Adevărul: Organizațiile studențești contestă scutirea absolvenților Academiei SRI de la înscrierea în Registrul Matricol Unic
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) contestă faptul că, în baza unei ordonanţe de urgenţă, studenţii Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” nu sunt obligaţi să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităţilor din România (RMUR), informează Adevărul.
„Este îngrijorător faptul că OUG limitează controlul diplomelor emise de ANIMV, determină lipsă de transparenţă cu privire la studenţii din cadrul programelor de studii civile, dar şi incertitudine faţă de drepturile şi obligaţiile acestora, faţă de modul în care se vor emite actele de studii pentru absolvenţii ANIMV şi cum pot fi acestea supuse verificării autenticităţii”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR transmis luni.
Reprezentanţii studenţilor reamintesc faptul că Registrul Matricol este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii doctoranzi din Academia Română. Acest registru este gestionat de Ministerul Educaţiei şi este procesat şi administrat de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
Conform ordonanţei respective, menţionează ANOSR, studenţii ANIMV înmatriculaţi în cadrul programelor de studii profesionale se află sub incidenţa Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, informaţiile despre potenţialii angajaţi ai SRI fiind încadrate ca secret de stat. „Prin urmare, ANIMV se află în imposibilitatea de a înregistra în RMUR studenţii din cadrul programelor profesionale şi astfel, de a elibera acte de studii pentru absolvenţii săi. Urgentarea adoptării acestei măsuri este pusă pe seama faptului că din momentul operaţionalizării RMUR, ANIMV a înregistrat doar studenţii şi cursanţii din cadrul programelor civile, în acord cu legislaţia căreia i se supune, astfel limitând dreptul studenţilor din cadrul programelor profesionale de a li se emite acte de studii. Cu toate acestea, rămâne incert motivul pentru care incapacitatea de a raporta către RMUR toţi studenţii a fost motivată şi soluţionată în regim de urgenţă abia după 4 ani”, afirmă ANOSR.
Citește articolul complet pe Adevărul
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii