G4Media.ro

Administraţia Prezidenţială: Iohannis a arătat că există incertitudine privind evoluţia agresiunii ruse…

Administraţia Prezidenţială: Iohannis a arătat că există incertitudine privind evoluţia agresiunii ruse împotriva Ucrainei, insistând pentru un pachet de asistenţă pentru Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, la reuniunea Consiliului European, că există un grad ridicat de incertitudine privind evoluţia agresiunii ruse împotriva Ucrainei, evidenţiind urgenţa încetării focului şi importanţa protejării populaţiei civile, şi a insistat pentru un pachet cuprinzător de asistenţă pentru Republica Moldova, menţionând ajutorul pe care România îl oferă refugiaţilor, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Pe de altă parte, Iohannis a arătat necesitatea reducerii dependenţelor energetice faţă de Rusia, a diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, subliniind relevanţa valorificării rezervelor de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European, reuniune desfăşurată, joi şi vineri, la Bruxelles, au vizat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, aspecte legate de securitatea şi apărarea europeană în contextul aprobării Busolei Strategice, securitatea energetică, aspecte economice privind reducerea dependenţelor strategice şi consolidarea Pieţei Unice, pandemia de COVID-19 şi agenda de relaţii externe a Uniunii, respectiv pregătirea Summitului UE-China din 1 aprilie şi situaţia politică din Bosnia şi Herţegovina.

La reuniunea Consiliului European a participat şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, prezenţa sa reconfirmând, în actualul context de securitate, importanţa unităţii şi coordonării dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

„În ceea ce priveşte agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, discuţiile liderilor au vizat în special evoluţiile recente din teren, situaţia umanitară din Ucraina, modalităţile de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina şi pentru ţările vecine, precum şi măsurile restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului.

La aceste discuţii a participat, prin videoconferinţă, şi preşedintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski. Liderii europeni au atras atenţia că Rusia încalcă grav dreptul internaţional şi au făcut referire la crimele de război comise împotriva civililor din Ucraina, solicitând încetarea imediată a agresiunii militare de pe teritoriul Ucrainei şi respectarea pe deplin a integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei acesteia în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, arată sursa citată.

Totodată, şefii de stat şi de guvern au solicitat Rusiei să garanteze trecerea în siguranţă a civililor prinşi în zonele de război către destinaţiile alese de aceştia şi să permită accesul umanitar neîntrerupt, inclusiv prin crearea de coridoare umanitare.

În ceea ce priveşte sancţiunile adoptate la nivel european, care au deja un impact important asupra Rusiei şi Belarusului, liderii europeni au accentuat faptul că rămân pregătiţi să adopte rapid, în continuare, măsuri suplimentare robuste în coordonare cu partenerii internaţionali. Totodată, au solicitat tuturor statelor să se alinieze la aceste sancţiuni şi să stopeze orice încercare de eludare a lor sau de ajutor către Rusia.

Liderii europeni au dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să acorde ajutor Ucrainei în mod coordonat, pe plan politic, financiar, material şi umanitar.

„Consiliul European a recunoscut provocarea semnificativă pe care o reprezintă criza din Ucraina pentru ţările care găzduiesc refugiaţi, în special pentru statele aflate la graniţa cu Ucraina, fiind încurajată continuarea eforturilor în spiritul unităţii şi solidarităţii. Liderii europeni au solicitat statelor membre să elaboreze, cu sprijinul Comisiei Europene, planuri de contingenţă care să adreseze şi nevoile pe termen mediu şi lung. Comisia Europeană va propune măsuri pentru a mobiliza finanţări suplimentare în sprijinul ţărilor care găzduiesc refugiaţi din Ucraina”, scrie în comunicatul transmis, vineri seară, de Administraţia Prezidenţială.

Totodată, s-a decis înfiinţarea unui Fond de solidaritate pentru Ucraina în vederea reconstrucţiei unei Ucraine democratice, îndată ce atacul militar al Rusiei va înceta.  (Sursa: News.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. I au facut „updreid”? Nu mai priveste cu atentie si ingrijorare?

  2. Administrația prezidențială ne crede chiar proști ?
    Dulapul care nu este în stare să ridice probleme pertinente, de actualitate la declarațiile de presă, care evită conferințele de presă pentru că nu este în stare să răspundă la întrebările incomode „a arătat la reuniunea Consiliului European că există un grad ridicat de incertitudine privind evoluția agresiunii ruse împotriva Ucrainei”. Dacă nu sunt confidențiale cele discutate să ni se prezinte un fel de stenogramă a celor „arătate” de ficus, dacă sunt confidențiale de unde știe Administrația prezidențială ce a „arătat” dulapul ?

    • In afara de aruncat cu zoaie mai stiti ceva mai usericilor?

    • Lasa mai @gabriel ca nu jigneste pe nimeni si doar constateaza dara daca tu asa le vezi inseamna ca te simti deci nu exista nici jignire. 🙂

    • Pai si eu constatez multe pe la primarul meu in Brasov dar stau in banca mea si astept urmatoarele alegeri.
      Datul din gura ca proasta in targ nu prea face cinste nimanui.

  3. Intreb si eu ,asa:Germania nu simte deloc ca ar avea niste…raspunderi in privinta asta,ca doar existenta acestei „republici” i se datoreadanza pe jumatate?de la rusi…stim cum e cu „ajutorul ” lor; Romania ramane si cu paguba,si cu ajutorul…

    • Sa intelegem ca ai vrut sa ne propagandesti? 🙂

    • Danut, fuga inapoi pe Cotidianul lui Nistorescu.
      Sau e jale mare la Sputnykisti?

  4. Am rezolvat Romania, duduie economia. Acum prioritatile noastre sunt Moldova si Ucraina?

  5. DRECKS VERRÄTER!