Acuzaţiile de „genocid” sunt „rupte” de realitate, declară Israelul la Curtea Internațională de Justiție
Plângerea de „genocid” împotriva Israelului, prin intermediul căreia Africa de Sud a cerut celei mai înalte instanţe judiciare a ONU să ordone o încetare a focului în Fâşia Gaza, este „total ruptă” de realitate, a declarat vineri Israelul în faţa completului de judecată, relatează France Presse, transmite Agerpres.
Audierile de la Curtea Internaţională de Justiţie au fost întrerupte pentru scurt timp vineri de un protestatar care a strigat „mincinoşii” în timp ce un oficial israelian prezenta punctul de vedere al ţării sale, potrivit Reuters, care adaugă că s-a putut vedea cum o femeie era îndepărtată de gărzile de securitate ale instanţei.
„Africa de Sud prezintă curţii pentru a patra oară un tablou complet rupt de fapte şi de circumstanţe”, a declarat reprezentantul Israelului, Gilad Noam, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga (Ţările de Jos). „Un război tragic este în curs de desfăşurare, dar nu există niciun fel de genocid”, a insistat Gilad Noam.
Pretoria a cerut CIJ să ordone Israelului să înceteze incursiunea sa la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, esenţială – potrivit Israelului – pentru eliminarea militanţilor grupării islamiste palestiniene Hamas.
Premierul israelian Bemjamin Netanyahu a calificat drept „decisivă” joi bătălia de la Rafah, după anunţul unei „intensificări” a operaţiunilor militare pe teren în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, în pofida temerilor internaţionale pentru soarta populaţiei civile.
Avocaţii Pretoriei au declarat joi la CIJ că „genocidul” comis de Israel a atins un „nivel oribil”, menţionând gropi comune, acte de tortură şi blocarea ajutorului umanitar.
„Africa de Sud a sperat, la ultima noastră înfăţişare în faţa acestei instanţe, că se va pune capăt acestui proces de genocid pentru a păstra Palestina şi poporul său”, a declarat Vusimuzi Madonsela, reprezentantul Pretoriei.
„În loc de aceasta, genocidul Israelului a continuat într-un ritm susţinut şi tocmai a atins un nou şi oribil nivel”, a adăugat el.
Într-o hotărâre în ianuarie, CIJ a ordonat Israelului să facă tot posibilul pentru a preveni orice act de genocid şi să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.
Dar curtea nu a mers atât de departe încât să dispună o încetare a focului. Or, din punctul de vedere al Pretoriei, evoluţia situaţiei pe teren – în special operaţiunea la Rafah – necesită o nouă hotărâre din partea CIJ.
Operaţiunea israeliană la Rafah „este ultima etapă în distrugerea Fâşiei Gaza şi a poporului său”, a declarat Vaughan Lowe, un avocat din Africa de Sud.
„Rafah este cel care a adus Africa de Sud în faţa curţii. Dar toţi palestinienii, ca grup naţional, etnic şi rasial, sunt cei care au nevoie de protecţie împotriva genocidului, ceea ce instanţa poate să dispună”, a pledat el.
Hotărârile CIJ, care tranşează disputele între state, sunt constrângătoare din punct de vedere juridic, dar instanţa de la Haga nu are niciun mijloc prin care să facă pentru ca acestea să fie respectate.
Pretoria cere CIJ trei noi măsuri de urgenţă în timp ce aşteaptă ca instanţa să se pronunţe asupra fondului cauzei, acuzaţia potrivit căreia Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite din 1948 privind genocidul.
Africa de Sud doreşte ca instanţa să ordone Israelului să înceteze „imediat” orice operaţiune militară în Fâşia Gaza, inclusiv la Rafah, pentru a permite accesul umanitar şi pentru a raporta despre măsurile luate în aplicarea respectivelor hotărâri.
Comandouri ale Hamas s-au infiltrat la 7 octombrie dinspre Gaza în sudul Israelului unde au comis un atac fără precedent care a dus la moartea a cel puţin 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP în baza datelor oficiale israeliene. Peste 250 de persoane au fost răpite şi luate ostatice în cursul atacului, iar 128 dintre ele se află în captivitate în Gaza, dintre care se crede că 38 au murit, potrivit armatei.
Vasta ofensivă lansată ca represalii de Israel a devastat Fâşia Gaza, unde au fost ucise 35.303 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui ultim bilanţ publicat de Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank