Adolescentă iraniană, în „moarte cerebrală” după ce a fost agresată de poliția moravurilor
O adolescentă iraniană care a intrat în comă după ce ar fi fost agresată de poliția moravurilor pentru că nu purta vălul pe cap se află în „moarte cerebrală”, a anunțat presa de stat, citată de CNN.
Armita Geravand, în vârstă de 16 ani, a fost spitalizată cu răni la cap în urma presupusei agresiuni într-o stație de metrou din Teheran la începutul acestei luni, potrivit activiștilor, la doar câteva săptămâni după ce Iranul a adoptat o legislație draconică care impune sancțiuni mult mai dure pentru femeile care încalcă regulile deja stricte ale țării privind hijabul.
Cele mai noi informații privind starea de sănătate a Armitei Geravand “indică faptul că starea ei de moarte cerebrală pare certă, în ciuda eforturilor personalului medical”, a relatat duminică agenția de știri Tasnim, aliniată la stat, fără a oferi o sursă pentru această informație.
An Iranian teenage girl fell into a coma earlier this month following an alleged encounter with officers over violating the country’s hijab law. Now, Armita Geravand is said to be ‘brain dead’, Iranian state media reported https://t.co/MrPiUYb1jc pic.twitter.com/m6pEgwe6hw
— Reuters (@Reuters) October 23, 2023
Armita Geravand declared brain dead.
The 16 year old collapsed at a train station earlier this month, after she was reportedly assaulted by Iranian morality police for not wearing a hijab.
Iran denies she was beaten and has also arrested her mother. #ArmitaGarawand pic.twitter.com/2pf20UocAg
— Nishan Sampreeth Chilkuri (@nishanchilkuri) October 22, 2023
La începutul lunii octombrie, Organizația Hengaw pentru drepturile omului, cu sediul în Norvegia, care se concentrează pe drepturile kurzilor, a declarat că Geravand a fost „agresată” de poliția moravurilor și a intrat în comă. O altă rețea de opoziție, IranWire, a declarat că Geravand a fost internat în spital cu „traumatisme craniene”.
Awyer Shekhi, membru al personalului Hengaw, a declarat anterior pentru CNN că ofițeri ai poliției de sex feminin s-au apropiat de Geravand în apropierea stației de metrou Shohada și i-au cerut să își ajusteze hijab-ul.
„Această solicitare a dus la o altercație, ofițerii de poliție a moralității agresând-o fizic pe Geravand. Ea a fost împinsă” și a leșinat, a declarat Shekhi.
Autoritățile iraniene au negat acuzațiile, spunând că Geravand a fost spitalizată din cauza unei răni provocate de o tensiune arterială scăzută.
Prietenii și familia lui Geravand au reluat aceste dezmințiri în interviurile acordate presei de stat, deși nu este clar dacă au fost constrânși să facă acest lucru. Oficialii ONU și grupurile de apărare a drepturilor au acuzat anterior autoritățile iraniene că fac presiuni asupra familiilor protestatarilor uciși pentru a face declarații care să susțină povestea guvernului.
În septembrie, parlamentul iranian a adoptat o așa-numită „lege hijab” privind purtarea hainelor – care, dacă este încălcată, poate fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare – după prima aniversare a protestelor în masă declanșate de moartea lui Mahsa Amini.
Amini, o femeie kurdo-iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit în septembrie anul trecut, după ce a fost reținută de poliția moravurilor, pentru că nu ar fi respectat codul vestimentar conservator al țării.
Duminică, autoritățile iraniene au încarcerat doi jurnaliști care au scris pentru prima dată despre moartea lui Amini.
Niloofar Hamedi, care a lucrat pentru ziarul reformist Shargh, a fost condamnat la un total de 13 ani de închisoare pentru acuzații precum „cooperare cu guvernul ostil al Statelor Unite” și „complicitate la comiterea de infracțiuni împotriva securității țării”, a raportat agenția de știri de stat Mizan.
Elaheh Mohammadi, care a lucrat pentru ziarul reformist Ham-Mihan, a fost condamnat la un total de 12 ani de închisoare pentru acuzații similare, potrivit Mizan.
Anul trecut, serviciile de informații iraniene au acuzat-o pe Hamedi că și-a folosit rolul de jurnalistă ca acoperire pentru a stârni disidența.
Soțul lui Hamedi, Mohammad Hossein Ajorloo, a declarat că verdictul a fost anunțat de ziua ei de naștere.
„Aceste verdicte sunt un (răspuns greșit) la eforturile oneste și onorabile din partea lui Niloofar și Elaheh. Sperăm că aceste sentințe vor fi anulate și că Niloofar și Elaheh vor fi eliberați cât mai curând posibil”, a postat el pe X, fostul Twitter.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii