
Adevărul: Un pui de zimbru din Neamț a fost botezat Roleny, cuvânt derivat din limba maghiară. Propunerea câștigătoare a venit în urma unui concurs online
Un pui de zimbru născut în Parcul Natural Vânători Neamț va fi numit Roleny, nume propus de o femeie de origine maghiară și care este inspirat din cuvântul maghiar boleny, care înseamnă zimbru, transmite Adevărul. Administratorii Parcului Vânători au ales acest nume în urma unui concurs organizat pe Facebook, în care cititorii au fost invitați să propune nume care să înceapă cu particula Ro.
„Concursul nostru a ajuns la final. Peste 500 de persoane şi-au exprimat opţiunea privitor la ce nume să poarte zimbrişorul, primindu-se circa 300 de nume diferite. Fericitul câştigător este doamna Hegyi Zsuzsanna, iar viţelul se va numi Roleny (de la boleny – zimbru în limba maghiară“, au anunţat reprezentanţii Parcului Vânători.
Câştigătoarea ediţiei de anul acesta, Zsuzsanna Hegyi, este ziaristă în Gheorgheni, fiind căsătorită cu Barna Hegyi, directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş.
Alegerea numelui cu rezonanțe maghiare a venit într-un moment marcat de tensiuni în jurul comunității maghiare, precum schimbul de replici dintre Ludovic Orban – care a vorbit de schimbarea componenței etnice din Harghita – și Kelemen Hunor, șeful UDMR.
Gestul curajos al administratorilor Parcului Vânători a fost însă criticat de unii internauți, potrivit Adevărul. „De ce în maghiară? Numele românesc nu suna mai bine la ureche?”; „Poate Pişta era mai potrivit, sau un nume german, săsesc!”; „Ne-aţi cam indus in eroare cu RO-ul din faţă. Am crezut că se caută un nume românesc. Aţi ales însă un… hibrid maghiaro-român”, au scris aceștia în comentarii pe Facebook
Mulți alți utilizatori au salutat însă alegerea numelui: „Mie mi se pare foarte inspirată alegerea. Este un nume care uneşte, nu care dezbină. Păcat că alţi oameni nu văd aşa lucurile. Să trăieşti mulţi ani, Roleny!”
Context. La ediţia din 2019, concursul a fost câştigat de Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, raionul Orhei. „Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta la straja acestui sfânt lăcaş“, şi-a motivat propunerea edilul, el amintind şi de Mihail Sadoveanu, care a locuit o vreme la schit şi a scris inclusiv despre zimbrii din vremea marilor voievozi.
Întrecerea lansată pe Facebook a ajuns la ediţia a IX-a, începând din 2013, de atunci fiind „botezaţi“ şi găsindu-şi „naşi“ doisprezece zimbrişori, şapte masculi – Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică, Rovan şi Roborn şi cinci femele – Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia.
Administraţia Parcului Vânători Neamţ derulează un proiect care are ca scop repunerea în habitatul natural a zimbrilor. A început pe 22 martie 2012, când primul grup – cinci exemplare, a fost eliberat în zona Chitele, din comuna Crăcăoani, În acest moment, după alte şi alte eliberări ale legendarelor mamifere, s-a ajuns ca prin codrii Neamţului, pe o suprafaţă de circa 60.000 de hectare, să hălăduie circa 50 de zimbri.
Foto: Parcul Natural Vânători Neamț
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii