G4Media.ro

Administrația Biden consideră că Mohammed bin Salman ar trebui să beneficieze de…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Administrația Biden consideră că Mohammed bin Salman ar trebui să beneficieze de imunitate în procesul intentat de logodnica lui Jamal Khashoggi

Administrația Biden a stabilit că prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar trebui să i se acorde imunitate într-un proces intentat împotriva sa de către logodnica jurnalistului Jamal Khashoggi, despre care administrația a afirmat că a fost ucis la îndemnul prințului, transmite CNN.

O cerere în instanță a fost depusă de avocații Departamentului de Justiție la cererea Departamentului de Stat, deoarece bin Salman a fost numit recent prim-ministru saudit și, ca urmare, se califică pentru imunitate ca șef de guvern străin, se arată în cerere. Aceasta a fost depusă joi seara târziu, chiar înainte de termenul limită stabilit de instanță pentru ca Departamentul de Justiție să își prezinte punctul de vedere în instanță cu privire la chestiunea imunității și la alte argumente pe care prințul le-a prezentat pentru ca procesul să fie respins.

„Mohammed bin Salman, prim-ministrul Regatului Arabiei Saudite, este șeful de guvern în exercițiu și, în consecință, este imun la acest proces”, se arată în cerere, calificând în același timp crima drept „odioasă”.

Decizia este probabil să provoace o reacție furioasă. Casa Albă a sperat că deplasarea din iulie a președintelui Joe Biden în Arabia Saudită va readuce pe calea cea bună relația dificilă dintre SUA și Arabia Saudită, dar de atunci relațiile au continuat să se deterioreze.

Relația este reevaluată, a declarat Casa Albă, în urma unei reduceri a producției de petrol de către OPEC+ condusă de Arabia Saudită, pe care administrația a considerat-o un afront direct la adresa SUA. Membrii Congresului, deja înfuriați de reducerea producției de petrol, vor fi probabil înfuriați și mai mult dacă prințului i se acordă imunitate.

Hatice Cengiz, logodnica lui Khashoggi, și organizația pentru drepturile omului cu sediul la Washington pe care regretatul jurnalist a fondat-o, DAWN, au intentat inițial procesul împotriva lui bin Salman și a altor 28 de persoane în octombrie 2020 la Tribunalul Federal Districtual din Washington, DC. Aceștia susțin că echipa de asasini „l-a răpit, legat, drogat, torturat și asasinat” pe Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul și apoi i-a dezmembrat corpul. Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

Directorul executiv al DAWN, Sarah Leah Whitson, a calificat cererea de imunitate drept un „rezultat șocant” și o „concesie masivă” făcută Arabiei Saudite.

„Este cu adevărat dincolo de ironie faptul că președintele Biden a oferit practic o asigurare de impunitate pentru Mohammed bin Salman, ceea ce este exact opusul a ceea ce a promis să facă pentru a-i trage la răspundere pe ucigașii lui Jamal Khashoggi”, a declarat Whitson pentru CNN.

Un raport al comunității de informații americane privind uciderea lui Khashoggi, publicat în februarie 2021, când Biden și-a preluat funcția, a declarat că bin Salman a aprobat operațiunea de capturare sau ucidere a jurnalistului, care s-a încheiat cu uciderea și dezmembrarea acestuia.

Bin Salman a negat acuzațiile și a cerut imunitate de la urmărirea penală, susținând că diversele sale poziții guvernamentale și regale i-au oferit imunitate și l-au plasat în afara jurisdicției instanțelor americane.

Dar, în calitate de prinț moștenitor, bin Salman nu avea dreptul la imunitate, care, în mod normal, ar trebui să includă doar un șef de stat, un șef de guvern sau un ministru de externe.

Însă, cu doar câteva zile înainte ca administrația Biden să se pronunțe luna trecută asupra chestiunii imunității, bin Salman a fost promovat în funcția de prim-ministru de către tatăl său, regele Salman, care în mod normal ar fi trebuit să dețină această poziție.

Aceasta a fost o „stratagemă” pentru a asigura așa-numita imunitate de șef de stat, a declarat Whitson de la DAWN.

Având în vedere că acum bin Salman este prim-ministru, „guvernul ar trebui să recomande că are dreptul la imunitate”, a declarat profesorul de drept William Dodge de la Facultatea de Drept a Universității Davis din California.

„Este aproape automat”, a spus Dodge, „cred că acesta este motivul pentru care a fost numit prim-ministru, pentru a scăpa de asta”.

Departamentul de Stat nu a fost obligat să facă o determinare a imunității, dar a fost invitat să facă acest lucru de către instanță. Un purtător de cuvânt a declarat că solicitarea lor ca lui bin Salman să i se acorde imunitate se bazează pe dreptul comun și internațional de lungă durată, mai degrabă decât pe o reflectare a legăturilor sau eforturilor diplomatice actuale.

De asemenea, Bin Salman a pretins imunitate într-un proces împotriva sa intentat de către fostul oficial saudit de contraterorism Saad Aljabri, care l-a acuzat pe prinț că a trimis o echipă de asasini pentru a-l ucide în Canada, la câteva zile după uciderea lui Khashoggi. Acel caz a fost respins din alte motive de aceeași instanță.

Casa Albă a fost criticată pe scară largă pentru călătoria lui Biden în Arabia Saudită în iulie. În această vizită, Biden a spus că a ridicat problema uciderii la începutul întâlnirii lor și că prințul a continuat să nege că este responsabil.

„Am fost direct în discuție. Mi-am exprimat foarte clar punctul de vedere”, a spus Biden.

Raportul de patru pagini al comunității de informații americane publicat în 2021 a precizat că echipa saudită de 15 persoane care a sosit la Istanbul în octombrie 2018, când Khashoggi a fost ucis, a inclus membri asociați cu Centrul saudit pentru studii și afaceri media (CSMARC) de la Curtea Regală, condus de un consilier apropiat al lui bin Salman, precum și „șapte membri ai detașamentului personal de protecție de elită al lui Muhammad bin Salman, cunoscut sub numele de Forța de intervenție rapidă”.

Raportul notează că bin Salman l-a considerat pe Khashoggi drept o amenințare la adresa regatului „și a susținut în linii mari utilizarea de măsuri violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. No comment!!!

    • La tine în Rusia, Putin a omorât mii de civili, inclusiv prin atacuri teroriste înscenate de FSB.

      E una să faci un sacrificiu cu scopuri geopolitice, e altceva să umpli cimitirele ca Putin, fără să pun la socoteală cei 70000 de ruși trimiși la moarte în Ucraina.

    • US of A is s0cking MBS oily c0ck.

    • Rusia e vasalul Chinei. Când zice Xi „nu folosiți arme nucleare”, rușii se execută ca niște sclavi ce sunt.

      Deci, despre ce vorbim?

  2. Lingau progresist ce esti…. mai avem un pic si scapam de fosila asta. Adica orice guvern poate sa transeze oricati jurnalisti doreste prin consulate si ambasade, insa nimeni nu poate fi anchetat pentru ca beneficiaza de imunitate diplomatica. Ce nu fac Biden si amicii sai europeni pentru un strop de gaz arabesc, asa-i? Pupa dosuri zilnic.

    • Putin al tău a trimis 70000 de ruși la moarte în Ucraina. De ce nu-ți pasă de conaționalii tăi?

  3. Aceasta fosilă demnă de dispreț , care a distrus jumătate de glob stârnind un război prin îndemnnul adresat unui mic actoraș să își distrugă tara pentru ambiția marelui licurici de a se război cu Rusia, merge pe aceeași linie și iartă crima acestui nenorocit pentru a avea petrol până la alegeri. În schimb noi, europenii, trebuie sa răbdăm preturile crescute la energie numai din slugărnicie și neputința față de ambiția scandalagiului planetar.