G4Media.ro

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, vrea ca România să scape de pragul…

Sursa foto: Pixabay

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, vrea ca România să scape de pragul maxim al deficitului bugetar de 3% din PIB / Aceasta e o condiționalitate pentru toate statele UE

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a declarat joi la o conferință News.ro că dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei şi a explicat că paradigma sărăciei include şi acel deficit de 3% din PIB. Câciu a explicat că acest deficit de 3% a însemnat să taie întotdeauna de la investiţii, transmite News.ro. El nu a explicat însă cum ar putea România să scape de acest prag, dat fiind că el se aplică tuturor statelor membre UE.

România depășește constant acest prag și este într-o procedură specială pentru a reveni la un deficit sub 3% din PIB.

Acest prag a fost stabilit pentru a preveni derapajele fiscale ale statelor membre, astfel încât acestea să nu pericliteze finanțele întregii UE.

“Dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei. Paradigma sărăciei este şi include în ea inclusiv acel deficit de 3% cu orice preţ. O să încep abrupt cu această abordare ca să înţelegem unde suntem. De fiecare dată România, cel puţin de când a intrat în Uniunea Europeană, a înţeles tratatul de la Maastricht, deşi acesta a venit mult după dezvoltarea europeană. Nimeni n-a făcut analiza ţărilor dezvoltate, cum s-au dezvoltat şi pe ce deficite s-au dezvoltat Germania, Olanda, Franţa, Italia, Spania, dacă au avut 3%, dacă au avut 7%, dacă au avut 10%, dacă planul Marshall a afectat sau nu vreo traiectorie de deficit din acesta înţeles în tratatul de la Maastricht”, a afirmat Adrian Câciu.

El a explicat că pentru a se încadra în deficitul de 3% România a tăiat întotdeauna de la investiţii.

“Am acceptat acest drum şi este un drum la care vom ajunge din nou, dar trebuie să şi acceptăm care este costul deficitului de 3%. Pentru că la o ţară care nu era dezvoltată, cum era România, acest deficit de 3% a însemnat să taie întotdeauna de la investiţii. Toţi din această sală sunt convins că cel puţin o dată, într- o luare de poziţii, aţi criticat de ce guvernul taie de la investiţii. Pur şi simplu pentru a se încadra contabil într-un deficit de 3%”, a transmis ministrul MIPE.

El a adăugat că acest lucru a însemnat sisteme publice nefinanţate.

“Vreau să începem să trăim în adevăr, structural, dacă vrem să fim sinceri cu ce vrem de la România. Asta ce a însemnat? Pe de-o parte a însemnat ca să avem sisteme publice subfinanţate, să nu investim structural în viitorul copiilor noştri, în sănătatea poporului nostru, în infrastructura şi în dezvoltarea economică. Asta a însemnat. Critica corectă a fost, da, dar n-aţi tăiat şi de la consum. Şi aici sunt total de acord, nu s-a făcut un echilibru, consumul a mers în continuare, ne încadrăm în 3%, consumul nu îl atingem, atingem investiţia”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Asta este o acțiune cu totul condamnabilă ! Deja deficitul este uriaș , cu tot cu prag. Vrea să-l crească și mai mult?!

    Copiii noștri vor plăti împrumuturile pentru acoperirea deficitului creat de incompetentii acestia toată viața !