G4Media.ro

Adjunctul Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș, a dat ANI în judecată după…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Adjunctul Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș, a dat ANI în judecată după ce l-a declarat incompatibil pentru că a ținut cursuri în calitate de expert la Institutul Magistraturii și la Ministerul de Interne din Republica Moldova, în cadrul Misiunii Uniunii Europene

Adjunctul Poliției Capitalei, comisarul-șef de poliție Radu Gavriș, a dat Agenția Națională de Integritate (ANI) în judecată după ce l-a declarat incompatibil pentru că a ținut cursuri la Institutul Național al Magistraturii și la Ministerul de Interne din Republica Moldova, în cadrul Misiunii Uniunii Europene, potrivit portalului instanțelor de judecată și raportului ANI consultat de G4Media.ro.

În raport se arată că Gavriș a ținut cursuri la INM în perioada 2020 – 2023 în cadrul proiectului ”Justiția 2020: profesionalism și integritate”. El a realizat venituri de aproape 15.000 de lei. Gavriș a predat viitorilor magistrați tehnici de audiere.

De asemenea, Gavriș a ținut cursuri la MAI din Republica Moldova în cadrul Misiunii UE în perioada 2022 – noiembrie 2023. Gavriș i-a învățat pe polițiștii din Moldova cum să își îmbunătățească cooperarea și schimburile de informații cu polițiile din alte state.

Potrivit ANI, Gavriș a câștigat peste 200.000 de lei în 2022 și 2023 reprezenând venituri din străinătate din drepturi de proprietate intelectuală.

ANI a considerat că polițistul Radu Gavriș ar fi încălcat articolul 2 din legea 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, modificată prin ordonanța 20/2020, potrivit căreia:

Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice de învățământ superior”.

Ce riscă Gavriș

Dacă va fi găsit incompatibil și de către instanțe, el își poate pierde locul de muncă în sistemul public pe o perioada de 3 ani.

Cum s-a apărat polițistul

Radu Gavriș a atacat raportul la Curtea de Apel București în ianuarie acest an. Este reprezentat de avocata Nicoleta Popescu.

Atât în fața ANI, cât și în cererea de chemare în judecată, Gavriș a arătat că interdicția pentru polițiști a fost introdusă în lege abia în 2020, prin OUG, în vreme ce contractul lui cu INM a debutat încă din 2019.

Polițistul a arătat și că nu a fost angajat la INM sau MAI din Republica Moldova, ci a ținut cursuri în calitate de expert, funcție asimilată funcțiilor didactice de învățământ superior.

A mai arătat polițistul că există un ordin MAI din 2016 care permite polițiștilor să exercite funcții sau activități din domeniul didactic și care nu au legătură cu atribuțiile din fișa postului.

La nivelul MAI există chiar o campanie de recrutare din rândurile polițiștilor români în calitate de experți ai UE pentru Irak, Ucraina și Republica Centraaficană.

Polițistul a arătat că a informat conducerea Poliției Capitalei cu privire la colaborarea sa cu MAI din Republica Moldova, în cadrul Misiunii UE.

Mai mult, potrivit mai multor decizii ale CSM, magistrații au voie să țină cursuri de formare profesională în Republica Moldova.

În cererea de chemare în judecată, Radu Gavriș a susținut că este victima unor răzbunări din partea superiorilor săi, ”aceștia având impresia (nereală) că reclamantul ar fi avertizat opinia publică cu privire la întâlnirea (rușinoasă) dintre șefii Poliției și liderii clanului Duduianu, care a avut loc înainte de înmormântarea lui Emi Pian”.

Replica ANI

ANI a sustținut că, din contră, INM și MAI din Republica Moldova nu sunt instituții de învățământ superior, iar Gavriș nu este magistrat astfel încât să îi fie permisă colaborarea cu autorițățile de aplicare a legii Republica Moldova, așa cum CSM le permite magistraților.

În plus, a susținut ANI, Gavriș nu a fost trimis în Republica Moldova de Polția Română, ci s-a dus în colaborare cu Misiunea UE.

Pe cale de consecință, ANI l-a declarat incompatibil pe polițist.

Cine e Radu Gavriș

Este adjunctul șefului Poliției Capitalei și e considerat unul dintre cei mai buni polițiști din România. A fost șeful Serviciului Omoruri timp de 11 ani. A primit doar calificative de ”foarte bine”și este doctorand al Academiei Române cu tema ”Omorul comis pe fondul consumului de droguri”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.