G4Media.ro

Adina Vălean, despre un mini-Schengen terestru România-Bulgaria-Grecia: Ar fi o presiune fabuloasă…

sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Adina Vălean, despre un mini-Schengen terestru România-Bulgaria-Grecia: Ar fi o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria. Nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim

Comisarul european pe Transporturi Adina Vălean a declarat, la Strasbourg, că un spaţiu Schengen format doar din România, Bulgaria şi Grecia, aşa cum au propus unii europarlamentari, ar pune ”o presiune fabuloasă” pe frontiera dintre România şi Ungaria. ”Nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea pe ansamblu a acestei restricţii”, a declarat Adina Vălean.

Comisarul european pe Transporturi Adina Vălean a fost întrebată marţi, la Strasbourg, dacă susţine proiectul propus de unii europarlamentari, prin care România, Bulgaria şi Grecia să formeze un spaţiul Schengen terestru informal.

”Am exprimat în repetate rânduri, din perspectiva comisarului de Transport, care vede la prima mână ce înseamnă pentru industria Transporturilor, implicit pentru economia statelor membre, orice blocaj în frontieră: timpul pierdut în Transporturi înseamnă bani. Este motivul pentru care am insistat întotdeauna asupra faptului că este esenţială libera circulaţie în frontierele europene pentru piaţa comună de transporturi. Devine cu atât mai important pentru România şi Bulgaria, care sunt şi în acest context geopolitic situate în estul Europei – primesc transport din ţări terţe – ca ele să-şi poată uşura frontiera cu spaţiul UE, nu numai spre Grecia şi numai pentru turiştii români care ar putea merge în vacanţă. Aici trebuie să gândim pentru întregul spaţiul de transporturi. Să zicem că între Grecia, Bulgaria şi România ar fi un spaţiu liber de transporturi. Ar fi o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria. Nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea pe ansamblu a acestei restricţii”, a explicat Adina Vălean, întrebată de News.ro.

Europarlamentarii Renew Europe au propus crearea unui mini-Schengen informal între Grecia, România şi Bulgaria, care ar fi trebuit să înceapă să funcţioneze în vara anului 2024. Scopul ar fi îmbunătăţirea traficului pentru transportatori dintre cele trei ţări. Iniţiativa a fost lansată de patru europarlamentari: românii Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, bulgarul Daniel Laurer şi grecul Giorgos Kyrtsos.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Din partea mea un Schengen Romania – Bulgaria – Grecia este tot ce contează! In ultimii 10 ani am fost cu masina de 4 ori in Grecia si de 2 ori in Bulgaria și dacă n-aș fi pierdut timp anapoda la granițe probabil aș fi mers dublu! Cand am mers in alte țări din Schengen am mers cu avionul si faptul că nu eram in Schengen nu m-a afectat cu adevărat!

    • Nu se poate! se pierd foarte multe spagi si asta conteaza cel mai mult pentru romanika si bulgarika. Ma rog, Bulgaria a avut curajul sau nesimtirea sa angajeze vamesi din Germania. Nu stiu cit a durat si cita treaba au facut nemtii la vama bulgareasca… Omul e coruptibil indiferent de natie, etnie, cetatenie…

  2. Normal că ăia de la UE s-ar simți prost!

  3. Povești
    Grecia, că stat membru Schengen, este OBLIGATĂ să realizaze controalele la frontierele non-Schengen terestru. Și -a luat niște angajamente când a intrat în Schengen.

  4. e lipsita de sens si logica …presiunea se poate trata cu carbune

  5. NU există nicio perspectivă privind aderarea României la Spațiul deliberă circulație.

    Doamna Vălean nu vrea să deranjeze UE cu solicitarea României de a adera la Schengen și de a opri Austria să-și mai bată joc de noi. Domnia-sa se simte mai apropiată de instituțiile europene și state precum Austria decât de cei care au trimis-o acolo.