G4Media.ro

Adevărul: Sânge proaspăt la vârful celui mai mare spital din Banat. Cine…

Sursa foto: Facebook Raul Pătrașcu

Adevărul: Sânge proaspăt la vârful celui mai mare spital din Banat. Cine este managerul de 30 de ani şcolit în America

Noul manager al Spitalului Județean din Timișoara, Raul Pătrașcu, în vârstă de 30 de ani, vorbește într-un interviu pentru Adevărul despre experiența sa în Statele Unite și de ce a revenit în România în urmă cu șapte ani. Pătrașcu anunță proiectul unei secții de oncologie la spitalul pe care îl conduce, care va fi realizat rapid, precum și proiecte pentru transplant și pentru o nouă clădire cu mai multe secții, inclusiv una de Mari Arși.

La sfârşitul anului 2019, ministrul Sănătăţii din noul guvern PNL l-a demis pe profesorul universitar Marius Craina (instalat de PSD) din funcţia de manager general al Spitalului Judeţean din Timişoara, înlocuindu-l cu Raul Pătraşcu. Numirea lui Raul Pătraşcu la conducerea celui mai mare spital din vestul ţării a fost o surpriză. În primul rând, pentru că este vorba despre un tânăr în vârstă de 30 de ani, fără o experienţă într-o funcţie de această anvergură. În al doilea rând, pentru că nimeni n-avea nimic de reproşat fostului manager, ba chiar angajaţii spitalului au protestat faţă de măsura demiterii lui Craina.

Cine este noul director al spitalului din Timişoara? Raul Pătraşcu a locuit şase ani în America, a studiat chimia, biologia şi matematica la universităţile Hamilton şi Yale, dar experienţa americană a prins contur deja din timpul liceului. După absolvirea facultăţii, pentru a face rost de bani, s-a angajat consultant pentru fondul de investiţii al unei celebre firme din New York. Revenit în ţară, Pătraşcu a continuat să lucreze pentru firma de consultanţă din Statele Unite, dar în paralel, a absolvit cursurile Universităţii de Medicină din Timişoara şi pe cele de master ale Facultăţii de Fizică a Universităţii de Vest.

Între anii 2016 şi 2017 a ajuns chiar consilier de stat în domeniul politicilor de sănătate în guvernul Cioloş, iar acum este managerul celui mai mare spital din vestul țării.

Raul Pătrașcu spune că nu vrea să vorbească despre activitatea predecesorului său și că s-a consultat cu șefii de secții pentru ca împreună să îmbunătățească semnificativ actul medical şi să ridice spitalul la un rang demn de Europa.

„Putem face rost de bani şi de la Uniunea Europeană, şi de la Ministerul Sănătăţii, şi de la Consiliul Judeţean. Mă interesează ca medicii să aibă parte de cel mai bun training, cele mai bune aparate şi cele mai noi protocoale şi medicamente, pentru cele mai complexe boli. Noi nu trimitem pacienţii mai departe. Trebuie să fim capabili să rezolvăm absolut tot”, a declarat Pătrașcu.

Care e primul proiect mare la care v-aţi gândit?

Sunt bucuros să anunţ un proiect de suflet, care s-a şi aprobat deja. Preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra, a fost foarte receptiv la propunerea mea, la fel şi Ministerul Sănătăţii, şi anume, să înfiinţăm o secţie de oncologie în cadrul Spitalului Judeţean. Partea de vest, judeţul Timiş are cea mai mare rată de incidenţă a cancerului din ţară. Noi, ca oraş, nu făceam faţă doar cu secţia de la Spitalul Municipal şi cu privatul. Avem în ambulatoriu o singură doctoriţă oncoloagă, extrem de bună, care numai anul trecut a făcut peste 800 de consultaţii. Noi consultam pacienţii, îi identificam, îi operam şi apoi eram nevoiţi să-i trimitem în altă parte pentru urmărire şi tratament de specialitate. E inacceptabil să pui pe drumuri un pacient cu cancer. În acest scop, vom înfiinţa o secţie de oncologie, în primă fază cu spitalizare de zi, să putem oferi servicii de chimio-terapie acestor pacienţi. Vom tratata aceşti pacienţi la standardele cele mai ridicate chiar aici.

Cât avem de aşteptat până să devină realitate proiectul?

Se va da drumul foarte repede. Achiziţionăm echipament de ultimă generaţie, va trebui să reamenajăm un spaţiu pe care îl avem – va fi la parterul clădirii Ortopediei. Vom mai aduce unul sau doi medici oncologi, asistente, infirmiere, vom avea injectomate automate pentru chimioterapie, paturi, truse de tratament etc., însă voi cere Ministerului să-mi aprobe şi consiliere psihologică pentru aceşti pacienţi şi aparţinătorii lor. Îmi amintesc cum mă simţeam eu când tatăl meu era în stadiu terminal. Vom avea un psiholog specializat. În viitor avem şi un plan legat de paleaţie, dar nu vreau să vă vorbesc despre asta acum. Cel mai important lucru este că vom putea face chimioterapie la Spitalul Judeţean.

Aveţi de implementat şi numeroase proiecte începute de vechea conducere. Care sunt priorităţile?

Trebuie să continuăm cu dezvoltarea secţiei de Urologie şi ATI la transplant, pentru că vrem să dăm drumul transplantului renal la Timişoara. Va mai dura puţin. CJT ne-a aprobat 5 milioane de lei pentru continuarea proiectului în acest an. În această sumă intră modernizarea unui bloc operator pentru transplat, modernizarea unor saloane separate, cel mai probabil şi al unui lift separat pentru aceşti pacienţi. Există o echipă de transplant foarte bună la Barcelona, cu care colaborăm. Echipa de transplat de aici, condusă de doctorul Alin Cumpănaş, va merge în Spania, vor face cu medicii de acolo câteva intervenţii. Apoi, acea echipă de la Barcelona va veni la Timişoara, pentru ca medicii noştri să lucreze sub îndrumarea lor, pentru ca în viitor să putem obţine acreditarea de transplant.

O altă investiţie este modernizarea Ortopediei, reabilitarea sălilor de operaţie 4 şi 9. Mai sunt încă două proiecte foarte mari. Împreună cu Banca Mondială şi cu Ministerul Sănătăţii vom construi o clădire nouă, care va conţine: la parter – un nou UPU, mare şi modern, etajul unu şi doi – 25 de săli de operaţii noi, etajul trei – ATI, etajul patru va fi Secţia de Mari Arşi. E un proiect de câteva zeci de milioane de euro, studiul de fezabilitate tocmai ce s-a încheiat, până în mai terminăm licitaţia de proiectare şi execuţie, iar până la sfârşitul anului vom putea începe construcţia. Pentru noua Maternitate s-a terminat studiul de fezabilitate, este în faza de licitaţie proiectarea tehnică. Vom continua şi celelalte proiecte vechi.

Citește interviul integral în Adevărul

Citește și

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara a dispus oprirea computerului tomograf şi a sesizat Corpul de control al Ministerului Sănătăţii. Aparatul funcționa fără avizul CNCAN

Sursa foto: Facebook Raul Pătrașcu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Inlocuim o sluga cu alta sluga. Natia asta n-a inteles nimic din ultimii 30 de ani.

    • Făină treabă! Si iacă asa se duce de râpă tot. Ăstia cu 3 facultăți ….stiu oare unde ii poartă facultății????
      In fine .
      Avem DICTATURĂ nu vi se pare ?
      Capitalism fals!
      Defapt avem ce au votat multi!

  2. Guvernul Ciolos, a instaurat dictatura Dragnea.
    Din ce a trait, daca are atatea diplome?
    Sunt doua posibilitati, a fost intretinut de cineva sau diplomele sunt o colectie de hartii.
    Se pare ca Romania a devenit terenul de joaca pentru indivizii competenti si fara cunostinte.
    PNL ar face bine sa elimine ramasitele guvernului Ciolos.

    • PNL ar trebui sa guverneze ei insisi, pana acum au facut doar circ.

    • A trăit din… burse. Câștigate pe bune. Și a trăit pe bani puțini, și a ratat șanse pe motiv de lipsă de bani.
      Ești praf și pulbere.
      Tu și cei ca tine nu aveți decât o scăpare, și anume să nu vă faceți rău decât vouă. Slabe șanse, nu ?

  3. Medicina ar putea avea o specialitate noua …. Manager cu profil medical… Spitale, clinici, farmacii … institute de cercetare, fabrici de profil … Pot avea acces pe parcursul studiilor în spitale mari ale lumii! … farmacii, afaceri de profil, etc…Nu medici manageri … manageri pentru profil medical! După ceva experiență pot deveni buni specialiști în Ministerul de specialitate, în administrația locală! Sa tii un specialist sa semneze pontaje, bilanțuri, plan de investiții… e o adevărată catastrofa! …

  4. Acest domn, Raul Pătrașcu, alături de modelul de chiloți, acum secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, sunt 2 impostori tinerei, promovați inițial, dintr-un motiv care imi scapă, de Dacian Ciolos si recuperați rapid de PNL, fiind „niste genii competente”-sanchi.
    Raul Pătrașcu are o multime de probleme in CV:
    * zice că a obținut din liceu o bursa la Yale, dar el face mai întâi 2 ani la un colegiu de mana a treia din SUA, Hamilton, după care se transfera la Yale;
    *la Hopkins, face un kkt cercetare, el fiind asistent de laborator care a facut un internship scurt;
    * in 2012 se întoarce sa salveze Romanika, si se înscrie la Facultatea de Medicină din Timișoara, dar, când micul geniu de 26 de ani este luat consilier pe sanatate in guvernul Ciolos, lipseste aproape un an de la cursuri, dar promoveaza:)))), vorbim de Medicină, nu de impletit mături;
    In acelasi timp cu povestea cu Medicină și cu consiliatul de la Guvern, cica băiatul oportunist era si angajat sau ce făcea el pe acolo, că nu declară venituri, la Centrul de Medicină Genomica Timișoara.
    In 2018, deși încă nu absolvise Medicină, devine asistent universitar la Medicină Timișoara, la Fiziologie, unde oamenii normali au nevoie de licență.
    Domnul Pătrașcu a fost membru PACT, minusculul partid securistic al lui Burduja junior.
    Tot domnul licențiat Yale a facut imediat după gazarea din 10 august 2018 halucinantă declaratie potrivit căreia gazul lacrimogen schimba ADN ul. Gazul ăla a afectat căile respiratorii, da, dar ADN ul, rad si curcile.
    Nu stiu de unde răsar asemenea specimene, dar ziaristii ar trebui, în opinia mea, sa le cerceteze atent CV ul oficial, inclusiv să întrebe la instituțiile ale căror nume le vehiculează astia.
    Este cu adevărat halucinant parcursul profesional oficial al acestui domn.
    Ăsta nu are prea multe scrupule, maine poimâine din liberal se spoieste ce trebuie in acel moment.

    • Corectă descrierea de mai sus. A fost și membru PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, de unde a plecat deoarece nu i se dădea atenție. În loc să se lanseze în proiecte ambițioase, ar putea să facă măcar curățenie în Spitalul Județean Timișoara.

    • Iti spun eu motivul pentru care sunt promovate aceste „genii”. Baietii smecheri dar cu ani si reputatie nasoala in carca, s-au gandit ca trebuie sa pregateasca noua generatie. Pana acum, se promovau nepotii, soarecii de partid etc. dar s-au prins ca nu mai merge asa. Prin urmare, ei cauta sa promoveze tinerei care dau mai bine, asa la o privire superficiala, dar care tot slugi sa fie. In nici un caz nu ii intereseaza oameni competenti, inteligenti si ambitiosi.

      Asa cum ai spus tu, nazdravanul asta e similar cu dom’ doctor fotomodel. Dar se aseamana si cu ametita aia pe care a pus-o Ponta ministru de finante. Trista situatie, nu scapam de obiceiurile astea balcano/slavice…

    • Asta cu prezenta la cursuri e discutabila, sincer. Prietena mea e tot la medicina si merge cam la 25% din cursuri si totusi nu are nici o restanta. E mai important sa inveti pentru examene si sa fii atent la stagii (partea practica ) decat sa faci prezenta la cursuri (pt care primesti oricum carti de studiat).
      De restul nu ma pronunt ca nu am detalii despre CV-ul tanarului manager.

  5. Câtă campanie de imagine pro-PNL pe Adevarul.ro si G4Media! Omul este un arivist cu pretenții și ifose și nimic mai mult.

    • Am vrut să citesc, m-am linistit rapid când am văzut că e semnat de hilerin-viperin, ăla…mare caracter și ăsta…

  6. Fostul manager, Craina de la Psd fura de rupea spitalul. Singura lui activitate era colectarea spagii

  7. Sa te crucesti cat de competente sunt pilele PNL-ului ! Parca s-a inseninat toata tara nu numai Timisoara.
    Pacat ca nu l-au pus americanii manager la vreo clinica Mayo.

  8. Din comentarii deduc asa: daca nu esti conformat de vreo „somitate” oarecare din tara asta nu faci 2 bani.
    Daca ai sub o anumita varsta (variabila, depinde de subiect si interese), nu faci 2 bani.
    Daca nu te recomanda partidul, nu faci 2 bani.
    Daca ai 2 facultati, nu faci 2 bani.
    Daca ai studiat in alte tari, in special SUA, de ce ai plecat, ce ai mancat, cine te-a sponsorizat, si in general, nu faci 2 bani.
    Sunteti toti trolli, sau doar romanasi verzi, cu suflet negru si minte odihnita?
    Olanda are prim ministru femeie de 32 de ani. Voi ati avut o Dancila si inca aveti o Firea. Niste „duamne” care va fac cinste, sa inteleg.

    SI tinand cont de toate cele de mai sus, iata de ce tinerii (altii de cat copiii functionarilor si bezadelelor de partid) prefera sa plateasca taxe si sa ontretine pensionarii altor tari.