Administrația Sector 4 București cumpără măști de protecție la prețuri de șase-șapte ori mai mari decât prețul la zi / Cum explică câștigătorii licitației diferențele atât de mari/ UPDATE Precizările primăriei
Administrația locală din Sector 4 a anunțat în luna mai că pune la bătaie un buget în valoare de peste 64 de milioane de lei pentru a achiziționa 15,4 milioane de măști faciale medicale de unică folosință și peste 30 milioane de mănuși tot de unică folosință.
G4media a intrat în posesia documentelor licitației din care reiese că administrația sector 4 a selectat deja cinci societăți de la care va cumpăra aceste produse, însă prețul de achiziție este de șase-șapte ori mai mare comparativ cu prețul pieței la zi și de trei ori mai mare decât cu prețul la care ministerul sănătății a achiziționat cele o sută de milioane de măști în luna iunie.
Administrația locală din sectorul 4 va cumpăra măști la prețur de 1, 68 RON, 1, 75 RON sau chiar 2,25 RON bucata, în timp ce ministerul sănătății a plătit în luna iunie 0,64 RON pe mască de la Naguma Medical Supply.
Între timp, prețurile au scăzut cu mult, iar astăzi prețul de achiziție al măștilor de către stat a coborât la aproximativ 0,30 de RON pe mască. Altfel spus, administrația sector 4 se pregătește să plătească de șase-șapte ori mai mult pentru achizițiția celor 15 milioane de măști, comparativ cu prețul la zi.
Măștile și mănușile ar urma să ajungă în special în unitățile de învățământ. O parte dintre participanții la licitație ne-au transmis însă că prețul măștilor care vor fi cumpărate după 19 septembrie va fi mai mic.
Direcțiile din cadrul Primăriei Sector 4, administrație condusă de primarul Daniel Băluță (PSD), au anunțat pe 14 mai o licitație pentru achiziția de măști și mănuși. Valoarea celor două contracte putea ajunge până maximum 64,8 de milioane de lei.
Deși până în acest moment, pe site-ul public de licitații (https://e-licitatie.ro/pub) nu a fost anunțat câștigătorul – se așteaptă depunerea unor contestații până la sfârșitul săptămânii, G4media.ro a intrat în posesia raportului comisiei de specialitate privind desemnarea firmelor câștigătoare.
Din documente reiese că direcțiile Primăriei Sector 4 vor cumpăra 15,4 milioane de măști de protecție de unică folosință la un preț între 1,68 de lei bucata și 2,25 lei bucata.
Asta în condițiile în care licitațiile de acest gen din ultima vreme au fost câștigate cu prețuri de 0,30 lei bucata.
Așa cum reiese din documentul obținut de G4media.ro, în contractul cadru pentru furnizarea de măști se vor face achiziții de la trei firme: Azera Trade SRL din București, Inedit Clean Total SRL din București și Rovomatic Grup Construct SRL din București.
La licitația deschisă în luna mai, firmele interesate au avut timp să depună oferte până la mijlocul lunii iunie.
Explicația supraprețului
Deși Azera Trade a avut cel mai bun punctaj, modul de organizare al licitației nu îi permite să se bucure că a câștigat contractul.
”Am vrut să avem o listă de 20 de firme pe care să le selectăm. Prețul a fost unul orientativ la perioada lunii mai-iunie. După ce selectam cele 20 de firme, în funcție de nevoile momentului, doream să cerem oferte către cele 20 de firme de pe listă. Dacă era o firmă care putea să ne aducă întreaga comanda la prețul cel mai mic, atunci cu ea încheiam contractul. Dacă nu putea onora comanda sau nu pe toată, încheiam contractul cu următoarea firmă care avea prețul cel mai bun și tot așa”, ni s-a explicat de la una dintre direcțiile primăriei de sector.
În ceea ce privește prețul, estimat în licitație chiar la peste 3 lei pe mască la nivelul lunii mai, reprezentantul municipalității spune că acest preț a fost stabilit în primărie. ”Probabil s-a făcut media contractelor în piața la nivelul lunii mai, când era stare de urgență”, ne-a mai transmis acesta.
Sergiu Marian Cazan, administratorul și acționarul unic al Azera Trade – firma care are prima șansă să obțină contractul – ne-a precizat că ”la acest moment prețul poate părea mare față de alte contracte din piață, dar pentru perioada mai-iunie, cam acestea erau prețurile”.
Mai mult, acesta susține că deși a oferit în cadrul licitației un preț de 1,68 de lei pe mască, acesta va mai scădea.
”Când cei de la Sectorul 4 vor face o comandă, noi vom ajusta prețul la momentul respectiv. Nu pot să vă spun cu cât, pentru că va fi totuși un nou concurs de oferte”, ne-a mai precizat acesta. Cazan ne-a asigurat că nu cunoaște pe nimeni din primărie și că a fost selectat corect.
Deși firma nu a avut o cifră de afaceri anuala mai mare de trei milioane de lei, spune că poate asigura măștile pentru că le aduce din țară. ”Nu le aducem din China sau din altă țară. Reprezentăm un producător român. Așa că putem să le aducem destul de ușor”, a mai punctat acesta.
Alte oferte
SRL-ul deținut de Sergiu Marian Cazan (Azera Trade) a oferit un preț de 1,68 de lei pe mască. Celelalte două firme selectate de administrația Sector 4 au oferit prețuri de 1,75 de lei pe mască (Inedit Clean Total) și 2,25 lei pe mască de Rovomatic Group Construct.
Inedit Clean Total SRL este o firmă deținută de Mariana Roșu. Aceasta deține mai multe societăți din domeniul medical și al curățeniei în spitale/clinici. Anul trecut aceasta a fost membră în consiliul de administrației al Companiei Municipale Medicale București, societate publică deținută aflată în administrarea Primăriei Generale a Municipiului București. Cotidianul ”Libertatea” a scris în acest că societatea a fost „abonată” în acest an la contractele cu produse de protecție organizată de administrația Gabrielei Firea.
Rovomatic Group Construct îi are ca acționarii sunt Zoița Manciu (cu 50%), Ionuț Tănăsie Manciu (47,5%) și Gheorghe Sota (2,75%). Și societatea s-a mai lipit de contracte publice chiar cu administrația condusă de Daniel Băluță, actualul primar. Alături de Erbașu Construct și de alte societăți de construcții, Rovomatic a primit anul trecut un contract de peste 93 de milioane de lei pentru renovarea a 62 de blocuri. Ionuț Tănăsie Manciu este și un apropiat al fostului ministru al Comunicațiilor din guvernul condus de Sorin Grindeanu, Augustin Jianu.
Contractul Ministerului Sănătății cu Naguma
Produsele cerute de administrația Sector 4 sunt destul de apropiate ca model și performanțe de cele solicitate de Ministerul Sănătății în vara. Reamintim că în iunie, Ministerul Sănătății a cumpărat 115 milioane de măști de la Naguma Medical Supply. ”Sunt puțin mai bune decât măștile cumpărate de minister, dar nu pot să spun că este o diferență foarte mare. Sunt puțin mai bune”, ne-a explicat Sergiu Marian Cazan.
Din această asemănare a produselor, și din faptul că perioada de licitare a celor două contracte (ca depunere a ofertelor) a fost aceeași (mai-iunie) se poate compara că măștile care vor fi cumpărate de Sectorul 4 sunt mai scumpe cu un leu. Mai exact, sunt mai sumpe o dată și jumătate (1,68 lei bucata – Sector 4; 0,64 lei bucata – Ministerul Sănătății.
Omul de afaceri Michael Topolinski a câștigat în luna iunine prin firma Naguma Medical licitația cu Ministerul Sănătății cu prețul de 0,64 de lei pe mască, așa cum a relatat g4media.ro.
Contractul pentru mănuși
Pe lângă contractul de achiziție a măștilor, administrația Sector 4 a scos la licitație și un contract pentru mănuși de protecție de unică folosință. Lista firmelor selectate pentru a depune oferte este compusă din două firme:
General Medicals Active SRL din Mureș și Dolex Com SRL din Vâlcea.
De la una dintre cele două societăți sau de la amândouă, în funcție de ofertele companiilor, se vor achiziționa: 308.000 cutii a câte 100 de bucăți mănuși. Practic, 30,8 milioane de mănuși.
Diferența de preț dintre cele două srl-uri a fost una mică. General Medicals Active a oferit 18.449.000 de lei pentru întreaga cantitate, iar Dolex Com a ofertat 18.480.000 de lei
General Medicals Active este deținută de soții Mircea Ștefan Solovastru și Alina Nicoleta Solovastru din Târgu Mureș. Firma este una destul de mică, cu o cifră de afaceri care în medie a fost de un milion de lei pe an.
Dolex Com SRL este deținută de fostul senator PDL din perioada 2004-2008, Dorel Jurcan. Cifra de afaceri a societății a fost în ultimul an de 15 milioane de lei.
UPDATE
Primăria Sector 4 susține, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, că prețurile vizează contractul cadru, iar prețurile contractelor subsecvente vor fi diferite. Primăria susține că în mai 2020 a fost organizată procedura pentru atribuirea unui acord-cadru pentru 24 de luni, însă atribuirea contractelor de achiziție de măști și achiziția efectivă se va face prin reluarea competiției între semnatarii acordului cadru, ceea ce va duce la scăderea prețului inițial.
”Prețurile din acordul-cadru nu sunt prețurile contractelor subsecvente acordului-cadru. Prețurile finale ale achiziției de măști vor fi obținute la nivelul contractelor subsecvente acordului-cadru, care se atribuie ca urmare a reluării compeției între semnatarii acordului-cadru, luând în considerare necesitatea obținerii unui preț cât mai competitiv.
In concluzie, în conformitate cu procedura organizată de Sectorul 4, atribuirea contractelor de achiziție de măști și achiziționarea efectivă a acestora se va face în funcție de necesitățile concrete, în perioada de timp pentru care a fost încheiat respectivul acord, prin reluarea compeției între semnatarii acordului-cadru, ocazie cu care se va reoferta prețul produsului de către semnatarii acordului-cadru, ceea ce conduce la scăderea/îmbunătățirea prețului inițial care stă la baza semnării acordului-cadru, autoritatea urmărind astfel să obțină cel mai bun preț pentru produsele în cauză, conform celor practicate în piață la momemntul achiziției”, se arată în punctul de vedere transmis G4Media.ro de primăria Sector 4.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii