Adevărul: Sânge proaspăt la vârful celui mai mare spital din Banat. Cine este managerul de 30 de ani şcolit în America
Noul manager al Spitalului Județean din Timișoara, Raul Pătrașcu, în vârstă de 30 de ani, vorbește într-un interviu pentru Adevărul despre experiența sa în Statele Unite și de ce a revenit în România în urmă cu șapte ani. Pătrașcu anunță proiectul unei secții de oncologie la spitalul pe care îl conduce, care va fi realizat rapid, precum și proiecte pentru transplant și pentru o nouă clădire cu mai multe secții, inclusiv una de Mari Arși.
La sfârşitul anului 2019, ministrul Sănătăţii din noul guvern PNL l-a demis pe profesorul universitar Marius Craina (instalat de PSD) din funcţia de manager general al Spitalului Judeţean din Timişoara, înlocuindu-l cu Raul Pătraşcu. Numirea lui Raul Pătraşcu la conducerea celui mai mare spital din vestul ţării a fost o surpriză. În primul rând, pentru că este vorba despre un tânăr în vârstă de 30 de ani, fără o experienţă într-o funcţie de această anvergură. În al doilea rând, pentru că nimeni n-avea nimic de reproşat fostului manager, ba chiar angajaţii spitalului au protestat faţă de măsura demiterii lui Craina.
Cine este noul director al spitalului din Timişoara? Raul Pătraşcu a locuit şase ani în America, a studiat chimia, biologia şi matematica la universităţile Hamilton şi Yale, dar experienţa americană a prins contur deja din timpul liceului. După absolvirea facultăţii, pentru a face rost de bani, s-a angajat consultant pentru fondul de investiţii al unei celebre firme din New York. Revenit în ţară, Pătraşcu a continuat să lucreze pentru firma de consultanţă din Statele Unite, dar în paralel, a absolvit cursurile Universităţii de Medicină din Timişoara şi pe cele de master ale Facultăţii de Fizică a Universităţii de Vest.
Între anii 2016 şi 2017 a ajuns chiar consilier de stat în domeniul politicilor de sănătate în guvernul Cioloş, iar acum este managerul celui mai mare spital din vestul țării.
Raul Pătrașcu spune că nu vrea să vorbească despre activitatea predecesorului său și că s-a consultat cu șefii de secții pentru ca împreună să îmbunătățească semnificativ actul medical şi să ridice spitalul la un rang demn de Europa.
„Putem face rost de bani şi de la Uniunea Europeană, şi de la Ministerul Sănătăţii, şi de la Consiliul Judeţean. Mă interesează ca medicii să aibă parte de cel mai bun training, cele mai bune aparate şi cele mai noi protocoale şi medicamente, pentru cele mai complexe boli. Noi nu trimitem pacienţii mai departe. Trebuie să fim capabili să rezolvăm absolut tot”, a declarat Pătrașcu.
Care e primul proiect mare la care v-aţi gândit?
Sunt bucuros să anunţ un proiect de suflet, care s-a şi aprobat deja. Preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra, a fost foarte receptiv la propunerea mea, la fel şi Ministerul Sănătăţii, şi anume, să înfiinţăm o secţie de oncologie în cadrul Spitalului Judeţean. Partea de vest, judeţul Timiş are cea mai mare rată de incidenţă a cancerului din ţară. Noi, ca oraş, nu făceam faţă doar cu secţia de la Spitalul Municipal şi cu privatul. Avem în ambulatoriu o singură doctoriţă oncoloagă, extrem de bună, care numai anul trecut a făcut peste 800 de consultaţii. Noi consultam pacienţii, îi identificam, îi operam şi apoi eram nevoiţi să-i trimitem în altă parte pentru urmărire şi tratament de specialitate. E inacceptabil să pui pe drumuri un pacient cu cancer. În acest scop, vom înfiinţa o secţie de oncologie, în primă fază cu spitalizare de zi, să putem oferi servicii de chimio-terapie acestor pacienţi. Vom tratata aceşti pacienţi la standardele cele mai ridicate chiar aici.
Cât avem de aşteptat până să devină realitate proiectul?
Se va da drumul foarte repede. Achiziţionăm echipament de ultimă generaţie, va trebui să reamenajăm un spaţiu pe care îl avem – va fi la parterul clădirii Ortopediei. Vom mai aduce unul sau doi medici oncologi, asistente, infirmiere, vom avea injectomate automate pentru chimioterapie, paturi, truse de tratament etc., însă voi cere Ministerului să-mi aprobe şi consiliere psihologică pentru aceşti pacienţi şi aparţinătorii lor. Îmi amintesc cum mă simţeam eu când tatăl meu era în stadiu terminal. Vom avea un psiholog specializat. În viitor avem şi un plan legat de paleaţie, dar nu vreau să vă vorbesc despre asta acum. Cel mai important lucru este că vom putea face chimioterapie la Spitalul Judeţean.
Aveţi de implementat şi numeroase proiecte începute de vechea conducere. Care sunt priorităţile?
Trebuie să continuăm cu dezvoltarea secţiei de Urologie şi ATI la transplant, pentru că vrem să dăm drumul transplantului renal la Timişoara. Va mai dura puţin. CJT ne-a aprobat 5 milioane de lei pentru continuarea proiectului în acest an. În această sumă intră modernizarea unui bloc operator pentru transplat, modernizarea unor saloane separate, cel mai probabil şi al unui lift separat pentru aceşti pacienţi. Există o echipă de transplant foarte bună la Barcelona, cu care colaborăm. Echipa de transplat de aici, condusă de doctorul Alin Cumpănaş, va merge în Spania, vor face cu medicii de acolo câteva intervenţii. Apoi, acea echipă de la Barcelona va veni la Timişoara, pentru ca medicii noştri să lucreze sub îndrumarea lor, pentru ca în viitor să putem obţine acreditarea de transplant.
O altă investiţie este modernizarea Ortopediei, reabilitarea sălilor de operaţie 4 şi 9. Mai sunt încă două proiecte foarte mari. Împreună cu Banca Mondială şi cu Ministerul Sănătăţii vom construi o clădire nouă, care va conţine: la parter – un nou UPU, mare şi modern, etajul unu şi doi – 25 de săli de operaţii noi, etajul trei – ATI, etajul patru va fi Secţia de Mari Arşi. E un proiect de câteva zeci de milioane de euro, studiul de fezabilitate tocmai ce s-a încheiat, până în mai terminăm licitaţia de proiectare şi execuţie, iar până la sfârşitul anului vom putea începe construcţia. Pentru noua Maternitate s-a terminat studiul de fezabilitate, este în faza de licitaţie proiectarea tehnică. Vom continua şi celelalte proiecte vechi.
Citește interviul integral în Adevărul
Citește și
Sursa foto: Facebook Raul Pătrașcu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii