G4Media.ro

Administrația Biden face presiuni pentru contacte la toate nivelurile cu China, în…

Sursa foto: Flickr / White House Photo by Erin Scott

Administrația Biden face presiuni pentru contacte la toate nivelurile cu China, în ciuda riscului de a întări opinia Beijingului că poate conduce agenda relațiilor bilaterale

Administrația Biden a abordat o strategie care stârnește critici în relația cu China, propunând o avalanșă de întâlniri și apeluri telefonice, un demers menit să atenueze tensiunile dintre cele două superputeri și să îl prezinte pe președintele Xi Jinping ca fiind responsabil pentru noi tensiuni, dacă refuză, scrie agenția Bloomberg.

Abordarea, descrisă de persoane familiarizate cu subiectul care au preferat anonimatul, a implicat propuneri de întâlniri și apeluri telefonice de la cel mai mic nivel până la o posibilă conversație între Xi și președintele Joe Biden. Abordarea este menită să liniștească națiunile aliate din Asia și Europa care sunt îngrijorate că SUA nu fac suficient pentru a reduce tensiunile care, potrivit unora, ar putea duce la un conflict deschis.

Persoanele implicate recunosc că strategia ar putea prezenta SUA ca un stat care caută favoarea unui adversar puternic. Ea a stârnit deja scepticism din partea criticilor administrației Biden, care consideră că prin acest demers Statele Unite par slabe.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Este un joc inteligent, dar riscant”, a declarat Evan Medeiros, fost director principal pentru Asia în cadrul Consiliului de Securitate Națională al lui Obama. „Pare credibilă pentru Europa și Asia. Dar riscă, de asemenea, să întărească opinia Chinei că avem mai multă nevoie de ei și că ei pot conduce agenda SUA-China”.

Demersul a început serios în ultimele săptămâni, pe măsură ce furia s-a stins din cauza unui presupus balon spion chinezesc care a traversat SUA în februarie și care a fost apoi doborât de avioane de luptă americane. O vizită a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în SUA, care a inclus o întâlnire fără precedent pe teritoriul american cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a complicat și mai mult orice efort de reducere a tensiunilor.

De atunci, administrația a lansat ideea unor convorbiri și întâlniri cu înalți responsabili din China, inclusiv între secretarul apărării, Lloyd Austin, și omologul său, și reprezentantul pentru comerț, Katherine Tai, și ministrul comerțului din China.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Comerțului, Gina Raimondo, și trimisul pentru climă, John Kerry, plănuiesc cu toții călătorii în China. Această planificare a fost însoțită, de asemenea, de o campanie mai amplă de mesaje din partea lui Yellen și a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, care afirmă că SUA nu doresc să rupă legăturile economice – ci doar să abordeze posibilele preocupări legate de securitatea națională.

Până în prezent, China a ignorat apelurile lui Austin pentru convorbiri și nu a răspuns în mod public la solicitarea sa de a se întâlni în marja Dialogului Shangri-La din Singapore, stabilit pentru luna iunie. China nici măcar nu a spus dacă ministrul comerțului Wang Wentao va călători la Detroit pentru o reuniune a Cooperării Economice Asia-Pacific.

De asemenea, nu este clar când va discuta Biden cu Xi, lucru pe care președintele american l-a menționat pentru prima dată în februarie, în mijlocul scandalului baloanelor spion. Miercuri, Biden a declarat că oferta unei discuții cu Xi este încă în vigoare, fără a oferi un termen.

„Liderii Chinei probabil că evaluează că strategia lor de înghețare a relației de la doborârea balonului spion a funcționat”, a declarat Dennis Wilder, fost director adjunct adjunct al Agenției Centrale de Informații pentru Asia de Est și Pacific. „Ei pot simți că au obținut un avantaj tactic în diplomația bilaterală SUA-China”.

Ambasada Chinei la Washington a refuzat să comenteze. Dar Beijingul a subliniat în mod repetat că SUA trebuie să își schimbe politicile pentru ca legăturile să se îmbunătățească.

Chiar și așa, există indicii timide că tensiunile care au marcat relația în ultimele luni ar putea fi atenuate. Qin s-a întâlnit luni la Beijing cu ambasadorul american Nicholas Burns, pentru prima dată de când a preluat funcția de ministru de externe al Chinei, o mișcare simbolică care poate indica disponibilitatea Beijingului de a permite discuții la nivel mai înalt.

„Din cauza ostilității extreme anti-China din partea guvernului american, China dă un semnal de alarmă Statelor Unite, refuzând să lase o serie de oficiali americani de rang înalt să vină în China”, a declarat Gao Zhikai, un fost diplomat chinez care a fost translator al ultimului lider Deng Xiaoping. „Poziția Chinei este clară – încetați să mai încălcați politica „O singură China” și să nu mai promovați separatismul și seducția din Taiwan.”

Criticii abordării administrației Biden au fost la fel de tranșanți în scepticismul lor.

„Pur și simplu nu înțeleg acest tip de disperare de a avea o întâlnire și comportamentul de pretendent înfocat pe care îl manifestă administrația Biden”, a declarat miercuri, la un eveniment la Washington, Mike Gallagher, care prezidează nou creatul Comitet Selectiv pentru China.

„Se pare că există un fel de impuls reînnoit în ceea ce privește angajamentul din partea administrației, sau doar un fel de idee că ne putem angaja în anumite domenii, putem concura în alte domenii”, a spus Gallagher. „Toate acestea, cred, creează multă confuzie în ceea ce privește strategia noastră generală”.

Gallagher și alți critici au complicat, de asemenea, strategia administrației cu un ritm constant de critici la adresa Chinei, precum și cu o serie de călătorii în Taiwan.

Membrii comisiei lui Gallagher plănuiesc o călătorie în Taiwan la începutul verii, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.

Oficiali americani precum secretarul de stat adjunct Daniel Kritenbrink și Sarah Beran, directorul principal pentru China și Taiwan al Consiliului Național de Securitate, au menținut legături la nivel de lucru cu șeful de misiune de la ambasada chineză, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

„Este necesară o diplomație mai intensă pentru a reduce riscul tot mai mare al unei crize pe care niciuna dintre părți nu o dorește într-o perioadă de provocări interne acute”, a declarat Jessica Chen Weiss, profesor la Universitatea Cornell și membru senior la Asia Society Policy Institute. „Diplomația nu este un cadou pentru cealaltă parte, ci un instrument indispensabil pentru abordarea problemelor”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și Nixon a avut o relație cu Uniunea Sovietică.