G4Media.ro

Adio, live pe Facebook la volan. Guvernul interzice șoferilor folosirea cu mâinile,…

Adio, live pe Facebook la volan. Guvernul interzice șoferilor folosirea cu mâinile, în orice mod, a telefonului sau ale altor dispozitive cu funcții foto, video și de înregistrare

Guvernul vrea să le fie interzisă șoferilor utilizarea telefonului cu mâinile, sub orice formă, în timp ce aceștia conduc. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, cât și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi, spre exemplu, tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Practic, șoferilor le va fi interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce aceștia se află la volan. În caz contrat, șoferii vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistem ”hands-free”.

Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Această propunere de modificare a Codului rutier se va afla pe agenda ședinței de luni a Guvernului și va schimba prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, astfel:

  • La articolul 108, alineatul (1), litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins: ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. 

O statistică a reprezentanței Comisiei Europene în România, întocmită în anul 2018, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori. Statistica poate fi consultată aici.

Totodată, un studiu științific realizat de Comisia Europeană și IRU (Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere) arată că utilizarea telefonului mobil crește riscul de accident rutier cu 50% și un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil. Totodată, neatenţia este una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană (12,8%), precum şi ale celor în care este implicat un vehicul mare, reiese din studiul transmis de CE și IRU către Agerpres.ro.

În 2018, câteva accidente teribile au marcat opinia publică cu atât mai mult cu cât șoferii și pasagerii care și-au pierdut viața sau au fost grav răniți erau tineri. Trei astfel de exemple au fost cauzate de faptul că șoferii erau în ”live pe Facebok”, arătând prietenilor în timp real cum depășesc viteze amețitoare, de peste 200 de km/oră.

În decembrie 2018, o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața într-o mașină al cărei șofer reda live, pe Facebook, cum acul vitezometrului se apropie de maxim. O altă fetiță, de 6 ani, a pierit în octombrie 2018, pe șoseaua care leagă Timișoara de vama Stamora Moravița, după ce mașina în care se afla a intrat în coliziune cu mașina unui tânăr de 20 de ani care era tot în live, pe rețeaua de socializare, filmând cum acul din bord depășește 200 km/oră. Între aceste două exemple, un altul tras la indigo s-a petrecut în Mureș, unde doi tineri redau live pe Facebook cum mașina lor depășește 220 km/oră.

Toate modificările Codului Rutier care vor fi prezentate luni, în ședința de Guvern, pot fi consultate aici.

sursa foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. Adio, live? Pai ce, numai la volan in timpul mersului se putea face? Din titlu nu reiese ca s-ar referi la soferi.

    • Ca deobicei guvernul isi face „de lucru”,este de la sine inteles ca soferii trebuie sa foloseasca hand free,cum interzice guvernul „live pe facebook ramane un mister !

  2. Legea se va aplica si PSDistilor, sau va fi ca pana acum?

  3. Sa le interzica si muzica la maxim in mers sau stationare – dar nu numai sa interzica toti manelisti si ratatii pseudorapperi care tulbura strada, ci sa aplice legea amendandu-i gras peste tot, ca strazile Romaniei au ajuns o latrina a faralegii mai rau ca ghetourile americane de acum 20 de ani!

    • nu numai strazile ci toata atmosfera, mai ales in sudul tarii acolo unde , din pacate locuiesc si eu, rasuna de manelele cocalarilor iar politia, ca de obicei ,nu-si face datoria. Doar si ei sunt amatori de manele date la maxim. Tot sudul tarii , dar tot sudul , incluzand aici si Bucurestiul toti cocalarii isi scot decibelii pe geam .Esti obligat de statul roman sa traiesti in casa ta cum vor cocalarii, sa asculti ce muzica vor ei, cat de tare vor ei, cate ore vor ei, noapte si zi. Nimeni nu face nimic iar politia iti rade in nas. Asta-i tara psd-ului.

  4. Nu mai poti tine in mana o banana ca sa o bagi in gura persoanei din dreapta ta (dispozitiv de vorbire), sau sa-i transmiti telefonul ca sa vorbeasca aceasta in locul tau. Practic, daca nu esti cu ambele maini pe volan poti fi amendat. Nici sa te scarpini nu mai poti!

  5. Asta nu e o decizie rea. Ba eu chiar as cere si pedeapsa cu inchisoarea pentru ca intr-un fel e tentativa de omor. Un om care scapa un bolid de sub control pentru ca el se zgaieste in telefon este un pisibil criminal. Ce vina am eu in timp ce-mi duc copilul la scoala ca sunt lovit in plin de unu din-asta patruns pe contrasens?

  6. De parca nu e interzis si vorbitul la telefon. Cine vede șoferii? Politia e ocupata cu amendatul babelor si pus de radare prin localitati fara prea multe case si cu drumul drept. Sunt atatea legi care nu se aplica. Ma gândeam..in București sunt atâtea intersecții unde se intra prin stația de tramvai, nu e nici un polițist; pe Dorobanți e sens unic, in fața la British Council, era ambuteiaj pe sensul interzis! Nu exagerez cu nimic, ambuteiaj! Faza vazuta de cel puțin 10 ori! Niciodată nu e picior de politist acolo! De ce? Nu vor să aducă bani la buget? Nu vor sa ia permise?

    • Vă mai miră ceva la poliție? Lupul paznic la oi: Caracal/Alexandra/112/.

    • Asa e, politia rutiera lipseste cu desavarsire, poti face ce te taie capul in timp ce conduci ca nu o sa te prinda. Sunt incompetenti si lipsiri de interes in afara de cel personal. Nu mai vorbesc ca in ultimii 2 ani au fost intentionat tinuti in unitati tocmai ca PSD sa dea bine la votanti, sa nu deranjeze pe cetatean cu nimic. Inainte mai vedeai radare, acum am mers 200 de km ca un nebun si nam luat nici o amenda. Nu e binin alta ordine de ide s-a umplut tara de masini dupa anularea taxei, tot psd a facut magaria asta ca sa die bine pt ei, insa au omis aa puna o alta taxa anuala asa cum e in vest. Toti incultii de 18 ani au masini fara sa plateasca poluarea pe care o fac si fara sa plateasca asigurari la valoarea corecta, masinile inmatriculansu-le pe parinri sau bunici. Nici asta nu e bine. Ar trebui data o lege astfel incat asigurarea sa fiw pe pwesoana, nu pe masina. Soferul daca arw asiguarre poate aa conduca orice masina, astfel nu mai conteaza cine eatw propeietarul masinii ci cine o conduce.

  7. Dar căruțele când vor fi repuse pe drumurile laturalnice? Sunt pline șoselele de căruțe, crescând riscurile pentru toți participanții la trafic și micșorând viteza medie de deplasare. În anii 2009 s-au dublat șoselele cu drumuri speciale pentru căruțe. Au fost folosite câțiva ani, dar de când este PSD-ul la guvernare, căruțele defilează liber pe drumurile naționale.

  8. Hemoragia de interdicții nu a avut, nu are și nu va avea ca rezultat realizarea scopului în care au fost date. Cel mai simplu și mai cu efect de „frica păzește pepenii” ar fi o prevedere care să spună ceva de genul: „un accident auto iese de sub incidența culpei și intră sub incidența intenției dacă este produs de un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor sau se poate dovedi că a fost produs din cauza folosirii dispozitivelor de comunicare sau de înregistrarea audio-video sau din alte cauze care au determinat conducerea fără control a vehiculului auto”.

  9. Masura bobmbastica…..si daca vreau sa initiez un apel folosind handsfree-ul dar actionand de pe telefon la un semafor…sau vreau sa schimb melodia din masina pt ca nu mai utilizez cd player-ul masinii..ce fac…iau amenda? Pai atunci sa desfiintam toate butoanele din bord, ca ne uitam la ele cand le actionam, nu? Legea trebuie sa fie mai concreta, nu foarte dura ca sa aiba de ciugulit politistii.

    • Ai auzit de comenzi vocale prietene? Sau inca folosesti tel cu butoane? Sau comenzi rapide puse direct pe ecranul principal al telefonului.
      Ca raspuns la intrebaeea ta stupida, da, un prost ca tine trebuie sa ia amenda si daca apasa pe pedale!

  10. Guvernul ar putea interzice gropile din asfalt si vor fi mai putine accidente. Pentru orice groapa semnalata ce nu a fost reparata in 48 de ore trebuie amendata compania raspunzatoare cu intretinerea drumului.
    Guvernul ar putea face autostrazi si vor fi mai putine accidente.
    Guvernul ar putea obliga primariile sa construiasca parcari si sa descongestioneze orasele si va fi mai putina puluare. Sa nu se mai construiasca nici-un bloc fara 2 parcari pentru fiecare apartament.
    Guvernul ar putea sa nu mai deturneze fondurile din taxa de drumuri destinate drumurilor si autostrazilor si sa dea banii pe salarii si pensii speciale acolitilor politici.
    Guvernul ar putea pune in fruntea ministerului transporturilor oameni competenti, tehnicieni care sa aibe legatura cu transporturile, nu incompetenti cu carnet de carnet de partid rosu.
    Guvernul ar putea sa lucreze nu doar sa mimeze harnicia.

  11. Politistii sunt printre cei care folosesc cel mai des telefonul la volan (probabil o cauta pe Elodia); despre centura de siguranta, ce sa mai vorbim…nici 1% din ei nu o folosesc in masinile de politie…
    Asa ca sunt chiar curios cum se va implementa legea aceasta…

  12. Dacă poliția ar fi aplicat legislația existentă, nu s-ar fi ajuns la situații în care tot felul de imbecili își fac selfiuri sau transmit în direct cât forțoși sunt ei la volan. Doar nu crede cineva că idioții respectivi vor ține cont de modificările respective.

  13. Abstractie de la titlu, ca si sofer cu peste 1 000 000 de km, nu aparatul in sine distrage atentia soferului ci convorbirea. Daca ar fi posibil, tel ar trebui introdus la urcarea in vehicul intr-un dispizitiv, astfel incat datele mobile sa devina inactive si acesta sa devina un tel fix, utilizabil doar in stationare

  14. deși este în mare parte bună prin interzicerea telefoanelor, este de fapt o idioțenie imensă prin faptul că legea interzice „folosirea cu mâinile în orice mod” a „orice dispozitiv mobil”. Prin asta au interzis practic Google Glass și orice dispozitiv de realitate augmentată fiindcă unele dintre comenzile posibile se pot face doar apăsând butoanele de pe marginea HUD.

    • Adi, esti baiat destept, nimeni nu si-a dat seama ca google glasses vor iesi in afara legii. Ce pacat, tot romanul de rand i folosea ca sa isi imbunatateasca realitatea asta de cacat si acum ce sa vezi, dintr-o data tanti veorica sa-i interzica. Ce ne facem noi fara googke glasses astia, cum mai conducem fara ei … trebuie bagat repede un amendament la oug.

  15. Asta ar insemna ca nu mai am voie sa utilizez Waze de exemplu? Dar daca doresc sa semnalizez un ambuteiaj, sau un accident??? Trebuie lamurit exact ce anume se doreste a fi interzis…Si cum poate fi dovedit ca a fost utilizat dispozitivul mobil.

  16. O idee stupida, am telefonul pus pe dashboard, nu vad care este diferenta fata de orice comanda de bord si personal nu l-am folosit decat pentru navigatie pana acum.

    Oricum, nu vad ce beneficiu ar aduce in plus, avem deja legislatie in acest sens (chestii legate de handsfree si utilizarea mainilor). Daca astea nu sunt aplicate, la ce folosesc alte prevederi suplimentare?

  17. Sa vedeti romanasii nostri prin germania ce mielusei sunt, cum folosesc ei casca bluetooth sau car kitul masinii. Nu pune unul al naibii telefonul la ureche sa se dea mare ca are si el iphone in rate.
    Acolo sjnt amenzi mari, daca da dracu sa te prinda sau fotografieze cu tel in mana ai pus-o e vreo cateva sute bune de euro. Numai cu amenda se civilizeaza romanii, asa s-a intamplat si in occident. Banii taica, banii. Amenzi mari aplicate corect. Nu e destul sa fie lege, trebuie si aplicata de politia rutiera, altfel e degeaba.

    • Bine punctat!

    • Asa e si la mine (BC, Canada). Nu ai voie sa atingi niciun dispozitiv electronic. Amenzile sunt la peste CDN$300 + puncte. Nu stiu exact cat, pentru ca nu folosesc in timpul condusului. Politistii sunt foarte inventivi. Stau ascunsi in ganguri la stopuri, sau pe insule acolo unde traficul se misca mai incet. E destul de greu sa fii utilizator frecvent si sa scapi neprins. La anumite intersectii sunt camere mai pricopsite care te ard daca treci pe rosu, daca treci cu viteza prea mare, daca nu ai centura sau daca pui mana pe ce nu trebuie.

    • De fapt, amenda nu e de câteva sute de Euro, e de doar 100 Euro, dar se acordă și 1 punct de penalizare. Lucrurile se complică însă dacă șoferul produce și un accident sau chiar dacă doar pune în pericol traficul, situație în care scoate mai mulți bani din buzunar și trebuie să rămână pieton o lună. Din păcate însă, astfel de măsuri nu prea funcționează, iar drumurile sunt pline de inconștienți care vorbesc la telefon, chiar și în Germania. Și autostrăzile sunt pline de panouri cu mesaje pentru convingerea idioților să renunțe la telefoane în timp ce conduc, dar trec pe lânga ele precum gâsca prin apă.
      PS: regula este valabilă și pentru bicicliști.

  18. Masura este buna. Daca ai de vorbit la telefon, fa-o in casca sau amana pe mai tarziu cand poti vorbi. Daca se si aplica, e un castig imens. Dar exista riscul sa nu se aplice niciodata, asa ca multe legi din romania, asta atata timp cat psd este la putete si aplica un dublu stamdard, chiar daca introduce unele masuri bune, nu le pune in peactica pt ca nu da bine la vot.
    Sugestie pentru politia romana: utile ar fi raderele fixe cu camera foto asa ca in vest. Puse peste tot cu sau fara instiintare. Doar asa se vor linisti vitezomanii. Si cronometrele sunt bune insa ceva mai greu de implementat, probabil ca politia romana nici nu stie despre ce e vorba cu aceste cronometre. Radarele fixe si camerele de semafor rosu sunt extrem de eficiente, nu e nevoie de 2 copoi si o masina de 75000 euro ca sa dai o amenda de viteza. Pentru a avea aceat lux in ro va trebui sa vina un conducator tanar, educat si umblat prin vest la mai, cat timp stau dinozaurii vechi nu sunt sanse pt ca astia vechi sunt oameni de nota 6 incapabili sa evolueze.

  19. Tarzie decizie dar binevenita. Mai bine mai tarziu decat niciodata