G4Media.ro

Adevăratele probleme ale României. Klaus Iohannis după întâlnirea cu Viorica Dăncilă: Această…

Adevăratele probleme ale României. Klaus Iohannis după întâlnirea cu Viorica Dăncilă: Această mică majorare de 5% a salariilor nete este anulată de intensificarea inflaţiei. Dăncilă vrea desecretizarea stenogramelor

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, context în care a atenţionat Executivul că efectele legislaţiei salarizării bugetarilor arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii şi a solicitat prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor, transmite Agerpres.

„Preşedintele României a atenţionat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative”, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat şefului statului situaţia salarială, oferind asigurări de stabilitate în privinţa resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării şi a majorărilor salariale asumate până în prezent. La rândul său, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, făcând referire la grila salarială care îşi va produce pe deplin efectele din 2022. Totodată, a fost exprimată poziţia Guvernului de a menţine cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.

Şeful statului a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât şi local, consecinţe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut.

„Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor”, se menţionează în comunicat.

Administraţia Prezidenţială menţionează că remedierea acestor deficienţe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 şi OUG 91/2017. Prin excepţiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicţie cu principiul sustenabilităţii enunţat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigenţele remunerării muncii prestate şi ajunge să valorifice mai degrabă apartenenţa personalului la o instituţie sau alta.

În acest sens, preşedintele Iohannis a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial, precum şi promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale şi al impredictibilităţii, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanţe care nu doar rezolvă, dar şi creează noi probleme”, se precizează în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale şi încurajează solicitări similare şi din partea altor categorii de personal, cu preţul unor riscuri privind încadrarea în ţintele bugetare asumate de către Guvern.

În legătură cu creşterile mult aşteptate ale salariilor medicilor, dar şi ale personalului din educaţie, măsuri care rezolvă doar parţial problemele de fond din aceste domenii, şeful statului a menţionat că asemenea creşteri salariale trebuie însoţite de garanţii pentru viitor, astfel încât aceste priorităţi de politică salarială să-şi atingă obiectivele de performanţă asumate.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente şi necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare.

„Transferul contribuţiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului şi reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creştere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă şi această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflaţiei, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, se mai precizează în comunicat.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea preşedintelui Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicării legislaţiei privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor şi angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliţia PSD-ALDE.

Reacţia premierului Viorica Dăncilă

Imediat după întâlnirea cu preşedintele Iohannis, premierul Viorica Dăncilă a spus în plenul Camerei Deputaţilor că adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta programul de guvernare al partidului, lucru care „nu a făcut bine României”.

Dăncilă s-a declarat „uimită” de conţinutul comunicatului Administraţiei Prezidenţiale şi a spus că preşedintele ar trebui să desecretizeze stenogramele discuţiei.

„Programul de guvernare al Partidului Social Democrat a avut parte de la început de o respingere automată din partea adversarilor partidului pe care îl reprezint. (…) În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program, care vă spun foarte sincer nu a făcut bine României. Este nevoie de mai multă responsabilitate atunci când aceste mesaje sunt exportate în afara ţării. Cui folosesc? Românilor, României? În niciun caz”, a declarat Dăncilă, citată de Agerpres.

Totodată, şefa Guvernului a precizat că, deşi în decursul timpului au existat divergenţe majore între politicile economice ale PSD şi ale PNL, „niciodată până acum nu s-a ajuns la o asemenea radicalizare a discursului public”.

„Creşterea economică din 2017 şi modul responsabil în care Guvernul PSD a folosit-o au demonstrat viabilitatea programului de guvernare al PSD şi capacitatea PSD-ALDE de a realiza o bună guvernare. Scenariile alarmante nu s-au adeverit, dimpotrivă. România a întregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa şi chiar din lume, iar această creştere se simte acum în buzunarele românilor”, a mai spus Dăncilă.

Ea a precizat că România a înregistrat în 2017 o creştere economică record de 7%, însemnând un PIB de 856,4 miliarde lei.

„În 2017, valoarea adăugată în economie a fost de 94 miliarde lei, sumă aproape dublă faţă de cea din anul 2016, de 49,7 miliarde lei. La aceasta se adaugă 11,8 miliarde lei resurse provenite din import. Cele mai multe sunt bunuri intermediare pentru producţia industrială şi bunuri de capital. Prin urmare, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, pentru anul 2017, în ansamblul economiei naţionale, banii din creşterea economică utilizaţi pentru consum şi investiţii au fost în sumă de 105,8 miliarde lei”, a arătat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a fost prezentă marţi în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”, la solicitarea grupului parlamentar PNL.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Păi de la cine să vină mai nene o lege cum trebuie? De la pesedei? Mai încercați si la anul poate va iese.

  2. Mai am un singur dor: psd-ul IN AFARA LEGII.

  3. Trebuie sa fi fost ceva gen „Emtio”-ul lui Base !

    PS „MTI”, pt conformitate ! 🙂

  4. Pe scurt: economia duduie, va panicati aiurea, sunteti dezinformati. Si daca se adevereste BNR e de vina pentru ca actionarul majoritar este Soros…

    • Ați uitat de Brucselu și Cioloș,alți vinovați pentru că realitatea cea crudă și nedreaptă nu vrea să se plieze pe Mărețul Program pritocit de un condamnat Penal cu sentință definitivă cot la cot cu alt condamnat PENAL cu sentință de primă instanță.

  5. Docila Dancila nu este capabila sa priceapa ca in stenograme nu are cum sa apara concluzia la care a ajuns Presedintele DUPA dialogul purtat cu ea si cu cealalta ţâfna PSD-ista.

    Femeia asta e de o imbecilitate de-a dreptul remarcabila!

    • Discutabil. Daca nu apare in stenograme va spune „vedeti ca nu e cum spune el?” ca doar nu e proasta sa zica „vedeti ca nu e nici cum am zis eu”… Este suficient pentru simpatizantii PSD. De aceea multi se si multumesc cu acuzatii date la TV. Pe nimeni nu intereseaza dovezi, dezbateri, anchete sau investigatii. Ar insemna sa urmareasca ceva ce dureaza mai mult de cele 10 secunde cat le permit neuronii sa retina idei.

      Insist sa nu subestimati PSD… viclenia lor este superioara avand 30 de ani de antrenament si chiar si mai multi la capitolul „propaganda”.