G4Media.ro

Adrian Curaj, fost ministru al Educației: Cred puternic că ne trebuie un…

Foto: Pexels.com

Adrian Curaj, fost ministru al Educației: Cred puternic că ne trebuie un CNATDCU care să vegheze asupra calității și aspectelor de etică la nivel de sistem. Dar nu să facă bucătăria pe care trebuie să o facă universitățile

Cum poți acorda o diplomă în sistem joint degree, deci cu cel puțin o altă universitate din Europa, dacă diploma din România este emisă de Ministerul Educației? Întrebarea este ridicată de fostul ministru al Educației Adrian Curaj, cel care în mandatul din 2016 a încercat să modifice legea astfel încât universitățile să fie cele care eliberează diploma de doctor, nu Ministerul Educației cum e în prezent.

Inițiativa fostului ministru a fost primită cu mare ostilitate, în contextul în care eliberarea de către universitate însemna și retragerea tot de către instituția de învățământ superior, iar o serie de plagiate, ca cel al fostului premier, Victor Ponta, așteptau să fie tranșate tocmai de Ministerul Educației, nu de universitățile de la care obținuseră doctoratele prin plagiat.

Contactat de Edupedu.ro în contextul în care mai mulți rectori nemulțumiți că nu fac parte din CNATDCU ar fi propus desființarea pur și simplu a forului, potrivit Pressone.ro, Curaj a declarat că a discutat cu rectorii, dar “într-un context mai mare, cel din 2016, și această părere e consolidată acum, în 2020, de ceea ce se întâmplă în proiectul universităților europene, acolo unde se pune accent pe acordarea diplomelor în mecanism joint degree”.

“Evident că plagiatul tot la CNATDCU s-ar duce“, a precizat Curaj, pentru Edupedu.ro.

“Poziția mea mi-am exprimat-o nu legat de soarta CNATDCU, ci revin la propunerea făcută ca ministru în 2016 în pregătirea acelei ordonanțe 4, când am spus că este esențial să clarificăm că răspunderea pentru acordarea titlului este la universitate sau la Academia Română și ele trebuie să emită și diploma. În acest context, CNATDCU are rol de control al calității întregului proces de acordare a titlurilor de doctor, inclusiv a aspectelor de etică. Evident că plagiatul tot la CNATDCU s-ar duce”, a declarat Adrian Curaj, directorul general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Adrian Curaj are curajul sa spuna ce ar trebui facut, dar cand a fost ministru, n-a avut curajul nici sa rezolve problema plagiatelor unor personulitati de pe scena politica, nici macar sa propuna o solutie rezonabila.
    Ceea ce e curios est ca taman „floare cea vestita” a pesedeului agita securea razboiului: Androneasca, zisa si muma padurii invatamantului superior, costoiu, cel fara bun simtul masurii, liviu pop, cel a carui inteligenta n-a depasit nivelul genunchelui broastei se situeaza in fruntea rebelilor fiindca partidul simte miros de sange……
    Daca nu s-ar fi acordat atatea titluri de doctor unor impostori, cangrena unde doar CNADTCU a avut puterea si vointa de a face ceva ordine(desi rezultatele sunt mai mult decat modeste, sa recunoastem, totusi), as mai da credit acelor rectori care pretind ca universitatile noastre ar avea capacitatea si vointa morala sa elimine uscaturile si sa devina europene in spirit.
    Adevarul e ca avem prea multe universitati, indiferent cate dintre acestea sunt private(deci, teoretic, nu pretind finantare de la buget), fiindca risipirea banului public nu se justifica orice argument ai aduce in sprijinul mentinerii lor. Cand ai doat 2 universitati cotate intre primele 1000 din lume dar si acelea fiind situate in intervalul 801-1000, ce argumente pot aduce rectorii despre performanta unitatilor pe care le conduc?
    Pretentiile lor sunt doar partial justificate in privinta competentelor acordate CNADTCU, fiindca n-au dovedit inca intransigenta necesara in stoparea fraudelor cu diplome de doctor.
    Si inca ceva: rascoala lor a luat viteza doar dupa ce n-au reusit sa se „insurubeze” in schema de conducere ca sa aiba acces nestingherit la butoane…..
    P.S. pesedeii nu stiu sa piarda.
    Nici sa castige corect nu stiu, decat apeland la fraude….

  2. Pentru mulţi politicieni, nu e prea clar dacă învăţământul preuniversitar românesc este superior în ierarhia UE celui universitar, în ce priveşte calitatea serviciilor furnizate.

  3. Scurt pe 4. Doctoratul obtinut prin plagiatul prin metoda Copy- Paste trebuie anulat administrativ. Daca vor sa conteste in instanta.

    Cel mai sofisticat gen rescrierea unei lucrari cu alte cuvinte, autoplagiat, licenta, si masterul care nu e copiat grosolan poate sa mai ramana o vreme.

  4. Va dati seama ce profesori universitari avem, daca colcaie tara de doctori… La Bac se copiaza, la facultate la mai toate materiile se copiaza, licențele se copiaza, etc… Si cand nimeresti la un medic de-asta cu copiuțe….