G4Media.ro

Administrația americană nu participă la reuniunea G20 care începe joi, la Johannesburg…

Administrația americană nu participă la reuniunea G20 care începe joi, la Johannesburg / SUA acuză Africa de Sud de antiamericanism

Confruntați cu bulversările inițiate de Donald Trump, miniștrii afacerilor externe din G20 se reunesc, începând de joi, la Johannesburg pentru o reuniune la care administrația americană a decis să nu participe, scrie France Presse.

Africa de Sud trebuie să se descurce fără un actor important pentru această primă repetiție a summitului din noiembrie, care are loc pentru prima dată în Africa. Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a refuzat să participe după ce a acuzat Pretoria de antiamericanism.

După conferința de la Munchen marcată de diatriba antieuropeană a vicepreședintelui american JD Vance și întâlnirea americano-rusă de la Riad pentru a discuta soarta Ucrainei în absența sa, această reuniune de două zile de la Johannesburg arată noua diviziune din concertul națiunilor, arată AFP.

„Elefantul din cameră este contextul geopolitic al acestei reuniuni”, a declarat pentru AFP Priyal Singh, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate din Pretoria. Absența lui Marco Rubio reprezintă o „palmă pentru Africa de Sud”, consideră el.

„Acest lucru trimite un mesaj simbolic africanilor: Statele Unite nu iau în serios continentul”, spune William Gumede, profesor de politică la Universitatea Witwatersrand.

Cu excepția sa, principalii diplomați ai G20 sunt așteptați să participe: evident, miniștrii de externe ai țărilor Brics, apropiate de Pretoria, începând cu rusul Serghei Lavrov, care va fi însoțit și de omologii săi chinez și indian.

Din partea europeană, sub presiunea noii politici externe americane, francezul Jean-Noël Barrot și britanicul David Lammy vor zbura spre Africa de Sud.

Dana Brown, însărcinatul cu afaceri la Ambasada americană din Pretoria, va reprezenta, totuși, SUA.

„S-ar putea să fie la un nivel inferior, dar vor fi reprezentați. Acesta nu este un boicot complet al G20 din Africa de Sud”, a declarat miercuri șeful diplomației sud-africane, Ronald Lamola.

În mijlocul agitației legate de negocierile dintre Washington și Moscova cu privire la Ucraina, Africa de Sud se va strădui probabil să își facă auzit programul de creștere favorabilă incluziunii și de inovare financiară, pentru a permite țărilor împovărate de datorii și de consecințele perturbărilor climatice să se dezvolte.

„Ne așteptăm să auzim despre o serie de evoluții în lume, pe continentul african, în Orientul Mijlociu, în Europa, despre războaie și anumite conflicte în curs”, a recunoscut miercuri Xolisa Mabhongo, negociatorul G20 din Africa de Sud.

„Contextul va avea un impact asupra capacității Africii de Sud de a promova agenda pe care încearcă să o construiască pentru a consolida solidaritatea între membrii G20”, confirmă Priyal Singh.

Cu atât mai mult cu cât Pretoria este ocupată cu limitarea pagubelor provocate de propriul conflict cu Washingtonul, într-un moment în care, în mod paradoxal, Statele Unite s-au apropiat de poziția Africii de Sud, „prieten drag” și „aliat prețios” al Moscovei, în problema Ucrainei.

Luna aceasta, președintele american Donald Trump a întrerupt orice ajutor financiar pentru această țară printr-un decret care denunță tratamentul „nedrept” și discriminatoriu al afrikanerilor, descendenții coloniștilor europeni.

Textul cita, de asemenea, plângerea de genocid depusă de Pretoria împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.

Africa de Sud „nu se va lăsa intimidată”, a avertizat președintele său, Cyril Ramaphosa, în Parlament, pe 6 februarie.

„Întrebarea este să vedem cum poate Africa de Sud să întoarcă situația”, a analizat William Gumede, „și să transforme absența Americii într-o oportunitate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.