Adevăratele motive pentru care Dragnea amână mitingul pentru familia tradițională
Dificultățile logistice, riscul unui eșec în comparație cu mitingul Rezist, dar mai ales apropierea unei decizii în cazul Coman-Hamilton sunt adevăratele motive pentru care Liviu Dragnea a anunțat luni că mitingul pentru susținerea familiei tradiționale, programat neoficial pentru data de 19 mai, se amână până la o dată neprecizată, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Oficial, liderul PSD a explicat că mitingul se amână până după adoptarea legii referendumului. “Discutăm despre miting când o să avem ceva foarte clar”, a declarat Dragnea luni, după ședința Biroului Permanent Național al partidului.
(Foto: Inquamphotos/Octav Ganea)
Întrebat dacă liderii din teritoriu și-au exprimat nemulțumirea față de numărul mare de participanți impus de la centru, Dragnea a răspuns: “Există o singură nemulțumire, o dorință mare de a veni la București și posibilitățile logistice în România de a asigura transportul. Asta e tot ce se discută acum, numărul de autocare și de garnituri de tren. Despre miting discutăm când avem legea promulgată”.
Potrivit surselor G4Media.ro, au existat nemulțumiri în partid din cauza numărului mare de participanți solicitat de liderul PSD. Primarilor de sector din Bucureşti li s-ar fi cerut să asigure, pentru fiecare sector în parte, o participare de cel puțin 12 mii de persoane, după ce inițial li s-ar fi comunicat cifra de 15.000, considerată nerealistă. Potrivit unor surse G4Media.ro, unii lideri din teritoriu (Dolj, Olt, Teleorman) ar fi primit sarcină să aducă la București peste 20-30 de mii de oameni, ceea ce implică un efort logistic considerabil.
Pe de altă parte, un al posibil motiv este ridicolul întregii acțiuni, în condițiile în care liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sunt departe de a reprezenta un model de familie tradițională. Pe lângă toate acestea, PSD va fi pus în curând în situația de a legifera parteneriatul civil între persoane de același sex, iar în paralel de a organiza referendum pentru familia tradițională. Ar fi un comportament din care electoratul PSD n-ar mai înțelege nimic.
Pe data de 5 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) urmează să răspundă la întrebările preliminare trimise de CCR pe tema noțiunii de familie, în sensul că prin noțiunea de familie se înțelege și partenerul de același sex, care au încheiat un parteneriat civil valabil pe teritoriul unui stat membru UE din perspectiva directivei 38/2000. Reamintim că în cauza Coman – Hamilton, parteneri de același sex căsătoriți legal în Belgia, au cerut ulterior în România permis de ședere, iar Ministerul Afacerilor interne a refuzat această cerere, pe motiv că România nu recunoaște nici căsătoriile, nici parteneriatele.
Dacă răspunsul CJUE va fi în sensul unei interpretări largi a noțiunii de familie din perspectiva libertății de circulație, atunci România și toate statele membre UE vor trebui să-și adapteze legislația și jurisprudența în sensul recunoașterii parteneriatului civil. În cazul Coman-Hamilton, avocatul general, cel care analizează toate argumentele prezentate într-o speţă, a concluzionat în luna ianuarie că persoanele de același sex căsătorite într-un alt stat în care căsătoria este permisă legal beneficiază de acest drept oriunde s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene. Prin urmare, este de așteptat că CJUE să decidă că statele membre trebuie sa-și adapteze legislația fie pentru a recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, fie pentru a le recunoaște drepturile sub forma parteneriatului civil.
Curtea Constituțională ar urma să pronunțe o soluție în cauza Coman-Hamilton pe data de 7 iunie, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. În aceste condiții, ar fi dificil de organizat un referendum pentru familia tradițională pe data de 10 iunie sau 17 iunie, date avansate ca posibile pentru consultarea populară. În orice variantă, referendumul ar veni la scurt timp după ce CCR ar putea obliga statul român, pe baza răspunsului CJUE, să recunoască parteneriatul civil.
Foarte probabil, acesta este motivul pentru care Liviu Dragnea a declarat luni, în timp ce dădea asigurări că-și menține opțiunea pentru referendum și că trebuie să găsească soluții pentru comunitatea LGTB. ”În ceea ce privește comunitatea LGBT trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil trebuie legiferat, trebuie legiferate familiile monoparentale”, a spus liderul PSD. De pregătirea acestui proiect de lege s-ar ocupa Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene.
Un al posibil motiv care i-ar fi putut determina pe liderii PSD să dea înapoi este teama de a scăpa de sub control o adunare pe fondul unor nemulțumiri sociale crescânde. Argumentul că legea referendumului n-a fost încă promulgată era valabil și la momentul anunțării mitingului, deci acesta din urmă este cel mai puțin plauzibil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii