G4Media.ro

Mita în Portul Midia pentru vapoarele supraîncărcate cu oi oscilează între 2000…

Sursa Foto: Animals International

Mita în Portul Midia pentru vapoarele supraîncărcate cu oi oscilează între 2000 și 5000 de euro pentru fiecare navă. Dilemă de vameş: „Unde p**a mea să-i ascund?“ – Adevărul

O investigaţie DNA a scos la iveală dimensiunea corupţiei în Portul Midia, acolo unde funcţionarii tuturor instituţiilor implicate în verificarea navelor încărcate cu animale vii ar lua mită pentru a închide ochii la potenţiale nereguli, dezvăluie Adevărul.ro

La Tribunalul Constanţa începe un proces în care Radu Ioan Hristovici, controlor vamal superior în cadrul biroului Vamal de Frontieră Constanţa, este trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită.

În declaraţiile date procurorilor, vameşul recunoaşte că „pentru ca activitatea de vămuire şi export să decurgă bine, fără probleme, persoanele care se ocupă de exportul animalelor plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, între 2.000 şi 5.000 de euro“.

Vameşul este acuzat că în mai 2018 a primit de două ori, de la doi cetăţeni arabi care au afaceri în domeniul exportului de animale în România, sume de bani pentru a rezolva mai repede actele vamale, astfel încât vapoarele cu oi să plece din Portul Midia în aceeaşi zi în care animalele au fost încărcate.

Şpaga a fost înmânată chiar în biroul vamal, iar dialogul între vameş şi mituitor apare în interceptările DNA. Din rechizitoriul procurorilor reiese că acest caz nu este unul singular, că în Portul Midia ar fi „un obicei“ să se ofere bani angajaţilor instituţiilor publice care trebuie să efectueze controale la ieşirea mărfii din ţară.

Peste 600.000 de euro mită anual

Mita ajunge la funcţionarii tuturor instituţiilor implicate. În Portul Midia, exportul animalelor vii trebuie vizat şi verificat de mai multe instituţii: Direcţia Sanitar Veterinară, Biroul Vamal, Poliţia de Frontieră şi Căpitănia Portului. Lunar, de aici pleacă aproximativ 15 nave încărcate cu animale, în special către ţările arabe. România exportă într-un an peste un milion de oi, pe cale maritimă.

Dacă am pleca de la media şpăgii/per vapor indicată în rechizitoriul DNA, ajungem la peste 600.000 de euro/an mită încasată de funcţionarii cu atribuţii în port. „Ţările de destinaţie fiind arabe, analizele de risc impun verificarea fizică a mărfurilor în cele mai multe cazuri.

Controlul fizic trebuie făcut de lucrătorul vamal. Întrucât procedura de control fizic întârzie operaţiunile de încărcare, există un fel de consens între lucrătorii vamali şi persoanele care fac exportul“, arată procurorii DNA Constanţa.

Procesul vameşului începe la scurt timp după scufundarea în Portul Midia a navei Queen Hind, care avea la bord 14.600 de oi, număr indicat de exportatori. Reprezentanţii companiei care se ocupă de aducerea pe linia de plutire a epavei (Grup Servicii Petroliere SA) spun că au găsit punţi nedeclarate în acte, iar pe navă erau cu mult mai multe oi decât în documentele oficiale.

Unde p**a mea să-i ascund?“

Vameşul Radu Hristovici a fost interceptat în două situaţii în care a primit mită. S-a întâmplat chiar în biroul său din Portul Midia. Primul caz s-a petrecut în noaptea de 5/6 mai 2018, când vameşul Hristovici a încasat suma de 3.000 de lei de la Nasreddin Aswad, cetăţean sirian, proprietarul unei firme româneşti specializată în creşterea şi exportul oilor – SC Bălana Expres.

Nasreddin: Cât trebuie să-ţi dau?

Hristovici: Eu zic 35.

Nasreddin: Acum nu am decât 20 de milioane (n.r. – 2.000 de lei). Ia 25, e bine? Hristovici: 30!

Nasreddin: OK. Ţine! Hristovici: Thank you! Nasreddin: O să colaborăm foarte bine! Să dea Dumnezeu!

Hristovici: Să dea! A good friendship. Putem să ne mai întâlnim să mai vorbim de business-uri sau să vă dau ponturi. Vai ce bine îmi pare că v-am cunoscut, domnule Naser“.

După plecarea sirianului, rămas singur cu banii în mână, agentul vamal se întreabă, potrivit înregistrării DNA, în timp ce căuta prin mobilierul biroului: „Unde p**a mea să-i ascund?“.

Citește integral pe Adevărul.ro

Sursa Foto: Animals International

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. CA IA MITA MAI ERA UN SECRET?INTERESANT CUM ISI OFERA SERVICIILE,OFERA SI PONTURI,CAM ASTA-I NIVELUL IN ADMINISTRATII,DESI AU SALARII BABANE

    • NU e nimic interesant aici, asa e practica.
      Imi amintesc de niste directori de pe la Directia de Finante Neamt, care pe la finele anilor 1990 erau consilieri pentru toate firmele mari din judet. Jackpot-ul erau firmele exportatoare de cherestea in perioada aia.
      Tu te miri de porturi? Acvolo nu cred ca exista vreun salariat al statului neuns pe degete cu dolari si euro.

  2. Când i-a luat DNA cu autocarul au sărit toți de cur că e stat militienesc. Au spart norma la spagi și câte dreaq au mai făcut acești nenorociți de vameși dar nu s-a aflat. Că de,e ilegal sa-i asculte SRI.

  3. Uitati-va cum sunt tratati oamenii in spitale si apoi sa ne miram de ceea ce facem animalelor. Pana si boala unui om este o ‘oportunitate’ ca sa ia o spaga cineva. Dezumnizare absoluta, totala, ireversibila.

    La un spital a trebuit sa dau spaga de la intrare, sa ma lase portarul sa intru, apoi la medic, asistente, ala de duce bolnavul cu carutzul …..toti frate…toti!!!! Altfel nici nu se uitau la tine si nu faceau nimic fara spaga. Si apoi toti se mira de ce pleaca lumea din tara.

    • Se știe și li se permite, e un ritual. Dacă cei care trebuie să aplice legea și- ar face treaba nu am fi în această situație, vorba ceea: Peștele de la cap se- pute

  4. Oare de ce este bataie intre primarie si guvern pentru portul Constanta? Suntem o tara de spagari.

  5. nu cred, nu poate fi adevarat .mita la mugetarul roman cu ceafa groasa si intelingenta de porc mistret cu salariul umflat la maxim nu se poate…

  6. Cat tomo a fost Mazăre primar nu a eșuat nici un gram de cocaina pe plaja, dar nici nu au prins nici un traficant. Nimeni nu s-a sesizat de traficul de cocaina prin biroul lui Mazăre.

  7. cum era placa aia ca Olanda are ceva personal cu noi?

  8. Un mare fasss! Cu scandalul acela imens, de pe vrermuri, cu Regina si Regele vamilor ce se mai aude? Nimic! Cu astia de acum de la Arad sau Timis s-a rezolvat ceva? DA, l-au pus SEF de filiala de partid pe mituitul al mare. Asa ca si pe asta o sa-l vedem in curand Ministru al vamilor unite din Romania!

  9. In unele cazuri de coruptie la mijloc sunt bani publici. In altele intervin banii unor firme sau persoane particulare. Exista desigur si evaziune fiscala, si combinatii ale celor trei situatii. Descurcaretii mai modesti fac evaziune, cei care sunt mai indraznetii dau sau iau mita, cei aflati pe o treapta mai sus colecteaza mita si dau din ea mai departe, cei aflati in varful ierarhiei ii conduc pe ceilalti . Coruptia este favorizata de taxele si impozitele mari, de birocratie, de saracie(oamenii dau ce au ca sa obtina ce au nevoie), de legislatia arbitrara, de lipsa de transparenta….