G4Media.ro

Aderarea la Schengen: România și Bulgaria vor fi lăsate pe dinafară cel…

Foto: Karl Nehammer / European Council

Aderarea la Schengen: România și Bulgaria vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an (Reuters, surse)

Opoziția condusă de Austria va împiedica Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a se alătura zonei Schengen, dar se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația, transmite agenția Reuters, care citează surse diplomatice europene.

Întrucât toate țările membre trebuie să fie de acord pentru ca o țară candidată să poată adera la Schengen, România și Bulgaria vor avea parte joi de o dezamăgire, consideră Reuters.

„Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Bulgaria nu vor putea adera încă la Schengen”, a declarat un diplomat european. „Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra problemei.”

Zona Schengen – un pact între țări pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru cei care călătoresc între teritoriile lor – se numără printre cele mai importante realizări ale integrării europene.

Însă, în ultimul deceniu, aceasta a fost supusă din ce în ce mai multor presiuni, deoarece limitează capacitatea statelor membre de a controla îndeaproape migrația și de a urmări eficient amenințările la adresa securității.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat la începutul acestei săptămâni că Viena se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, un club format din 22 de țări ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Avem nevoie de mai mult timp. În prezent, avem 75.000 de migranți ilegali neînregistrați în Austria – ceea ce înseamnă că au trecut o frontieră externă a UE și au ajuns în Austria. Acest lucru trebuie să fie rezolvat mai întâi”, a declarat el.

Aceasta în ciuda faptului că Executivul UE, Comisia Europeană, a declarat în repetate rânduri că toate cele trei țări au îndeplinit cerințele tehnice necesare în ceea ce privește controalele la frontieră, protecția datelor și politicile privind vizele, printre altele.

O sursă guvernamentală română a declarat că Bucureștiul s-a angajat să obțină o decizie în favoarea extinderii la reuniunea miniștrilor afacerilor interne de joi de la Bruxelles.

„Austria este complet izolată la nivel european. Nu ne vom opri până nu vom epuiza toate căile de acțiune posibile pe acest subiect”, a declarat sursa citată.

Olanda se opune, alături de Austria, accesului Bulgariei, Haga invocând preocupări legate de guvernanță și migrație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Cat timp ne lasa pe afara ar trebui controlate la sange companiile austriece si la vama sa fie prioritare camioanele care nu au legatura cu aceste companii. Daca nu ii tratam dur, suntem prostii Europei. La vama sa fie controlati austriecii la sange cum ne trateaza ei pe noi cand trec masini de RO pe la vama.

  2. Pai atunci, „si vis pacem para bellum”.

  3. „cel puțin”

  4. Aur la 30% 🙂 Nice

  5. iarna e mai bine să nu te prinda pe drumuri… e un motiv bun

  6. In cazul acesta tirurile cu marfa din Austria ar trebui verificate suplimentar, asa ca la o tara fara Schengen.

  7. Da Lucian, Romania e amentitata de oamenii care vin dinspre Ungaria.

  8. suntem luzerii europei. Controale dure si legale la tot ce e austriac sa le planga biznismenii, sau isi vor bate joc in continuare.

  9. Daca e cineva vinovat si nu merita sa mai fie in Schengen sunt Ungaria si Croatia pt ca imigrantii ilegali au intrat din Serbia fara viza?! Cum este posibil asa ceva la o frontiera externa? Comisia cum explica?

  10. Clar, suntem țara și cetățeni de mâna a doua. Austria se pisa pe Romania și Bulgaria și ne explica ca e in beneficiul nostru .

  11. AUR la 30%? Pai ma pregatesc sa plec oficial si definitiv din tara asta. Cand lumea o sa realizeze cu adevarat ce inseamna Romania fara UE si NATO o sa fie prea tarziu.

  12. Pfff 🙂 interesele unei tari mai presus de cele ale uniuni eurpene . Nu cred ca va fi Europa ca Americs nicoodata

  13. Pe ei băieți. Controale la singe, amenti la singe, Boicot la singe. Sa-i usture curul. Austria clar, face jocurile Rusiei, împotriva NATO SI UE ! EXCLUDEREA DIN NATO UE. ASA TREBUIE RASPUNS MIRLANIEI EXTREMISMULUI BOLSEVIC AUSTRIAC. PUTINE VEZI CA NAZISYII SUNTBIN AUSTRIA.

  14. 🤣 Un succes admirabil al establishment-ului Romanesc 🤣 tineri frumosi si liberi, Kovesi zeita anticoruptiei, Coldea mare patriot, Iohanis intelugența pamantului. 🤣
    o adunatura de prostocrati, incompetenti, sclavizate.

  15. Mai bine am boicota pliticienii din Romania

  16. Pentru toți politicienii și analiștii cu școală și fără școală , șase luni înseamnă ieșirea din iarnă a austriei care va primi gaz via Budapesta ,pe care putinosu lea garantato prin acel pahar de șampanie ca parolă în speranța că vor câștiga războiul după care vor fi trecuți pe lista prietenilor iar România și Bulgaria vor rămâne teritorii tampon intre așa zisa uniune și federație.