G4Media.ro

Adevărul.ro: Două femei cu cancer obțin în justiție dreptul la viață. Statul,…

sursa foto: Pexels

Adevărul.ro: Două femei cu cancer obțin în justiție dreptul la viață. Statul, obligat să compenseze integral un medicament care costă 12.000 de lei un flacon

Două femei au obținut la Curtea de Apel Alba Iulia prin ordonanță președințială, obligarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății să le deconteze integral tratamentul cu un medicament care costă peste 12.000 de lei un flacon, relatează Adevărul.ro

Una dintre femei suferă de cancer mamar, iar cealaltă de cancer uterin. În ambele situații, medicul curant le-a recomandat să urmeze tratamentul cu medicamentul Pembrolizumab, cu denumirea comercială Keytruda.

Pentru că nu își permit achiziționarea medicamentului, chiar și în regim de subvenționare, pacientele au dat în judecată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României.

În paralel, au înaintat cereri de ordonanță președințială, care au fost admise de către instanță în 23 noiembrie și, respectiv, 14 decembrie 2022. Fenomenul este tratat de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale ca unul neimportant, astfel încât în fiecare proces reprezentanții acestor instituții solicită respingerea acțiunilor formulate de pacienți.

În cazul femeii cu cancer uterin, reprezentanții instituțiilor de stat pârâte au susținut că pacienta nu are dreptul de a beneficia de compensarea în proporție de 100% pentru achiziţionarea medicamentului solicitat deoarece acesta nu figurează pe lista corespunzătoare medicamentelor compensate pentru boala de care suferă.

„Aceasta nu îndeplinește una dintre condițiile legale, respectiv, nu există această indicație terapeutică în Rezumatul caracteristicilor produsului, utilizarea acestuia fiind off-label”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.

Magistratul de la Curtea de Apel Alba Iulia nu a ținut, însă, cont de aceste justificări și a invocat dreptul reclamantei la sănătate și la viață.

Citește integral pe Adevărul.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Oameni osinditi la moarte de tot felul de institutii conduse si praduite de membrii de partid, care canta grija lor fata de cetateni. Soarta este ca aceasta tara va fi pierdut.Natiunile mari au grija de oamenii lor.Aici parca se chinuie conducatorii sa scape de popor.O fi de vanzare pamantul asta si nu am aflat ca s-a vandut

  2. Statul sunt Eu, zicea Ludovic al XIV-lea. Dar, acu’ cine da banii, mogulii, IOhanis care este statul, sau asigurarile de viata?

    • Yomomma plătește. De-aia se numesc „asigurări de sănătate”, au plătit impozite toată viața pentru a fi asigurate. Așa cum plătești 3-400 de lei RCA dar, dacă distrugi Mercedesul altuia, asigurarea trebuie să îi plătească ăluia zeci de mii de euro, e același principiu. Plătim toți o sumă mică, de principiu majoritatea nu vor avea nevoie de tratament scump, dar cei care au nevoie de el, trebuie să îl primească.

  3. Dreptul la sănătate este prevăzut in Constituția României.
    Respectă statul român Constituția? Nu.
    De ce trebuie să dai in judecată statul ca să îl obligi să-și respecte propria constituție?
    Și ei vor în Schengen și în lumea civilizată.

    • Nu stiu în ce masura aici nu se exagereaza.Dar în nici un caz CCR nu a tinut cont de respectarea acestui drept cand a dat decizii,care fac ca miliardele de euro sa ramana la hoti, doar pentru ca legea nu i-a fost predictibila sau clara hotului.😁Vezi cea recenta cu privire la prescriptie.
      Mai nou si CSM dă o mana de ajutor,dand afara pe magistratii care pedepsesc chiar pe hotii,care administreaza fondurile de sanatate.

  4. Aici ajungi cu 30 de uselism, sa va tineti bine ca mai vin inca 30

  5. Dacă statul ar aproba compensarea cu 100% a tuturor medicamentelor exagerat de scumpe ,fără o garanție a vindecării,bugetul de asigurări s-ar epuiza rapid.E făcut din aur medicamentul respectiv,de costă 12000 flaconul?Unii medici primesc comisioane grase că să prescrie astfel de medicamente.Dacă s-ar compensa astfel de medicamente,vă asigur că veți plăti cu vârf și îndesat toate serviciile medicale.

    • Singura solutie este inchiderea sistemului public de asigurari de sanatate si incheierea de asigurari private ca in SUA. Vrei nu stiu ce tratamente experimentale, atunci sa plateasca asiguratorul privat.

    • Marian, daca esti medic, ar trebui sa-ti dai demisia si sa te apuci de altceva fiindca iti lipseste ceea ce face diferenta dintre un medic si un angajat in sistemul de sanatate – EMPATIA fata de pacient !!! Tu crezi ca medicul oncolog a prescris acel medicament din burta ? Sunt protocoale terapeutice internationale pe care țări mai responsabile le aplica in legislatia nationala. In Romania, contributiile personale la fondul CNAS se duc la bugetul de stat si, de acolo, se distribuie pentru sanatate cat vor guvernantii si parlamentarii ! Bani pentru sanatate sunt dar sunt distribuiti haotic, dupa practicile dambovitene arhicunoscute. Judecatorul a avut perfecta dreptate in decizia dată, dreptul la sanatate este SACRU, chiar daca trebuie platit un flacon cu 12.000 lei ! Si a propos, daca ar fi fost un membru al familiei tale in aceasta situatie, ai mai fi avut aceeasi interventie ? Cu respect, un medic anonim

    • @Marian – Cati crezi ca au nevoie de acel medicament? Multi? Putini? Hai sa judecam corect. Io iti doresc sa nu ai nevoie vreodata de medicamentul asta, ce zici?

    • Vad ca sunt comentarii aiurea pe aici cu privire la acel medicament. El face parte din categoria imunotereapeuticelor. La noi în România este o problema mare cu imunoterapia,deoarece pe lângă efectul benefic asupra celulelor cancerigene acest medicament dezvolta în organism hepatite autoimune, pneumonii autoimune care trebuiesc monitorizate atent pe durata tratamentului. Cum la noi nu exista echipe multidisciplinare intervine problema. Nu ai cum sa vindeci o pneumonie autoimuna ca oncolog(pacientul fiind monitorizat de oncolog), nu ai cum sa vindeci o hepatita autoimuna oncolog fiind. Prin urmare, pacientul are probleme oncologice și ajunge sa moara de probleme imunitare. Sistemul este prost gândit, iar medicii de la noi nu sunt obișnuiți sa lucreze în echipe multidisciplinare. Cam asta este problema cu sistemul romanesc și de asta pleacă atatia oameni în străinătate sa se trateze. Plus ca dacă în timpul imunoterapiei ai ghinionul sa dezvolți o pneumonie autoimuna și sa ajungi la intubare cu infecțiile din spital ești cam 90% în groapă.

  6. Păi să plătească, în plan,că mie îmi iau de trei ori asigurarea de sănătate, și când merg la un consult ORL îmi mai cere 280 de lei! Nevastă-mea mai plătește și ea dar numai de două ori. Măcar să beneficieze oamenii de cele cinci asigurări de sănătate plătite de familia mea!!!