfășurat în Siria împotriva unor ținte iraniene. Zarif a afirmat că a fost „uluit” de dezvăluirile făcute de Kerry, mai ales că ele conțineau informații secrete.

Kerry a ocupat funcția de secretar de stat din 2013 până în 2017, poziție din care a contribuit la intermedierea acordului nuclear iranian, fiind negociatorul-șef din partea americanilor. Acordul a fost puternic contestat de Israel, cu care Kerry s-a contrat frecvent.

Multe voci din dreapta eșichierului politic american, inclusiv organizațiile de lobby pro-Israel, au criticat constant atitudinea reținută a Administrației Obama față de Israel și apropierea „suspectă” față de Iran, palestinieni și țările arabe din Orientul Mijlociu.

Dezvăluirile făcute de ministrul iranian de externe vin după ce întâlnirile suplimentare ale lui Kerry cu Zarif, ținute ca cetățean privat după ce a părăsit funcția, în timpul mandatului lui Donald Trump, au ridicat, de asemenea, întrebări multiple despre ceea ce acesta ce le-a spus oficialilor iranieni de-a lungul anilor.

În plus, dacă informația se confirmă, indiscrețiile lui John Kerry pun în pericol colaborarea Statelor Unite cu partenerii lor în ceea ce privește schimbul de secrete. De exemplu, americanii sunt parte a unui grup denumit ‘Five Eyes,’ care este o alianță a agentiilor de spionaj din SUA, Marea Britanie, Australia, Canada şi Nouă Zeelandă.

Acestea fac schimb de informații într-unul dintre cele mai strânse acorduri multilaterale din lume. Aliații occidentali ar putea să fie de acum reticienți în a împărtăși informații cu americanii. Aceeași situație s-ar putea aplica și în cazul Israelului, cunoscut ca având unele dintre cele mai eficiente și organizate servicii secrete din lume.

Un val de critici

Nu este de mirare că republicanii de la Washington s-au declarat revoltați de dezvăluirile făcute de Zarif și au cerut demisia lui Kerry, precum și anchetarea lui de către Congres.  Kerry servește în prezent ca trimis special prezidențial al SUA pentru schimbările climatice, așa-numitul țar al climei.

Este un post la nivel de cabinet în Administrația Biden, dar unul care nu a necesitat un proces de confirmare în Senat. Kerry ocupă însă un loc în National Security Council al lui Biden, poziție în care primește informații confidențiale legate de securitatea națională a SUA.

„Acesta este ceva care merită o anchetă a Senatului. Dacă se dovedește într-adevăr că informația este corectă, atunci John Kerry ar trebui să ia în considerare în mod serios să demisioneze,” a afirmat senatoarea republicană Marsha Blackburn (Tennessee), membră a Comitetului judiciar din camera superioară a Congresului.

Senatoarea a adăugat că Kerry a riscat viețile „bărbaților și femeilor noastre în uniformă.”

Într-un interviu acordat Fox News, Blackburn a adăugat: „Este ceva grav. Este o persoană care a servit națiunea noastră la niveluri foarte înalte, care avea informații, fie ca senator, fie ca secretar de stat, și știa ce se întâmplă pe frontul diplomatic și cel militar. Faptul că a oferit aceste informații cuiva care este un adversar este o preocupare imensă pentru mine.”

„NYTimes și alții relatează că John Kerry a dezvăluit operațiuni secrete israeliene Iranului, cel mai mare stat sponsor al teroriii, cu sângele a mii de soldați americani pe mâini. Dacă acest lucru este adevărat, este trădător și Kerry trebuie să plece,” a scris senatorul de Alaska, Dan Sullivan.

La rândul ei, fosta ambasadoare la ONU în mandatul lui Trump, Nikky Halley, a afirmat că dezvăluirile despre Kerry „sunt dezgustătoare pe mai multe niveluri. Biden și Kerry trebuie să răspundă de ce Kerry ar anunța Iranul, sponsorul numărul unu al terorismului, în timp ce a înjunghiat în spate pe unul dintre cei mai mari parteneri ai noștri, Israelul.”

„În timp ce nimeni nu ar fi surprins să afle că Israelul desfășoară operațiuni ascunse împotriva Iranului, de ce naibe un secretar de stat american ar transmite acele informații unui regim care conduce protestele unde se strigă ‘Moartea Americii’ pe străzile sale? Nu este aceasta adevărata știre în SUA, mai ales că Kerry se alătură acum unei alte administrații ca ‘trimis pentru schimbările climatice?’” a scris Ed Morrissey în HotAir.

„În cel mai bun caz, acest lucru arată că Kerry este indiscret în mod uriaș și iresponsabil; în cel mai rău caz, el dezvăluie informații americane unui dușman pentru a ataca un aliat. Și sincer, seamănă mult mai mult cu situația din urmă decât cu prima și mult mai mult ca o crimă reală a unui oficial de rang înalt al guvernului SUA.”

Solicitări de anchetă

Numeroase voci cer, de asemena, anchetarea lui Kerry de către Congres, în condițiile în care Iranul este un dușman declarat al Statelor Unite, în timp ce Israelul este unul dintre cei mai importanți aliați.

„Dacă aceste acuzații extraordinare sunt adevărate, credem că domnul Kerry ar trebui concediat,” a spus Mort Klein, președintele Zionist Organization of America (ZOA), cel mai vechi grup pro-Israel din SUA. El a adăugat că ar trebui să existe „o investigație imediată și amănunțită.”

Vorbind în numele organizației sale care are peste 25.000 de membri, Klein a declarat: „A da informații ca spion pentru, foarte posibil cel mai loial aliat pe care îl are America, Israelul, nu este doar o ofensă gravă adusă unui aliat, ci trimite un mesaj altor aliați că, cu siguranță, Kerry nu poate fi de încredere și poate că America nu poate fi crezută atunci când vine vorba de informații confidențiale private importante.”

Directorul executiv al organizației Iranians Americans for Liberty, un grup activist din New York care se opune regimului de la Teheran, a afirmat că acuzațiile aduse lui John Kerry echivalează cu „trădarea.”

„Aceste acuzații din partea ministrului de externe al Iranului, dacă sunt adevărate, sunt motive întemeiate pentru acuzații de trădare,” a declarat directorul executiv al grupului, Bryan E. Leib. „Ne-ar plăcea să vedem un front unit din partea democraților și a republicanilor care fac parte din Comitetul de securitate internă al Camerei Reprezentanților, emițând imediat o citație pentru ca John Kerry să apară într-o audiere publică în fața comisiei săptămâna viitoare.”

Dacă acuzațiile împotriva lui Kerry nu sunt adevărate, a adăugat Lieb, actualul țar al climei din Administrația Biden „nu ar trebui să aibă de ce să se îngrijoreze și ar trebui să se conformeze imediat cererilor de audiere din partea Comitetului pentru securitate internă al Camerei Reprezentanților.”

În sfârșit, reprezentanta republicană de New York în camera inferioară a Congresului de la Washington, Elise Stefanik, a rezumat atitudinea Partidului Republican față de dezvăluirile care-l vizează pe Kerry, scrind într-o declarație pe Twitter: „Acesta este un act criminal, iar John Kerry trebuie cercetat imediat și urmărit penal. Președintele Biden trebuie să îl îndepărteze imediat pe John Kerry din orice poziție guvernamentală sau consultativă.”

 

Cum se apără Kerry

Într-un mesaj postat pe Twitter, Kerry a numit afirmațiile „false fără niciun echivoc.”

 

De asemenea, politicienii democrați par să fi făcut front comun în jurul lui Kerry, mai mulți dintre aceștia declarând că îl susțin fără rezerve pe fostul șef al diplomației americane și că resping acuzațiile aduse de republicani.

Analiștii notează și că, în condițiile în care democrații domină ambele camere ale legislativului de la Washington, este greu de crezut că ei vor fi de acord cu anchetarea fostului șef al serviciului extern american.

La rândul său, Departamentul de Stat – care include biroul pentru climă al lui John Kerry – a precizat prin vocea purtătorului său de cuvânt, Ned Price: „Cu siguranță, acest lucru nu a fost secret, iar guvernele implicate au vorbit în mod public.”

Oficialul a sugerat astfel că informațiile dezvăluite de Kerry în fața ministrului iranian erau deja publice. De asemenea, Price a refuzat să speculeze cu privire la autenticitatea înregistrării audio sau la motivul publicării acesteia. Ministerul iranian de Externe a declarat că înregistrarea este autentică, deoarece face parte dintr-un interviu de șapte ore pe care Zarif l-a acordat unei organizații iraniane de tip think-tank.

Conservatorii americani au respins însă apărarea lui Kerry și îl acuză de „trădare,” așa cum a făcut-o direct un editorialist de la New York Post. Dreapta americană își bazează acuzațiile și pe acțiunile anterioare ale lui Kerry, care a fost criticat în anii din urmă că a fost prea „prietenos” cu ministrul iranian.

Fostul diplomat șef al Administrației Obama a recunoscut în mod public că s-a întâlnit și a avut conversații cu Zarif „de trei sau patru ori” după ce a părăsit funcția, pentru a discuta chestiuni de politică externă.

Într-un interviu din 2018, Kerry a spus că: „Ceea ce am făcut este să încerc să obțin de la el ceea ce Iranul ar fi dispus să facă pentru a schimba în bine dinamica în Orientul Mijlociu.”

De asemenea, Kerry a afirmat că „a fost foarte clar cu ministrul de externe Zarif” și i-a spus că Iranul trebuie „să recunoască faptul că lumea nu apreciază ce se întâmplă cu rachetele, ce se întâmplă cu Hezbollah, ce se întâmplă cu Yemen.”

La vremea respectivă, fostul președinte Trump l-a acuzat pe Kerry că a organizat „întâlniri ilegale cu regimul iranian foarte ostil” și a spus că acesta ar trebui să fie urmărit penal în conformitate cu așa-numitul Logan Act, care interzice cetățenilor privați să încerce să negocieze în numele guvernului SUA fără a avea autorizația să facă acest lucru.

Kerry a răspuns spunându-i lui Trump „dacă vreți să aflați ceva despre acordul nuclear (cu Iranul) care a făcut lumea mai sigură, cumpărați-mi noua carte Every Day is Extra.”

Dezvăluirile despre declarațiile lui Kerry făcute în fața lui Zarif vin în contextul în care Administrația Biden este angajată în negocieri indirecte cu Iranul la Viena pentru a se reintegra în controversatul acord nuclear, așa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Preşedintele Trump a criticat constant înţelegerea încheiată de marile puteri cu regimul de la Teheran, în anul 2015. În timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2016, acordul cu Republica islamistă a fost unul dintre subiectele preferate de discuţie ale candidatului republican, care a promis că va retrage Statele Unite din „capcana” întinsă de Iran.

Criticile s-au intensificat după ce Trump a ajuns în fotoliul de la Casa Albă. În mai 2018, Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear, carracterizându-l drept „dezastruos” şi „îngrozitor,” susținând că JCPOA doar a limitat activitățile nucleare ale Iranului pe o perioadă determinată; nu a reușit să oprească dezvoltarea rachetelor balistice; și a oferit regimului de la Teheran 100 miliarde de dolari pe care acestea le-a cheltuit pe „arme, teroare și opresiune” în întregul Orient Mijlociu.

Republicanii au criticat în ultima perioadă diplomația nucleară a lui Biden și l-au îndemnat să nu ridice sancțiunile dure ale SUA împotriva regimului iranian, dintre care multe au fost reimpuse sub Trump. Republicanii se opun in corpore resuscitării acordului cu guvernul de la Teheran.

Surse: New York Times, FoxNews, HotAir, New York Post, Hugh Hewitt, Politico, Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Și care-i problema?

  2. Aveti si dovezi sau doar supozitii iraniene/republicane pe care nu se poate pune baza fiindca iranienii si republicanii sunt cei mai mari mincinosi din lume?

    • De aia le-a trimis obombo paleți de bani iranienilor, sa îl dea in gât pe Kerry, un trădător ca toți democrații.

    • Pluserismul dăunează grav sănătății mintale.

    • Pai orice dovezi ar veni de la republicani,nu de la New York Times,nu?Daca spui ca trebuie sa nu vina de la conservatori,inseamna ca vrei sa nu fie dovezi.

  3. Asa si care-i problema ?

  4. Si daca Putin declara maine ca Biden ia spus si ia facut, il ancheteaza si pe el? Hai cu soparlita neamule! Strumf redivivus!

  5. Apoi multa credibilitate are si Zarif asta! A intins momeala si fraierii au sarit ca ratza la muci.

  6. De ce anume se opun unii anchetei? E o acuzatie foarte grava, ar trebui sa fie confirmata sau infirmata de o ancheta.
    Sa se stabileasca daca Kerry e nevinovat si e doar o minciuna a iranienilor(adica nu au discutat decat lucruri publice nu secrete de stat).

  7. „el a discutat cu omologul său de la Teheran peste 200 de operațiuni pe care Israelul le-a desfășurat în Siria împotriva unor ținte iraniene”
    Pai ca sa discuti 200 de operatiuni, le trebuia poate 5-6 luni de conversatii.