Adevăratul mare rateu al premierului Dăncilă
Problema Vioricăi Dăncilă este că nu s-a întâlnit niciodată cu funcția ei și ratează metodic orice ocazie de a lăsa măcar impresia că exercită demnitatea de prim-ministru. Ratarea întâlnirii cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ne amintește dimensiunile tragediei de la Palatul Victoria. Între pereții clădirii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a sechestrat o cunoștință din Teleorman, pe care o supune de la începutul anului unor perversiuni politice, umilințe și presiuni îngrozitoare.
A-i pretinde unui personaj submediocru ca Viorica Dăncilă să se comporte ca un premier reprezintă din capul locului o pedeapsă. A-i cere să pretindă că acționează ca om de stat, că este șefa Guvernului, dezbrăcată însă de orice urmă de autonomie decizională, flancată de consilieri care-i controlează toate mișcările, amplificându-i astfel starea de dependență față de stăpân, este deja cruzime.
Așadar, nu gafa de protocol este cel mai grav lucru care i se putea întâmpla Vioricăi Dăncilă, nici minciuna ridicolă că a parcurs cei 6 km până la aeroportul Băneasa (nu Otopeni) în jumătate de oră. Cu gafe și minciuni ne-a obișnuit deja. Râdem, dar adevărul trist este că România nu are prim – ministru, ci o marionetă tratată ca atare de mai marii Europei. Dincolo de ridicolul situației, observați grozăvia momentului.
De subliniat că președintele Comisiei Europene nu dorește s-o mai legitimeze pe Viorica Dăncilă în poziția de premier, refuzând să o viziteze la Palatul Victoria. Din toate informațiile obținute de G4Media.ro rezultă că Dăncilă a insistat să-l întâmpine pe Juncker măcar la Aeroportul Băneasa. A ratat în prima fază întâlnirea din cauza incompetenței crase din jurul ei și a deciziei stupide de a renunța la Serviciile SPP. N-are rost să caute vinovați în altă parte.
- ”Echivalentul lui Jean Claude Juncker în România este premierul. Nu prea se cade să te aștepte premierul la aeroport. Juncker trebuia să facă o vizită la Palatul Victoria, nu de un sfert de oră, ci de o jumate de oră. Dar probabil scrisoarea idioată cu lovitura de stat din România l-a făcut să nu mai aibă respect pentru premierul României”, a explicat luni seara la TVR fostul președinte Traian Băsescu. Orice i se poate reproșa fostului președinte, dar nimeni nu-i poate nega exepertiza în exercitarea puterii la nivel înalt.
- Observații similiare a făcut și fostul premier Victor Ponta, trecut și el prin politica mare: ”Este prima dată, din cunoştinţele mele, în România dar şi într-o altă ţară a UE, când preşedintele Comisiei Europene vine în acea ţară şi nu are o întâlnire la sediul Guvernului. Este un semnal politic foarte clar pe care dl Juncker îl dă în numele Comisiei Europene. Toate jignirile pe care oamenii lui Dragnea şi Dăncilă i le adresează domnului Juncker sunt la fel de stupide ca şi cei care le proferează”.
N-a fost o singură ”scrisoare idioată”, ci mai multe. Pe lângă scrisoarea în care a prezentat la Bruxelles protestul din 10 august drept o ”încercare de înlăturare violentă a guvernului”, Dăncilă a mai jignit inteligența partenerilor europeni și cu alte prilejuri. Ne amintim că în luna martie, tot într-o scrisoare, premierul Dăncilă i-a cerut lui Juncker să explice cum și-a permis Comisia Europeană să susțină lupta anti-corupție din România.
Singura linie roșie pe care premierul Dăncilă încă n-a trecut-o este OUG-ul pentru amnistie și grațiere, aruncarea în aer a tuturor dosarelor în curs de judecată sau finalizate deja cu o condamnare, subminarea ultimă a justiției după un lung șir de atacuri care deja au slăbit semnificativ statul de drept din România.
După experiențele dure cu Ungaria și Polonia, Bruxelles-ul și-a pierdut ultimele fărâme de încredere în Guvernul de la București. El este prezentat deja de către unele voci în Parlamentul European drept un pericol chiar mai mare decât Orban. Cum ar fi putut, așadar, președintele Comisiei să legitimeze un premier ca Viorica Dăncilă în funcția de premier printr-o vizită oficială la Palatul Victoria? Mesajul dat la București de șeful Comisiei, în timpul summit-ului celor trei mări, a fost în schimb un avertisment clar pentru Guvern: ”Investițiile nu au sens dacă lipsește respectul față de statul de drept”.
Frustrarea Vioricăi Dăncilă a erupt marți, când i-a reproșat președintelui Klaus Iohannis că n-a invitat-o la summit-ul celor Trei Mări. Nimeni n-o mai recunoaște ca interlocutor frecventabil, de luat în seamă. România nu va putea prelua președinția UE de la 1 ianuarie 2019 cu un premier care ratează constant întâlnirea cu funcția lui.
Ne-am lămurit însă cu toții cum funcționează populiștii din UE. Se trag în poză cu Europa când au nevoie de banii sau de legitimitatea ei, dar tot pe ea o înjură cu gura plină dacă le trebuie un țap ispășitor. Am aflat deja de la profesorii populismului că sursa tuturor relelor trebuie căutată la Bruxelles, că statele s-ar descurca mai bine fără regulile UE, că, în general, valorile europene sunt făcute pentru a fi încălcate, iar statul de drept acționează ca o frână, nu ca un motor de dezvoltare.
Lozincile suveranismului, izolaționismului și anti-europenismului urlă tot mai strident și în România. Din nou, de subliniat semnalul politic îngrijorător transmis de președintele Comisiei Europene puterii de la București. Absența unei vizite oficiale la Guvern din agenda lui Jean Claude Juncker poate anunța o schimbare radicală la Bruxelles, o posibilă renunțare la atitudinea pasivă de până acum față de derapajele democratice din România și trecerea la acțiune. Cu cât se va întâmpla mai repede, cu atât mai bine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii