Adolescentele din Afganistan, disperate de faptul că talibanii continuă să le interzică să meargă la școlile gimnaziale – analiză BBC
Interdicția impusă fetelor de a merge la școală, ca urmare a instaurării noului regim fundamentalist islamic de la Kabul în luna august, are efecte negative pentru adolescentele din Afganistan, printre care pierderi educaționale semnificative și permanente, viitoare oportunități economice reduse, precum și explozia numărului de căsnicii între minori, relatează BBC.
„Când îmi văd hainele, cărțile, eșarfa și pantofii, toate noi doar stând în dulap fără să fie folosite, mă enervez foarte tare. Nu voiam niciodată să stau acasă”, spune Laila, care își dorește ca în viitor să devină moașă sau doctor, dar pentru moment își ține uniforma curată în așteptarea momentului în care o va folosi din nou.
În situația Lailei se află, în prezent, majoritatea fetelor din Afganistan, a căror oportunități de a se educa, ulterior instaurării noului regim fundamentalist islamic de către talibani, riscă să fie afectate permanent din cauza sărăciei și a posibilelor „frustrări” ale părinților pentru „inactivitatea” acestora, care să ducă la căsnicii forțate ale minorelor, situație deja considerată „îngrijorătoare” de UNICEF, din cauza numărului în creștere de astfel de căsnicii.
Procentul fetelor care învățau în școli gimnaziale a crescut de la 6% în 2003 la 39% în 2017, însă o profesoară din provincia Ghor consideră că problema închiderii școlilor este irelevantă pentru fete, comparativ cu problemele cu care acestea se confruntă acasă.
„Cred că mulți dintre elevii mei vor muri… aceștia nu au îndeajunsă mâncare și nu se pot încălzi. Nu vă puteți imagina sărăcia”, povestește profesoara la BBC, în timp ce un raport ONU, publicat în luna septembrie, relevă că 97% din populația Afganistanului ar putea ajunge să trăiască sub limita sărăciei de 1.90 dolari americani pe zi până la mijlocul anului 2022, conform Aljazeera.com. În prezent, jumătate din populația Afganistanului are nevoie de sprijin umanitar.
Femeilor le-a fost interzisă prezența în școli și universități și în perioada anterioară de aflare a talibanilor la putere în Afganistan, din 1996 până în 2001, iar Abdul Hakim Hemat, ministrul adjunct al educației, confirmă, într-un interviu la BBC, interzicerea în continuare a prezenței acestora, până când o nouă legislație privind educația va intra în vigoare anul viitor.
Sursa foto: Twitter UNICEF Afghanistan / Omid Hazel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii