Administrația Trump, sancțiuni de o duritate fără precedent împotriva Moscovei pentru ”activități maligne”
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a șapte oligarhi ruși și 17 oficiali guvernamentali, fiind acuzați de ”activități maligne” în plan internațional, transmite BBC. 12 companii deținute de oligarhi, principalul exportator de arme și o bancă intră, de asemenea, pe lista de sancțiuni. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin a declarat că sancțiunile îi vizează pe cei care profită de ”sistemul corupt” din Rusia. Sancțiunile reprezintă o replică la presupusele intervenții în campania pentru alegerile din 2016, a mai spus acesta.
Potrivit BBC, măsurile au fost impuse și din cauza acțiunilor Kremlinului în Crimea, estul Ucrainei și Siria, a mai spus Mnuchin. El a acuzat guvernul rus de cyber-activități maligne și a spus că sancțiunile ar viza pe cei care ”beneficiază de regimul lui Putin”.
Guvernul Rusiei acționează în beneficiul oligarhilor”, a mai spus acesta. Potrivit BBC, este una dintre cele mai agresive acțiuni luate de administrația Trump împotriva Moscovei. Rusia n-a dat încă un răspuns în urma sancțiunilor. Luna trecută, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 19 ruși, fiind acuzați de interferență în alegerile din 2016 și de atacuri cibernetice. Statele Unite au expulzat, de asemenea, duzini întregi de diplomați ruși în replică la otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie (cazul Skripal).
Cine sunt țintele?
Printre cei vizați se numără Oleg Deripaska, magnatul aluminiului și asociat cu Putin, având legături cu fostul șef de campanie al președintelui Trump, Paul Manafort. Pe lista sancțiunilor se numără și Suleiman Kerimov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Familia lui controlează cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus, averea lui fiind estimată la 6, 3 miliarde de dolari. În noiembrie, împotriva lui Kerimov a început o investigație oficială în Franța, fiind acuzat de evaziune fiscală.
Pe lista neagră se află și Alexander Torshin, oficial rus având legături cu National Rfile Association din Statele Unite. Bodyguard-ul lui Putin și ginerele său, șeful consiliului național de securitate, Viktor Zubkov se numără și el printre cei sancționați. Exportatorul de arme Rosoboronexport, una dintre companiile vizate, a anunțat că sancțiunile urmăresc scoaterea Rusiei din piața internațională a comerțului cu arme.
Orice bunuri aflate sub jurisdicția Statelor Unite au fost înghețate, iar companiilor americane le este interzis să facă afaceri cu aceștia. Aceasta este cea mai agresivă acțiune luată împotriva Rusiei de administrația Trump, având ca țintă cercul zero din jurul lui Putin. Congresul Statelor Unite a adoptat vara trecută o lege în care sunt cerute astfel de măsuri și care critică administrația Trump pentru ezitare. Oficiali guvernamentali citați de BBC susțin, însă, că sancțiunile au fost plănuite de ceva timp. BBC notează faptul că aceste sancțiuni vor spori tensiunile deja existente între Occident și Rusia după episodul Skripal și mai adaugă că aceste măsuri precum și altele recent adoptate contrastează puternic cu abordarea soft a președintelui Trump în relație cu Putin.
Mesaj clar către Putin
The Washington Post notează faptul că în ultimele săptămâni, consilieri de top din administrația Trump au pledat pentru acțiuni mai dure împotriva Kremlinului după otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie (cazul Skripal), după interferența în alegerile din 2016 și după atacurile cibernetice împotriva Ucrainei și altor țări.
Sancțiunile au câștigat o susținere rapidă la Capitol Hill, care a pledat anul trecut pentru acțiuni mai severe împotriva cercului intim al președintelui Putin. ”Noile sancțiuni transmit un mesaj clar către Vladimir Putin în sensul că ocuparea ilegală a Ucrainei, sprijinul acordat regimului Assad care a comis crime de război, încercările de a submina democrațiile occidentale și atacurile cibernetice vor continua să aibă, toate la un loc, consecințe severe pentru Putin și pentru cei care-l sprijină”, a declarat senatorul republican Marco Rubio.
Aceste sancțiuni vor provoca probabil un răspuns dur din partea Kremlinului, care s-a arătat tot mai exasperat de abordarea Washington-ului sub administrația Trump, în ciuda speranțelor că președintele va adopta o poziție mai conciliantă în privința Moscovei. Săptămâna trecută, Statele Unite au expulzat 60 de spioni și de diplomați în semn de răspuns față de otrăvirea lui Serghei Skripal, fostul spion rus și a fiicei acestuia. A fost cea mai mare operațiune de expulzare a unor diplomați ruși din istoria Statelor Unite. În replică, Moscova a expulzat 60 de oficiali americani de pe teritoriul Rusiei.
Konstantin Kosachev, președintele comitetului pentru relații externe din camera superioară a Parlamentului rus, a declarat vineri pentru agenția de știri Interfax că sancțiunile sunt ”pe baze neverificate, neprietenoase și un gest fără sens”. Pe de altă parte, Alexei Navalny, a postat pe contul său de Twitter că ”urmărește noile sancțiuni aplicate de Statele Unite unor oficiali și oligarhi ruși și că își amintește de zilele când aceștia sărbătoreau cu șampanie victoria lui Trump. Mă amuz”, mai scrie The Washington Post.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu