G4Media.ro

Administraţia Fondului pentru Mediu: Mașinile mai vechi de 15 ani vor putea…

Sursa foto: CarVertical

Administraţia Fondului pentru Mediu: Mașinile mai vechi de 15 ani vor putea fi casate din septembrie

Programul privind casarea autovehiculelor uzate va fi lansat din septembrie, fiind vizate mașinile mai vechi de 15 ani, anunță administraţia Fondului pentru Mediu, conform antena3.ro

Preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu, a anunţat că programul va avea o valoare de 500 de milioane de lei şi va fi implementat cu sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale (UAT). Proprietarii de maşini ar urma să caseze autovehiculul vechi în schimbul unei sume de 3.000 de lei.

Jumătate din prima de casare va fi suportată din bugetul AFM şi jumătate din bugetul local, fără a fi condiţionată casarea de achiziţia unui autovehicul nou.

„Acest program a rezultat în urma angajamentului României prin PNRR că până în 2026 vom casa un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Este un program prietenos cu mediul, dar nu ştiu cât de prietenos cu bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, în sensul că noi vom acorda o primă de casare a unei maşini mai vechi de 15 ani sau cu o normă de poluare Euro 3 sau mai jos de Euro 3.

Această primă de casare va fi de 3.000 de lei, din care 1.500 de lei suportă AFM, iar 1.500 de lei vor trebui suportaţi din bugetul propriu al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale”, a afirmat şeful AFM, informează stiri.tvr.ro.

Laurenţiu Neculaescu susţine că Programul privind casarea autovehiculelor uzate va fi influenţat direct de sumele prevăzute în bugetele locale cu această destinaţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pe pensionari când îi vom baga în programul de casare? Peste 90 de ani prima de 1000 lei, între 80-90 de ani 1500 lei etc.

  2. Păi pe RAR i-a intrebat cineva?
    Ei rar, nu, iau 2ouă prime anuale din banii incasati din itepeuri iar inginerii din frașizele RAR luau si ei o atentie nefiscalizata la fiecare neinspectie.

  3. totusi, reciclarea metalelor este scumpa, fiindca metalele nu pot fi topite in furnale( in furnale este topit minereul de fier), ci in cuptoare electrice care consuma foarte multa energie electrica

    • ce mai contezaza detaliile astea daca uniunea ne da banii? casam la noi, topim in china/india si uite ca brusc suntem prietenosi cu mediul,cel putin pe hartie. cu mici exceptii de la BV in sus unde au chelit muntii

  4. Program prietenos cu mediul? Cum vine asta?
    Casezi o masina functionala si proprietarul isi va cumpara alta mult mai devreme decat ar fi facut-o daca nu-l motivai cu 3000 roni. Accelerezi productia de masini, adica. Cum e asta prietenos cu mediul? Jumatate din poluarea pe care o face o masina cu combustie interna in toata viata ei se face atunci cand e construita (la electrice e cam 90% caci odata facuta poluarea e mult, mult mai mica). Ori tu fortand productia de masini, accelerezi poluarea.
    A, daca voiai sa casezi masini care nu corespund unor criterii de poluare, nu doar varsta, daca puneai conditia ca masina urmatoare sa fie electrica, atunci puteai pretinde ca e prietenos cu mediul, desi tot nu era.
    Dar nu, e prietenos cu producatorii si vanzatorii de masini si cu traficantii de combustibili fosili. Asta face ministerul nostru al mediului sub calcaiul USL+nazistii de la UDMR.

    • isi va cumpara mult mai devreme o laie. adica daca iau o masina noua si o tin pana ajunge 3000 lei tu zici ca aia e cumparare devreme???? pe bune????
      ca rabla nu se aplica sa iei sh-uri. nu poti sa pui conditii sa fie electrica cand tu nu ai statii de incarcare. ar fi chiar culmea.
      masinile polueaza, da. dar si cand respiri poluezi, si vaca sau porcul de la mananci tu polueaza cand traiesc. septelul degaja tone de CO2 in aer.

  5. Suma la casare ar trebui să fie 1000 Euro iar mașinile exportate gratis spre reutilizare/reciclare pe alt continent. Va exista cerere.