Administraţia Apele Române explică de ce au fost instituite taxe pentru organizatorii de evenimente, susţinând că tarifele aplicate acestora „ţin cont de referinţe de piaţă” / Organizatori de festivaluri reclamă că plătesc mult
Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR) anunţă, joi, că tarifele pentru organizatorii de evenimente care se desfăşoară pe plaje, pe luciuri de apă sau pe marginea acestora ”ţin cont de referinţe de piaţă pentru aprobarea unor tarife pentru utilizarea temporară a locurilor publice”. Oficialii de la ”Apele Române” afirmă că au fost cazuri în care după încheierea evenimentelor s-au constatat probleme pe sectoarele aflate în administraţia ANAR – de la furturi la lipsa igienizării zonelor – şi explică faptul că, în lipsa unor chirii, apăreau probleme legate de faptul că mai mulţi organizatori doreau să desfăşoare evenimente în acelaşi loc şi în aceeaşi perioadă. Precizările oficialilor instituţiei vin în contextul în care unii dintre organizatorii de evenimente, cum ar fi festivaluri care se desfăşoară la malul mării, au reclamat majorarea tarifelor pe care trebuie să le achite pentru închirierea plajelor, transmite News.ro.
ANAR reacţionează public după ce unii organizatori de evenimente au reclamat public faptul că vor trebui să plătească mai mult pentru închirierea zonelor aflate în administrarea acestei instituţii publice.
Oficialii de la Apele Române afirmă că cei care vor să organizeze evenimente de scurtă durată pe lacuri şi lacuri de acumulare, în apropiere de diguri, cursuri de apă sau pe plaje trebuie să achite, începând cu iulie 2023, unele tarife pentru organizarea evenimentelor, indiferent că este vorba despre evenimente culturale, sportive, publicitare sau de agrement.
”Prin aprobarea, în Consiliul de Conducere al ANAR, a tarifului de utilizare, s-a contribuit la desfăşurarea, în condiţii legale, a unor evenimente culturale, sportive, de agrement, campanii publicitare de scurtă durată, etc. Menţionăm faptul că aceste tarife au fost aplicate începând cu iulie 2023. O astfel de utilizare, pe termen limitat, nu putea face obiectul procedurilor de licitaţii pentru atribuirea bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea A.N. «Apele Române», natura acestor evenimente fiind incompatibilă cu rigorile închirierii, prevăzute de OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ. Tarifele aprobate, în mod similar, ţin cont de referinţe de piaţă pentru aprobarea unor tarife pentru utilizarea temporară a locurilor publice, aprobate prin hotărâri de consilii locale”, transmit, joi, reprezentanţii de la ”Apele Române”.
Ei explică, de asemenea, faptul că aceste tarife sunt aplicate tuturor celor care vor să organizeze evenimente, indiferent de locaţiile aflate în administrarea ANAR.
Conform sursei citate, tarifele sunt calculate în funcţie de suprafaţă şi durata evenimentului.
”Vorbim despre evenimente a căror desfăşurare implică, de exemplu, efectuarea de manevre la baraje, riscuri pentru cei care vor sa efectueze anumite activităţi, anumite responsabilităţi pentru protejarea zonelor folosite”, spun reprezentanţii ANAR. Aceştia explică faptul că în urma desfăşurării unor evenimente este posibil să se degradeze lucrările de apărare, cum sunt digurile, să se fure anumite componente, lucru care s-a şi întâmplat de altfel, sau, la finalul evenimentelor, s-au constatat insuficienta curăţare sau neigienizarea ori degradarea zonei unde s-a desfăşurat evenimentul.
O altă problemă este cea legată de faptul că, în lipsa unor tarife care trebuie plătite, cei de la ”Apele Române” se confruntau cu situaţii în care mai mulţi organizatori solicitau acelaşi spaţiu în aceeaşi perioadă.
”Disponibilitatea gratuită ne crea probleme legale în a accepta pe cei doritori în sensul în care erau mai multe solicitări pentru aceeaşi perioadă şi locaţie. În plus nu aveam cum să îi responsabilizam cu privire la protejarea zonei şi menţinerea ei curată”, arată sursa citată.
Explicaţiile publice ale ANAR vin în contextul în care, recent, mai mulţi organizatori de evenimente care se desfăşoară pe plajă au reclamat public faptul că tarifele pe care trebuie să le plătească pentru închirierea spaţiilor au crescut.
Portalul funkytravel.ro notează că organizatorii de evenimente plătesc o ”taxă pentru utilizarea domeniului public al apelor”, iar aceasta se aplică nu doar festivalurilor de muzică, ci oricărui eveniment cultural sau sportiv organizat pe o plajă de pe litoralul românesc.
”Dacă un organizator de eveniment se va întinde pe 5000 mp dintr-un sector şi 1000 mp din alt sector, i se vor aplica două taxe (una pentru sectorul de 5000 mp, adică peste 9600 de lei/zi, plus încă o taxă pentru sectorul de 1000 mp de aproape 2500 de lei/zi). Pe lângă toate acestea, dacă organizatorul evenimentul este şi cel care a licitat pentru plajă el va plăti şi taxa de închiriere (alte zeci de mii de euro) sau dacă va colabora cu cel care deţine bucata de nisip, îi va achita acestuia. La capătul acestei lungi liste de taxe şi dări se află turistul care va suporta din buzunar toate aceste costuri”, scrie Funky Travel. Conform sursei citate, banii plătiţi pe chiria plajelor se duc direct în bugetul Administraţiei Naţionale ”Apele Române”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank