G4Media.ro

Adina Vălean, comisar pentru Transporturi, ”dezamagită” de votul care creează probleme transportatorilor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Adina Vălean, comisar pentru Transporturi, ”dezamagită” de votul care creează probleme transportatorilor români. Ea anunță posibile modificări până la finalul anului

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, arată într-un comunicat de presă că este ”dezamagită” de votul prin care Parlamentul European a aprobat așa-numitul Pachet Mobilitate 1. Legislația schimbă radical regulile referitoare la detașarea șoferilor, perioadele de conducere și de repaus. Noua legislație a fost promovată de vechile state membre UE, nemulțumite de concurența puternică făcută de firmele de transport din estul Europei, pe care le acuză de dumping.

Vălean susține că o parte din prevederi nu sunt conforme cu obiectivele politicii ecologice Green Deal.

Ea anunță că analizează impactul noii legislații asupra climatului, mediului și funcționării pieței europene unice și spune că, dacă va fi necesar, Comisia Europeană va propune modificări înainte ca Pachetul Mobilitate să intre în vigoare.

Regulile adoptate vor intra în vigoare după ce sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în săptămânile ce urmează. Regulile referitoare la detașare se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare a legislației. Regulile referitoare la timpul de odihnă, inclusiv la întoarcerea șoferilor, se vor aplica la 20 de zile după publicarea legislației. Regulile referitoare la întoarcerea camioanelor și alte modificări referitoare la accesul la piață se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare a legislației privind accesul la piață.

Transportatorii români au cerut permanent respingerea proiectului susținut de țările din vest. Și reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), și europarlamentarii români au cerut guvernului să atace la Curtea de Justiție a UE (CJUE) acest pachet legislativ pentru a susține interesele sectorului intern de transporturi.

Pachetul Mobilitate 1 prevede obligația întoarcerii camioanelor acasă (țara de stabilire) la fiecare opt săptămâni, indiferent dacă sunt încărcate sau goale, ceea ce creează costuri suplimentare uriașe pentru transportatorii din România. Această obligație a fost justificată ca o necesitate de asigurare a condițiilor sociale și a protecției mediului. Însă, impactul acestei obligații asupra pieței și a mediului a fost complet ignorat în procesul de elaborare a Pachetului Mobilitate 1, în ciuda justificării sale ca mijloc de realizare a Pactului Ecologic, arată transportatorii.

Noua legislație votată de Parlamentul European prevede și obligația companiilor de a organiza întoarcerea acasã a șoferilor la fiecare patru sãptãmâni, o prevedere despre care transportatorii susțin că ar încălca libertãțile fundamentale ale UE, potrivit cãrora șoferul va fi liber sã aleagã destinația / locația pentru perioada sa de repaus. Odată cu intrarea în vigoare a legislației, peste 60.000 de șoferi ar trebui sã se întoarcã acasã la fiecare 3 sau 4 sãptãmâni, fapt ce va necesita creșterea capacitãții de transport și, conform estimãrilor UNTRR, ar însemna până la 400 de noi zboruri cu avionul sau 1200 de autocare sau o alternativă între aceste 2 moduri de transport în vederea asigurãrii transportului pentru 2000 – 3000 șoferi zilnic.

În plus, Pachetul Mobilitate 1 interzice efectuarea în vehicul a perioadelor de odihnã sãptãmânale normale, departe de bazã. Aceastã interdicție are loc într-un moment în care existã o deficiențã doveditã de locuri de parcare sigure, dotate corespunzãtor și securizate pe rețeaua principalã de drumuri europene. Prin urmare, obligația de a se odihni în afara cabinei ar trebui impusã numai în legãturã cu disponibilitatea locurilor de parcare sigure și securizate în UE. Interzicerea repausului în cabinã poate pune chiar șoferii în pericol. Acest lucru este valabil în special în circumstanțele actuale (etapa post-pandemie COVID-19 pe termen lung) în care dormitul în cabinã ar proteja sănatatea șoferilor, potrivit reprezentanților industriei din România.

Foto: Adina Vălean (Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. SUPARARE MARE,cita ipocrizie,adinuta unde-a fost pina acu?NE-AU BLOCATpe un segment
    in care se scoteau bani