Adamescu, arestat la Londra. Expert în penitenciare: „M-ar fi plătit să susţin raportul fals despre condiţiile proaste din arest!”
Omul de afaceri Alexander Adamescu, fiul magnatului Dan Adamescu, a fost arestat la Londra după ce a folosit documente false în instanţa Westminster Magistrates’ Court. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvănt al DNA, Livia Săplăcan. DNA a fost notificată de autorităţile britanice că, în cursul lunii martie, Adamescu Jr a fost arestat după ce a depus documente despre care susţinea că aparţin Administraţiei Penitenciarelor din România. Documentele false ar fi indicat condiţiile teribile din închisorile româneşti. Adamescu Jr ar fi folosit raportul fals în procesul de extrădare tocmai ca să convingă magistraţii londonezi să nu îl trimită în „iadul” din penitenciarele din România.
Expertul în penitenciare Sorin Dumitraşcu a declarat, pentru G4Media.ro, că, în urmă cu un an şi jumătate, a fost contactat de un avocat din partea omului de afaceri Alexander Adamescu. „Căuta experţi români care să depună mărturie despre condiţiile aşa-zis improprii din penitenciarele româneşti. Au fost contactaţi mai mulţi experţi români. Eu am 22 de ani experienţă în domeniu şi am lucrat şi în alte ţări. S-au gândit că aş putea să-i ajut să-şi construiască apărarea. Se pare că nu a obţinut de la nimeni astfel de declaraţii pentru că oamenii nu sunt dispuşi să mintă nici măcar pentru un miliardar şi bănuiesc că s-a folosit în disperare de cauză de acel document. Aveau deja un raport şi le trebuiau doar experţi români care să îl confirme cumva, care să-l întărească. A fost o discuţie de o oră cu o doamnă avocat. M-a întrebat despre condiţiile din România. Ştiu că aveau ca apărare, la acel moment, o aşa-zisă problemă cu modul în care sistemul penitenciar gestionează deținuţii cu probleme psihice şi ştiu că am primit foarte, foarte multe întrebări pe această temă. Era una dintre temele pe care le foloseau în apărare întrucât, la acel moment, Adamescu susţinea că are probleme de această natură”, ne-a declarat Sorin Dumitraşcu.
El mai spune că nu i s-a propus o sumă anume de bani pentru serviciile sale, dar era clar că urma să fie plătit dacă ar fi susţinut cauza lui Adamescu Jr: „Toţi consultanţii sunt plătiţi pentru munca pe care o fac.”.
Expertul Sorin Dumitrașcu: „Mi-am dat seama care e şmecheria”
Sorin Dumitrașcu a explicat şi de ce nu a marşat la oferta lui Adamescu Jr: „Nu aveam o problemă să le spun adevărul, dar a fost ceva de genul «Noi spunem ce ştim, nu ce vreţi voi!». Mi-am dat seama care e şmecheria şi am fost destul de reticent. Nu i-am spus nimic care, cred eu, că i-ar fi fost util. I-am spus: «Nu e atât de rău pe cât vă aşteptaţi voi! Deţinuţii cu probleme psihice sunt inventariaţi, primesc tratament psihologic, când sunt cazuri grave, sunt internaţi la psihiatrie.», adică i-am spus exact aşa cum se întâmplă, lucru care nu i-a convenit foarte tare. Era destul de străveziu din felul în care punea întrebările avocata, era un fel de interviu ghidat şi care te ducea către o direcţie”, a explicat Sorin Dumitraşcu. El a dorit, însă, să nu divulge numele avocatei: „Era româncă, însă lucra pentru o firmă britanică.”.
Sorin Dumitraşcu a fost director adjunct la Administraţia Penitenciarelor pe vremea când Monica Macovei era ministru al justiţiei. Acum este lider de sindicat al angajaţilor din penitenciare.
Acuzaţiile aduse de DNA lui Alexander Adamescu
Alexander Adamescu este vizat de o cerere de arestare a DNA, fiind acuzat că a dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti ca să admită insolvenţa companiilor tatălui său. Între timp, judecătorii au fost condamnaţi şi se află în penitenciar. El se opune de doi ani extrădării în România din Regatul Unit. Iniţial, magistraţii londonezi l-au lăsat în libertate sub cauţiune.
Implicaţi în scandalul „Black Cube”
În septembrie 2016, când a izbucnit scandalul „Black Cube” de hărţuire şi spionare a procuroarei-şefe a DNA, Laura-Codruţa Kövesi, jurnalistul Dan Tăpălagă dezvăluit că unul dintre clienţii Black Cube a fost chiar Dan Adamescu, tatăl lui Alexander Adamescu. Vezi aici.
Alexander Adamescu este fiul lui Dan Adamescu, decedat în urmă cu doi ani, patronul hotelului Intercontinental şi al magazinului Unirea din Bucureşti. Dan Adamescu a deţinut şi echipa de fotbal Oţelul Galaţi şi compania de asigurări Astra. El deține și cotidianul „România liberă”.
DNA: A prezentat în instanță un document care nu a fost asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor
DNA a publicat, joi, un comunicat de presă în care a explicat că apărătorii lui Alexander Adamescu ar fi prezentat în fața instanței londoneze un document care ar fi fost emis, în aparență, de Administrația Națională a Penitenciarelor: „În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 358/VIII/3 din 25 martie 2016, ca urmare a solicitării formulate de procurorii anticorupție la data de 6 iunie 2016, Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare față de inculpatul Adamescu Bogdan-Alexander, om de afaceri, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită. În baza mandatului european de arestare emis de autoritățile din România, având în vedere că inculpatul se află pe teritoriul Marii Britanii, a fost inițiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezența sa în fața organelor judiciare.”.
„Din informațiile primite de la autoritățile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanță din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie 2018, apărătorii inculpatului Adamescu Bogdan-Alexander ar fi prezentat în fața instanței de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparență, de o instituție din România, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor. Documentul nu a fost însă asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor. Ca urmare a acestei situații, la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanța de judecată din Londra a dispus, față de Adamescu Bogdan-Alexander, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive. În data de 23 martie, instanța britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan-Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauțiune, dar, nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea. Decizia finală privind executarea mandatului european de arestare a inculpatului urmează a fi luată de aceeași instanță”, mai scrie DNA în comunicatul de presă remis joi.
Ce spune Alexander Adamescu
Într-un comunicat de presă, Alexander Adamescu spune că documentul pe baza căruia instanța londoneză i-a suspendat cauțiunea și l-a reținut a fost trimis de către jurnaliști ai publicației „România liberă”, deținută de Alexander Adamescu, și că statul român a contestat autenticitatea respectivului document.
Redăm mai jos textul integral al comunicatului de presă al lui Alexander Adamescu:
1. În acest moment, instanța britanică a ridicat cauțiunea de care a beneficiat Alexander Adamescu, iar acesta este reținut de autoritățile londoneze.
2. În urma unei corespondențe oficiale între ziarul «România liberă» și Autoritatea Națională a Penitenciarelor, jurnaliștii români au trimis în Anglia un înscris a cărui autenticitate a fost contestată de Statul Român. Actul se referă la condițiile de detenție din penitenciarele din România. Prin urmare, motivul reținerii este generat de o situație care nu i se poate imputa lui Alexander Adamescu și nici redacției «România liberă».
3. Cu toate acestea, nu a fost deschis un dosar penal și Alexander Adamescu nu este cercetat penal pentru fals. Ridicarea cauțiunii a fost decisă ca o măsură preventivă până la lămurirea situației legate de actul în cauză.
4. Alexander Adamescu este încrezător că această suspiciune va fi demontată, având în vedere că înscrisul în cauză a fost depus așa cum a fost primit din România, de la Autoritatea Națională a Penitenciarelor.
5. «După doi ani în care am demonstrat la fiecare termen că Statul Român nu poate asigura condițiile privative de libertate, nu aș fi apelat la o asemenea soluție de a falsifica acte și de a le depune în instanță. Este o suspiciune legată de acest înscris pe care instanța londoneză o analizează cu celeritate. Sunt, de asemenea, interesat de a stabili autenticitatea acestui document. Respect decizia instanței londoneze și sunt convins că această suspiciune la adresa mea se va dovedi a fi nefondată», a declarat Alexander Adamescu.”.
(Sursa foto: Facebook / Friends Of Alexander Adamescu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii