Administrația Biden a invitat Taiwanul la „Summit-ul pentru democrație” / Decizia a înfuriat China, care consideră statul insular drept teritoriul său / Rusia, China și Turcia nu se află pe lista invitaților
Administrația Biden a invitat Taiwanul la „Summit-ul pentru democrație” de luna viitoare, potrivit unei liste de participanți publicată marți, o mișcare care a înfuriat China, care consideră statul insular guvernat democratic drept teritoriul său, relatează Reuters.
Prima adunare de acest fel este un test al afirmației președintelui Joe Biden, anunțată în primul său discurs de politică externă în funcție în februarie, că va readuce Statele Unite la conducerea globală pentru a înfrunta forțele autoritare conduse de China și Rusia.
Există 110 participanți pe lista de invitați a Departamentului de Stat pentru evenimentul virtual din 9 și 10 decembrie, care își propune să ajute la stoparea retragerii democratice și a erodării drepturilor și libertăților la nivel mondial. Rusia, China și Turcia nu au fost invitate.
Ministerul de Externe din Taiwan a transmis că guvernul va fi reprezentat de ministrul digital Audrey Tang și Hsiao Bi-khim, ambasadorul de facto al Taiwanului la Washington.
„Invitația țării noastre de a participa la «Summitul pentru Democrație» este o afirmare a eforturilor Taiwanului de a promova de-a lungul anilor valorile democrației și ale drepturilor omului”, a adăugat ministerul.
Ministerul de Externe (MAE) al Chinei a declarat că se opune ferm acestei invitații.
„Acțiunile SUA au singurul scop de a arăta că democrația este doar o acoperire și un instrument pentru a-și avansa obiectivele geopolitice, a asupri alte țări, a împărți lumea și a-și servi propriile interese”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, pentru reporterii de la Beijing.
Invitația pentru Taiwan vine în timp ce China și-a intensificat presiunea asupra comunității internaționale pentru a degrada sau rupe complet relațiile cu statul insular, despre care Beijingul consideră că nu are dreptul la de a se autointitula un stat independent. Taiwanul autoguvernat spune că Beijingul nu are dreptul să vorbească în numele său.
Diferențele puternice cu privire la Taiwan au persistat în timpul unei întâlniri virtuale la începutul acestei luni între Biden și președintele chinez Xi Jinping.
În timp ce Biden a reiterat sprijinul SUA de lungă durată pentru politica „O singură China” în baza căreia recunoaște oficial Beijingul, mai degrabă decât Taipei, el a mai spus că „se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a precizat Casa Albă.
Xi Jinping a spus că cei din Taiwan care caută independența și susținătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.
Grupurile pentru drepturile omului se întreabă dacă summit-ul lui Biden pentru democrație îi poate împinge pe acei lideri mondiali care sunt invitați, unii acuzați că au tendințe autoritare, să ia măsuri semnificative.
Lista Departamentului de Stat arată că evenimentul va reuni democrații mature precum Franța și Suedia, dar și țări precum Filipine, India și Polonia, unde activiștii spun că democrația este amenințată.
În Asia, unii aliați ai SUA, precum Japonia și Coreea de Sud, au fost invitați, în timp ce alții precum Thailanda și Vietnamul nu au fost. Alți absenți notabili au fost aliații SUA, Egipt, și Turcia, membru NATO. Reprezentarea din Orientul Mijlociu va fi slabă, Israelul și Irakul fiind singurele două țări invitate.
Sursa foto: Unsplash / xandreaswork
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii