Adepții conspirației QAnon devin tot mai influenți pe scena politică din SUA. Teoria afirmă că un grup de „oficiali trădători”, membri ai „statului paralel,” complotează împotriva președintelui Donald Trump
O femeie de afaceri din Statele Unite, care și-a exprimat susținerea pentru teoria conspirației QAnon, a câștigat în această saptămână nominalizarea republicană pentru un loc în Camera Reprezentanților de la Washington. Marjorie Taylor Green are șanse mari să fie aleasă în noiembrie pentru a reprezenta în Congres districtul al 14-lea din Georgia, unul extrem de conservator, și să devină astfel primul adept al QAnon în legislativul american.
Greene face parte dintr-o listă din ce în ce mai mare de candidați, majoritatea republicani, care și-au exprimat sprijinul pentru teoria conspirației ce afirmă că un grup de „oficiali trădători,” membri ai „statului paralel,” complotează împotriva președintelui Donald Trump. Dar ce susține teoria și de ce e populară printre conservatorii americani?
Victoria lui Greene
Greene, o femeie de afaceri care deține o companie de construcții alături de soțul ei, l-a învins pe neurochirurgul John Cowan în cursa pentru pentru nominalizarea Partidului Republican. Ea se va confrunta cu democratul Kevin Van Ausdal la scrutinul din noiembrie, iar analiștii se așteaptă să câștige în districtul conservator aflat în nord-vestul statului Georgia.
Greene va lua astfel locul republicanului Tom Graves, care a anunțat în decembrie 2019 că nu va mai candida pentru un nou mandat în Camera Reprezentanților.
Candidatura lui Greene a fost marcată încă de la început nu doar de apariția unor înregistrări video mai vechi în care republicana făcea declarații ofensatoare despre negri, musulmani, evrei sau George Soros, dar și de controversele legate de susținerea ei pentru QAnon. Într-un clip postat pe YouTube, Greene l-a descris pe Q, cel care ar fi lansat această teorie a conspirației, ca fiind „un patriot” și a afirmat: „Sunt foarte încântată de faptul că acum există o ocazie unică în viață de a elimina această cabala globală a pedofililor care se închină Satanei. Cred că avem președintele pentru a face acest lucru.”
În seara victoriei sale, Greene a scris pe conturile de socializare media: „Elitele GOP (Partidul Republican), mass-media și stânga radicală au cheltuit milioane de dolari și luni de zile atacându-mă. În această seară, oamenii din Georgia s-au ridicat în picioare și au spus că nu vom fi intimidați sau să credem în acele minciuni,” a scris ea pe Twitter. „Sunt nerăbdătoare să fiu următoarea reprezentantă în Congres pentru GA 14. Dumnezeu să binecuvânteze America”, a adăugat Greene.
Agenția Associated Press a citat declarația unei votante, Pamela Reardon, care a afirmat că a susținut-o pe Greene „datorită onestității sale.” „Nu va fi cumpărată de nimeni. Aș putea spune că inima ei era curată,” a afirmat Reardon.
În afară de QAnon, Marjorie Greene s-a poziționat ca o susținătoare puternică a președintelui Donald Trump, având convingeri ferme în favoarea armelor de foc, a zidului de la frontiera cu Mexic și împotriva avortului.
De altfel, pe pagina sa de Twitter, ea se descrie ca „o soție, mamă și femeie de afaceri conservatoare, care stă alături de președintele Trump și împotriva socialiștilor de stânga care vor să distrugă țara noastră.” Liderul de la Casă Albă a felicitat-o de altfel pe Greene, afirmând că este „o viitoare stea republicană” și o „adevărată CÂȘTIGĂTOARE.”
Ascensiunea lui Greene pe scena politică americană poate fi atribuită unui comitet de acțiune politică ce are legături cu aliații președintelui Trump, WinRed, și a celor de la House Freedom Fund. Merită menționat că, la alegerile prezidențiale din 2016, Trump a câstigat GA 14 cu 75% din voturi, lucru care dovedește orientarea puternic conservatoare a acestui district.
Adepții QAnon, tot mai vizibili
Dar Greene nu este nici pe departe singurul politician adept al teoriei QAnon care este vizibil pe scena politică americană. E adevărat, dintre toți, Greene are cele mai mari șanse de a ajunge în Congresul de la Washington, o realizare majoră pentru un segment al conservatorilor americani pe care media și analiștii de stânga îl iau constant peste picior, iar FBI l-a plasat pe lista potențialelor amenințări de extremism domestic.
Dacă va fi aleasă, Greene va deveni primul membru ales al Camerei Reprezentanților care se aliniază deschis cu teoria conspirației QAnon. Alături de ea, alți candidați la alegerile din acest an și-au exprimat, într-o formă sau altă, susținerea pentu teoria conspirației.
Potrivit unei numerotări realizate de Media Matters for America, Greene este cel de-al 20-lea susținător QAnon care și-a asigurat un loc pentru scrutinul din noiembrie. Dintre toți candidații afiliați QAnon care candidează în prezent la Congres în cursele primare sau generale, majoritatea sunt republicani, deși lista include doi democrați, doi independenți și un libertarian. Numărul total al candidaților la alegerile din noiembrie care au promovat direct sau indirect teoria conspirației este de circa 90.
Ce se știe despre QAnon
* Pe 28 octombrie 2017, cineva care se semneză Q a început să posteze o serie de mesaje criptice pe forumul de internet 4chan intitulate „Calm Before the Storm,” cu referire la declarația făcută de Trump la începutul acelei luni, în timpul unei întâlniri cu lideri militari, când a spus: „Liniștea dinaintea furtunii”.
Q a afirmat că este un funcționar guvernamental de rang înalt, având autorizație de acces Q (o autorizație de securitate a Departamentului pentru Energie din Statele Unite, cu acces la informații clasificate) și a fost instruit să posteze scurgeri de informații direct pe pagina 4chan pentru a informa publicul în mod ascuns despre planul POTUS – președintele SUA – de a pregăti un contraatac împotriva membrilor „statului paralel,” care este alcătuit din oficiali guvernamentali, oameni de afaceri și jurnalișți.
În timpul așa-numitei „furtuni,” mii de membri ai „statului paralel” și democrați importanți, inclusiv Hillary Clinton și președintele Barack Obama, vor fi arestați și trimiși la închisoarea din Guantanamo Bay.
* QAnon este centrată în jurul ideii că Q postează informații clasificate online pentru a dezvălui un efort ascuns, condus de președintele Trump, pentru a demonta o conspirație care implică membri ai „statului paralel” și elite globale care ar fi implicate într-o retea extinsă de trafic internațional de minori. Adepții QAnon au speculat că această luptă va duce la „o zi a rafuielii” în care figuri proeminente, precum Hillary Clinton, vor fi arestate și executate.
* Printre cei vizați de acuzații se află politicieni democrați, actori de la Hollywood, oficiali de rang înalt etc. care colaborează cu guverne din întreaga lume în ceea ce privește combaterea abuzurilor împotriva copiilor.
Ulterior, adepții grupului și-au extins aceste opinii și susțin acum teorii controversate despre împușcările în masă și alegeri.
De asemenea, unii dintre adepții QAnon sunt convinsi că rețelele celulare 5G răspândesc coronavirusul. Numărul de teorii care sunt legate într-un fel sau altul de QAnon este în prezent foarte mare, iar unele dintre ele se schimbă constant, în funcție de evenimentele zilei.
* Nu există vreo dovadă oficială că teoriile susținute de QAnon sunt adevărate, însă acest lucru nu împiedică adepții mișcării să răspândească diferite teorii sub sloganul „Question everything.”
* Teoria mai este cunoscută sub numele de The Storm. Adepții lui Q se numesc bakeri (brutari) pentru că urmează poteca de firmituri de pâine lăsată de Q (breadcrumbs sau drops).
Adepții QAnon mai sunt cunoscuți sub numele de believers. Ei consideră în esență că guvernul american a anchetat în secret democrații, iar Departamentul Justiției va dezvălui în curând informații compromițătoare despre Hillary Clinton. New York Times a scris că un element aparte „face QAnon să fie neobișnuită.” În timp ce teoriile conspirației se referă, de obicei, la cabale malefice care manipulează evenimentele mondiale, QAnon este în schimb „o teorie a conspirației în care băieții buni – în acest caz, Trump și aliații săi – sunt cei care fac jocurile.”
* Mesajele lui Q sunt adesea scrise în limbaj criptic, fiind pline de sloganuri, promisiuni și teme pro-Trump, ca de exemlu „Do you believe în coincidences?” „Blunt & Direct Time,” „BDT,” „Think currency, „Think fireworks.”
* Comentatorii au remarcat că popularitatea QAnon să nu a fost diminuată de evenimente care păreau să o contrazică cu totul. De exemplu, primele mesaje ale lui Q s-au concentrat pe ancheta desfășurată de procurorul special Robert Mueller. Susținătorii QAnon au afirmat că ancheta lui Mueller cu privire la interferența rusă în alegerile americane din 2016 a fost de fapt o poveste elaborată care a mascat o investigație împotriva pedofililor. Când ancheta s-a încheiat fără o astfel de revelație, atenția adepților conspirației s-a îndreptat în altă direcție.
* Unii comentatori afirmă despre QAnon că își are rădăcinile în Pizzagate, o teorie potrivit căreia Comet Ping Pong, un restaurant din Washington, D.C., a fost sediul unui cerc de persoane care abuzau copii. Din cerc făceau parte democrați importanți, inclusiv Hillary Clinton. În decembrie 2016, un adept al acestei teorii a călătorit din Carolina de Nord în capitală federală și a tras trei focuri de armă în interiorul resturantului, susținând că a încercat salvarea presupuselor victime.
* Unul dintre cei implicați în traficul de minori ar fi fost, spun adepții QAnon, Jeffrey Epstein, fostul finanțist american acuzat de pedofilie, care s-a sinucis în închisoare vara trecută. Epstein a avut numeroși prieteni influenți, între care fostul președinte Bill Clinton și Prințul Andrew al Marii Britanii. La începutul acestui an, procurorul american pentru districtul sudic din New York a pus-o sub acuzare pe Ghislaine Maxwell, o confidentă a lui Epstein, susținând că aceasta a participat la recrutarea de adolescente pentru sex cu politicieni și vedete.
* De la apariția sa, grupul s-a extins treptat în societatea americană prin crearea de comunități pe Reddit și cu mii de adepți pe Twitter, Facebook și YouTube. Într-o serie de videoclipuri postate online în 2018, QAnon a vizat Cemex, o companie mexicană de ciment care deținea o tabără abandonată în Arizona, unde adepții teoriei conspirației afirmau că este locația unui site de trafic de persoane.
În 2020, Oprah Winfrey și Tom Hanks au fost ambii ținte ale conspirațiilor QAnon.
Unii dintre believers au susținut pe mai multe site-uri de socializare că o casă din Boca Raton (Florida), aparținând lui Oprah, a fost confiscată de poliție într-o operațiune care a vizat traficul de copii.
O altă persoană de pe Twitter a postat un mesaj, care a strâns mii de aprobări, care afirma că Tom Hanks, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus în Australia, a fost de fapt arestat pentru pedofilie. Postarea spunea că alte celebrități de primă mână vor fi în curând arestate.
* Cea mai populară teorie în rândul comunității este că Q este cineva din administrația lui Trump, un personaj de tipul lui Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitatea națională, sau chiar Trump însuși.
În timpul unei deplasări a lui Trump în Asia, Q a postat câteva imagini cu insule, lucru pe care suporterii l-au luat drept dovadă că Q a fost în avionul Air Force One. O altă teorie este că Q este de fapt o figură secretă din informațiile militare care l-a recrutat pe Trump pentru președinție.
Unii comentatori subliniază ideea că nu se știe cu adevărat dacă cel care postează mesajele sub numele de Q este aceeași persoană sau altele, având în vedere că mesajele de pe 4chan sunt anonime.
* În 2018, revista Time l-a plasat pe Q pe lista celor mai influente 25 de persoane de pe internet. Cu peste 130.000 de videoclipuri ce conțin discuții legate de QAnon doar pe YouTube, Time a remarcat influență largă a teoriilor și proeminența adepților săi.
Cu toate acestea, studii recente au indicat că cei mai mulți dintre americani nu stiu de QAnon, cu 76% dintre respondenții la un sondaj Pew afirmând că nu au auzit sau citit nimic despre această teorie.
* Teoria a fost promovată de vedete precum Roseanne Barr și de comentatorul conservator Curt Schilling, iar susținătorii săi au apărut la mitingurile electorale ale lui Trump purtând tricouri, steaguri sau pancarte inscriptionate cu mesaje care promovau teoria: We are Q, WHERE WE GO ONE, WE GO ALL (WWG1WGA), The Great Awakening etc.
* Câteva figuri conservatoare au luat poziție publică împotriva teoriei conspirației, inclusiv Michael Flynn Jr., fiul lui Michael Flynn, precum și fostul secretar de presă al Casei Albe, Sean Spicer. De asemenea, grupul Anonymous s-a angajat să descopere adevărul din spatele conspirației și să-l „distrugă.” Grupul de hackeri a afirmat despre QAnon că este potențial periculoasă și a acuzat conspirația că este condusă de o „agendă politică fără creier”.
* Până în prezent, Trump nu a comentat public despre QAnon, dar președintele a apărut alături de unul dintre promotorii teoriei, Michael Lebron. Acesta a postat online o fotografie cu el și soția sa alături de Trump în Biroul Oval de la Casa Albă. De asemenea, fiul presedintelui, Eric Trump, a postat pe Instagram o imagine a unui steag american cu litera Q suprapusă. Ulterior, Eric Trump a șters postarea, care folosea hashtag-uri folosite în mod normal de adepții QAnon. De asemenea, vicepreședintele Mike Pence a postat – și apoi a șters – o fotografie pe Twitter cu un ofițer care purta o emblemă QAnon pe uniformă.
* Gigantul social media Twitter a anunțat în iulie că nu va mai recomanda conturile legate de teoria QAnon. Citând politicile sale împotriva „comportamentului care are potențialul de a duce la vătămare offline,” site-ul a spus că va împiedica ca URL-uri asociate cu QAnon să fie partajate printr-o serie de restricții care au afectat aproximativ 150.000 de conturi.
Decizia Twitter, care a dus la eliminarea inițială a 7.000 de conturi, a fost relatată pentru prima dată de NBC News, care a atribuit mișcarea „intensificării hărțuirii care vizează critici de seamă ai președintelui”.
De asemenea, Apple a eliminat din magazinul său o aplicație QAnon care a furnizat actualizări din comunitatea conspirativă. Aplicația a avut un număr foarte mare de descărcări, clasându-se în primele 10 aplicații cele mai descărcate din SUA, fiind în acel moment numărul unu în categoria de divertisment.
* De-a lungul anilor, mai mulți adepți QAnon au fost arestați după ce au proferat amenințări sau au recurs la violență fizică. Într-un caz din 2018, un bărbat înarmat a blocat un pod peste barajul Hoover. Ulterior, Matthew Wright a pledat vinovat la acuzația de terorism.
Anul trecut, un bărbat suspectat de uciderea șefului familiei mafiote Gambino a arătat un simbol QAnon desenat pe mâna stângă în timpul unei audieri la tribunal. De asemenea, poliția din Colorado a anuntat că o femeie de 50 de ani, care a fost inspirată de mișcarea QAnon, a încercat să-și răpească propriul copil.
Surse: BBC, NBC News, New York Times, FoxNews, CNN, TIME, The Week, The Hill, Yahoo News, YouTube, Twitter
Foto: Adepți ai conspirației Qanon / Sursa: nowthis
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii