G4Media.ro

ADHD ar fi putut fi un avantaj evolutiv (studiu)

Sursa foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

ADHD ar fi putut fi un avantaj evolutiv (studiu)

Trăsăturile comune tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), cum ar fi distragerea atenției sau impulsivitatea, ar fi putut reprezenta un avantaj evolutiv pentru strămoșii noștri, îmbunătățindu-le tacticile atunci când căutau hrană, arată un studiu citat de The Guardian.

ADHD este o tulburare de neurodezvoltare cu simptome care includ impulsivitatea, dezorganizarea și dificultatea de concentrare. Deși estimările privind prevalența au variat, numărul de diagnostice a crescut în multe țări, inclusiv în Marea Britanie.

Acum, cercetătorii spun că, deși unele dintre aceste trăsături tind să fie privite în mod negativ, ele ar fi putut ajuta oamenii să caute noi locuri pentru descoperirea hranei.

Dr. David Barack de la Universitatea din Pennsylvania, autor principal al studiului, a declarat că cercetarea oferă o explicație potențială pentru motivul pentru care ADHD a fost mai răspândit decât se aștepta doar din mutații genetice aleatorii și – în sens mai larg – de ce trăsături precum distragerea atenției sau impulsivitatea au fost frecvente.

„Dacă [aceste trăsături] ar fi fost cu adevărat negative”, de-a lungul timpului evolutiv ar fi trebuit să fie eliminate, dar acest nou studiu sugerează existența unor “avantaje în anumite contexte de alegere”, afirmă el.

Studiul publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences analizează datele de la 457 de adulți care au completat un joc online de căutare a hranei în care trebuiau să colecteze cât mai multe fructe de pădure în opt minute.

Numărul de fructe de pădure obținute din fiecare tufă scădea în funcție de câte ori era culeasă.

În timpul sarcinii, participanții puteau fie să continue să culeagă fructe de pădure de la tufele din locația inițială, fie să se mute la o nouă parcelă – deși acest lucru îi costa timp.

De asemenea, echipa a testat participanții pentru simptome asemănătoare ADHD – deși subliniază că acest lucru nu a constituit un diagnostic – constatând că 206 participanți au avut rezultate pozitive.

Cercetătorii au constatat că participanții cu scoruri mai mari la scala ADHD au petrecut perioade mai scurte de timp la fiecare parcelă de tufe decât cei cu scoruri mai mici. Cu alte cuvinte, era mai probabil ca aceștia să abandoneze parcela actuală și să caute una nouă. În mod crucial, echipa a constatat că astfel de participanți au câștigat, de asemenea, mai multe puncte în joc decât cei cu scoruri mai mici pe scala ADHD.

Cercetătorii au declarat că rezultatele lor se potrivesc cu alte lucrări care au sugerat că populațiile cu stiluri de viață nomade care au beneficiat din activitatea de explorare au avut tendința de a avea gene asociate cu ADHD.

Cu toate acestea, ei au adăugat că studiul a avut limitări, inclusiv faptul că simptomele de tip ADHD s-au bazat pe auto-evaluare.

Barack a declarat că este necesar să se efectueze experimente care să implice persoane diagnosticate cu ADHD și sarcini de căutare a hranei în lumea reală, nu în ultimul rând pentru că acestea din urmă ar implica un efort mult mai mare pentru a se deplasa între parcele față de un joc online.

Michael J Reiss, profesor de educație științifică la University College London, care nu a fost implicat în această lucrare, a declarat că, deși ADHD pare să fie legat de consecințe negative grave, ar putea ajuta în situațiile în care activitatea fizică și luarea rapidă a deciziilor sunt necesare.

„Este grozav să vedem dovezi experimentale de la David Barack și colegii săi că participanții care au un scor ridicat pentru ADHD sunt mai predispuși să își schimbe activitățile de căutare a hranei în moduri care pot fi într-adevăr caracterizate ca fiind impulsive. În trecutul nostru evolutiv, un astfel de comportament ar fi putut fi uneori foarte avantajos”, a spus el.

„ADHD poate fi o problemă serioasă, dar este o problemă în mare măsură din cauza mediului de astăzi”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...