G4Media.ro

Adrian Câciu: Pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Adrian Câciu: Pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în considerare în acel plafon de 9,4% din PIB introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus joi seara, la Digi24 că „pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în considerare în acel plafon de 9,4% din PIB introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deşi acest pilon nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat”.

„Trebuie să ştiţi câteva lucruri despre 9,4% din PIB (pentru plata pensiilor, n.r.). Nu se pune problema că îl atingem sau îl depăşim. Nu avem o presiune pe 9,4%. Din punctul meu de vedere sunt nişte erori pe care aş putea să le scot în evidenţă. Problema pe care aş ridica-o este că va trebui să facem o dezbatere, dincolo de Comisia Europeană, la noi în societate. Suntem toţi conştienţi că vom avea un val de pensionări în 2032, cu acea generaţie a decreţeilor? Avem capacitatea să ne încadrăm în acel 9,4% cu toate elementele de pensii cuprinse acum şi cu numărul suplimentar astfel încât, în final, să avem o pensie decentă pentru aceşti oameni? Ei nu au nicio vină, au contribuit. Angajamentul luat în acest PNRR este pe 50 de ani, ca să ne înţelegem. În acel procent de 9,4% a fost introdus din păcate şi Pilonul II de pensii. Acesta reprezintă 0,9% din PIB în acest moment… Pilonul II de pensii nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat”, a spus Câciu.

Acesta a adăugat că banii din Pilonul II de pensii se capitalizează şi vor reprezenta pensie viitoare pentru cetăţenii care la momentul acesta contribuie.

„În contextul în care îl introduci într-o anvelopă fixă vei genera sărăcie pe Pilonul II, pentru că vei constrânge Pilonul II să rămână la o anumită anvelopă. Legea era cu 6%, atunci de ce ajungem la 4,75%? Banii aceia produc bani care se strâng în dreptul cetăţeanului ca o acumulare viitoare. În momentul în care tu îi consideri de fiecare dată cheltuială bugetară pe un plafon de 9,4% este incorect, pentru că nu ai cum să creşti alocarea la Pilonul II. O să o creşti la 4,75%, dar vi se pare normal să fie la 4,75%, când în lege a fost construită pe 6%. Cred că cetăţenilor români nu le convine acest lucru”, a subliniat ministrul.

Oficialul a menţionat faptul că pe acest subiect trebuie să înceapă dezbaterea şi că asta „nu înseamnă că se va modifica PNRR în acest an”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Ăștia roiesc pe lângă pilonul doi ca musca la harat…Vai ce-ar mai face ei cu banii ăia. I-ar fura pe toți…

    • Doar că banii din Pironul II au fost deja păpați pe vacanțe și bonsuri. I-ar da bancherii, dar de unde?

    • @mDa
      de asta inceearca micutii sa dea esalonat si pilonul 2 :)))
      dar restul comentatorilor n-au priceput o iota.
      niste functionali

    • @mDa si Straight & Proud

      „Contribuțiile de la pilonul II de pensii ar urma să crească. Acest lucru este cuprins în noul program de guvernare. Practic se dorește creșterea contribuțiilor de la 3,75%, cât este în prezent, la 4,75%.” – stire de acum 2 luni

      Deci ceea ce ne spuneti voi este ca PSD este un partid ne.mer.nic, care da mai multi bani „bancherilor”…
      Si eu sunt de-acord ca PSD e un partid de ne.mer.nici, dar mai degraba din motivul expus de Lotus Team mai sus.

    • Hoooo băi hoților, ajunge cât ați furat 30 de ani !

    • Fac ei ce fac, ciumații roșii, dar tot la găleata cu unturra (pilotul doi de pensii) le e gândul, exact cum îi dădea târcoale și Dragnea.
      Văzand ca acei bani chiar există fizic, ei nu se pot abține să nu saliveze, știind ce pleasca le-ar cădea pe cap.

    • PSD-ul are o imaginatie bolnava cand e vorba sa faca jonglerii financiare care sa dea bine la alegeri.
      E normal sa incluzi si pilonul 2 in ecuatie, altfel vor veni pesedistii si vor introduce o componenta „sociala” de subventie de la stat pentru contributia individuala la pilonul 2. Adica vor da sa zicem inca 20% in plus de la stat la suma care se vireaza la pilonul 2, si apoi vor defila cu asta la alegeri.
      TOT sistemul de pensii trebuie inclus intr-o anvelopa. Mie cel putin , 9,4 % din PIB imi pare oricum enorm. Dar macar e un prag peste care nu vor putea veni unii si sa dea din burta legi ca aberatia aceea de acum 2-3 ani de mareau pensiile din pix, in viitor, dupa alegeri, evident. Mi-as dori sa fie decuplate pensiile de orice manevra electorala de mariri de pensii. De asta exista un prag.

  2. Îi roade pe PSDiști că PNRR e scris bine de Ghinea și că există limite. Mă bucur, merci USR.

  3. Pilonul 2 e o cheltuială, mai ales când vine vorba de contribuțiile bugetarilor, specialilor. Sunt bani care ies de la buget, iar în final se întorc la bugetarii respectivi.
    Psd-ul mănâncă c.ă.c.a.t ca de obicei.

  4. Budai cu Cîciu să plece de urgență la Comisia Europeană unde să explice porcariile făcute de Ghinea și să gaseasca împreună soluții de îndreptare a ororilor!

  5. Ce are frate siteul ăsta?!!

  6. Cum scriu de Ghinea, cum nu funcționează!

  7. voi chiar nu ati inteles nimic :))))
    ministrul spune ca nu se va putea mari contributia la piloni 2 mai mult de 4,75%, ca nu se poate ajunge la 6% cum era prevazut.
    adica ministrul vrea sa creasca contributia, nu sa o ia. do-oh!

    • Asta o spune direct. Daca citesti printre randuri, iti dai seama ca supararea lui e ca din cauza ca se contorizeaza si pilonul 2, el nu mai are spatiu sa mareasca deficitul bugetar cu bani trimisi in pilonul 1.
      „Nu putem mari la 6%” e doar o fumigena. Ei n-au marit mai niciodata contributia catre pilonul 2, dimpotriva, au dat derogari de la calendarul initial de n-a ajuns niciodata acolo unde trebuia sa fie.

  8. Ia să vedem…
    Ghineo, să mori în chinuri!

  9. Pentru cei care afirmă că PNRR-ul este ceva benefic pentru majoritatea românilor , le recomand măcar să lectureze Partea a-II-a Componenta 8 , veți vedea că procentul de 9,4 din PIB ,trebuie să nu gie depășit până în 2070 . Mulți dintre dvs veți avea de suferit , pilonul II este doar o mare fraudă , iar PNRR-ul este profund antiromânesc .

    • pnrr prin banii alocati mareste implocit pib-ul…daca investitiile ajung in economia reala si nu ii fura profesionistii care ne tot conduc de +30 ani

    • Siri Pu.tin ce mai zice in rest? E bine?

    • Cei mai multi sunt analfabeti funcțional, deci n-au cum sa înțeleagă!

    • @A310, mulți văd, puțini pricep!

    • Hai sa discutam pas cu pas.

      1. Bugetul alocat pensiilor pana azi a depasit vreodata 9,4% din PIB? Nuuu? Nici macar in cei 20 de ani de mareata conducere a PSD-ului? Atunci despre ce vorbim? PSD plange de mila pensionarilor si de procentul din PIB, cand ei nu au atins acel procent nici dupa 8 ani de crestere economica continua (2012-2019?

      2. Procentul stabilit prin PNRR se poate renegocia, asa cum se poate renegocia cam orice lucru din PNRR. Dar nu se poate renegocia decat daca ai ce date noi sa pui pe masa. De exemplu: am negociat acel procent cand statul colecta 30% din PIB la bugetul de stat. Am ajuns la 35%, 37% sau 40% si am stat acolo 3 ani, deci avem spatiu bugetar sa crestem spre 10-12%. Fara aceasta cresterea reala si stabila de colectare, batem campii. Romania nu poate aloca mai mult in conditiile date. Sa arate PSD ca poate creste rata de colectare. Doar ca nu poate, pentru ca nu vrea.

      3. Poate multi nu inteleg, dar pensiile por creste in continuare. Dar pot creste prin cresterea de PIB (crestere economica reala). Rugati-va sa avem crestere economica. Ca nici pensiile astea nu cad din cer sau din pixul unora ca Dragnea sa Caciu. Vin din munca alora care muncesc in tara asta.

      4. Finalmente. Ce ii roade pe cei din PSD nu e neaparat procentul. E prevederea care ii obliga sa puna o formula fixa si clara de actualizare a pensiilor la 6 luni. Legate de inflatie, cresterea PIB-ului sau cresterea salariului mediu. Adica adio promisiuni aberante si mincinoase „Daca ne alegeti va crestem pensia cu 40%”. Acum fiecare pensionar va putea calcula singur cum va evolua pensia. Si nu va mai depinde cresterea de pixul si „bunavointa” unui politician. Calea normala sa nu mai iti apara „teroristi” bugetari, gen PSD inainte de alegeri.

    • Silicoane, ceva-ceva știi tu, dar mai sunt o grămadă de chichițe, unele spuse, altele ținute încă sub preș!
      Un lucru este cert: grosul pensionarilor publici va fi în continuare menținut în sărăcie și nu poate spera că va mai ieși vreodată de acolo!

  10. USR a facut numai rău, transpiatul si libidinosul Ghinea o caricatura.

  11. Problema este alta: avem venituri bugetare de cca 30%, media UE fiind de 45% PIB. Relevant este procentul din venituri bugetare alocat pensiilor și acolo suntem peste UE.

  12. Omul asta cred ca nu stie despre ce vorbeste. Contributia la pilonul 2 nu afecteaza „anvelopa” (cum le place lor sa spuna), deoarece retinerile salariatilor pentru CAS nu se modifica, contributia la pilonul 1 scazand corespunzator cu marirea contributiei la pilonul 2. In ceea ce priveste pensiile pilon 2 marea magarie este incercarea de a introduce pe sestache plata pe o perioada de 15 ani a pensiei acumulate, lucru neprevazut in PNRR, dar pentru care fac lobby administratorii de fonduri de pensii private si slugile lor de la ASF.

  13. Of, of. Jale mare ca nu pot redirectiona catre privati. Cu comision baban, ca asa e in Romania.
    Sa puna mana sa desfiinteze pensiile nesimtite si va incadrati in procent.
    Furati mai putin, ba! Furati mai putin. Atat!

  14. Bravo Ghinea! Bravo USR! iar pt ministrul psd-ist, pnl-ist, udmr-ist solutia e simpla: creste ecronomia, nu o mai fura. Cu un pib mare si procentul respectiv reprezinta o suma mare.

  15. ,,Pilonul II de pensii nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat”

    Adica un fel de compromis al guvernantilor tilhari spre ceva firesc si diferit de pensia publica ( o tilharie ) . Ceva care se afla sub controlul direct al guvernantilor tilhari si mincinosi . Ceva asupra caruia tilharii isi pot reconsidera optiunea .

    Asta nu ar fi fost posibil daca cetatenii ar fi avut libertatea sa directioneze singuri si in mod direct sume de bani din rodul muncii lor catre fonduri private de pensie .

    Iar mie nu imi mai convine un lucru ; daca un cetatean contribuitor la fondul public de pensie decedeaza inainte de implinirea virstei de pensionare contributiile sale la fond dispar in neant . Mostenitorii legali ai defunctului trebuie sa primeasca despagubiri .