G4Media.ro

Adrian Gheorghe, șeful CNAS, susţine că reglementarea coplății va aduce transparenţă şi…

sursa foto: Asociația Dăruiește Aripi

Adrian Gheorghe, șeful CNAS, susţine că reglementarea coplății va aduce transparenţă şi va stimula competiţia în sistemul medical

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat, joi, că este nevoie să fie reglementată coplata pentru a aduce „transparenţă şi predictibilitate” şi pentru a stimula inclusiv creşterea competiţiei în sistemul medical.

„Contribuţia personală este diferenţa dintre tariful decontat din Fondul naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (…) De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparenţă şi predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume”, a afirmat Adrian Gheorghe, citat de Agerpres.

El arătat că prin reglementări se intenţionează transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale astfel încât să fie foarte clar cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul.

„Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi. Ea există. Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif. Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaştem – şi spun asta foarte răspicat – tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. (…) Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă”, a spus președintele CNAS.

Adrian Gheorghe a explicat că, în ceea ce priveşte contribuţia personală, sunt prevăzute trei măsuri „esenţiale” care urmează să fie aprobare foarte curând.

„Care sunt aceste trei măsuri: consimţământul exprimat în scris de către asigurat sau reprezentantul legal al acestuia, în funcţie de caz, privind furnizarea serviciilor spitaliceşti medicale şi nemedicale de care urmează să beneficieze. Doi – devizul estimativ care i se va înmâna asiguratului înainte de furnizarea serviciului în care i se va detalia lista costurilor la care să se aştepte, iar acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare. (…) Al treilea instrument este decontul eliberat la externare care va cuprinde din nou detaliat tariful suportat din fond precum şi pe categorii de costuri celelalte costuri suportate prin contribuţie personală în afara fondului. (…) Această reglementare reprezintă încă un pas pentru a materializa principiul «banii urmează pacientul» şi din nou pentru a aduce mai multă transparenţă şi predictibilitate decât avem acum. (…) Considerăm că un astfel de proiect poate stimula inclusiv creşterea competiţiei cu beneficii pentru asigurat”, a explicat Adrian Gheorghe.

Un proiect de ordonanță de urgență semnat de premierul Florin Cîțu reglementează coplata.

Prevederile din proiectul de OUG:

În situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru.

Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical este afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.

sursa foto: Asociația Dăruiește Aripi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Dar nu mai bine nu se plateste contributia la sanatate si fiecare roman cand are o problema de sanatate se trateaza pe banii lui? Nu-i asa mai corect? Coplata in sistemul medical e doar o privatizare a sistemului de sanatate. Daca tot platesc la privat, de ce sa mai dau la stat? Auzi la el „tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor.”. Pai ma baiatule, nici un privat n-ar incheia contract cu CNAS daca lucrul asta ar fi adevarat. Clinicile private sunt afaceri, nu organizatii caritabile.

    • „Escroci”

    • @ion
      Daca « fiecare roman cand are o problema de sanatate se trateaza pe banii lui » foarte putini si-ar permite o proteza de genunchi, sold, stent intra arterial etc, fiind f scumpe. Aici intervine asigurarea de sanatate, pe care o platesti lunar si o utilizezi cand ai nevoie. Sistemul nu este f echitabil, pt ca unii pacienti fac apel f rar, altii f des, dar d p d v social e f generos, pt ca de banii pe care-i cotizeaza cel ce nu solicita des serviciile medicale, poate beneficia un membru al famililei care din varii motive ( pensie mica etc) este scutit de cotizatie. In acest fel toata lumea are acces la serviciile din sanatate.

      « Auzi la el „tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor.”. Asa este, CAS nu suporta in integralitate, si nici nu trebuie sa suporte, sumele percepute in sistemul privat ( asa cum se intampla la stat), unde se adauga tarife suplimentare. In schimb CAS trebuie sa ramburseze serviciile medicale prestate pacientului, cu aceeasi suma, indiferent unde se trateaza pacientul, la stat sau privat ; e normal, nu ? Sper ca-i inteles – ex. eu platesc CAS, ma operez la stat – sunt rambursat cu suma X, ma operez in privat – nu sunt rambursat. Nu-i logic. Coplata trebuie sa functioneze in orice sistem de sanatate, stat sau privat.

      « Pai ma baiatule, nici un privat n-ar incheia contract cu CNAS daca lucrul asta ar fi adevarat »- Atentie, pacientii care se adreseaza unei clinici private care n-are contract cu CNAS, nu pot fi rambursati, vor plati totul din buzunar.

  2. Hai, că sunteți pe drumul cel bun! Te-a băgat Mihăilă (V V) la înaintare ca antemergator?!

  3. Coplata va fi functionala de la 1.07. 2021. La spitalul Coltea .preturile sunt pe saitul spitalului astfel privatizat pe sest. Eu am pensie de ing. si nu voi mai putea sa ma gindesc sa ma duc ;a coltea la hematologie pentruca nu pot da 1000 lei /luna ??? .Preturile nu sunt date in procente din pretul real al unei proceduri medicale ceea ce este o aberatie a unor excroci hoti care se cred si inteligenti ,

  4. Iată pentru ce a fost nevoie de demiterea Renatei Weber ! Și asta este abia începutul, totul se va privatiza, vinde și înstrăina prin OUG, nu prin legi discutate public în parlament.

    • Așa și …de ce trebuie să stați voi pe banii mei când în ultimii 10 ani am intrat în spital doar ca vizitator?…vrei servicii le plătești. Să văd cum va mai internați o zi ca să faceți avizele gratis….

    • „analizele gratis”….
      Așa că puteți liniștiți sa plătiți, sa vad dacă va mai duceți repede pentru trimitere de internare de pielea…..

  5. Cica va “stimula competitia”…Sa vedeti “competiție “intre medicul de la stat si acelasi medic din privat.Veti vedea cum vor fi dirijati pacientii de la stat la spitalele private unde lucreaza aceeasi medici din spitalele de stat

  6. Reglementarea e foarte binevenita. Pacientul care se adreseaza la privat trebuie sa stie cat plateste din buzunar si cat este rambursat prin casa de sanatate. Avantaje : vor disparea privatii care cer sume derezonabile; coplata ( banii platiti din buzunarul pacientului) va fi vizibila, deci impozitabila; coplata va fi anuntata asigurarii complementare a pacientului, care-l va instiinta pe acesta daca va fi sau nu rambursat. Sistemul este binecunoscut in vest, transparenta e totala, pacientul alege ce doreste.

    • Pardon – impozabila

  7. Minte cum respiră șeful casei de asigurări:
    – coplata funcționa și până acum , perfect la vedere, nu la gri cum spune acest politruc
    – se alocă în plus 10% către clinicile private
    – clinicile „private” care sug bani de la stat sunt marile lanțuri de calici influenți gen Medlife, Regina Maria
    – clinicile private selectează cazurile care le convin, nu iau cazuri complicate, iau ce se rezolvă ușor , cu profit rapid. Cazurile grele sunt aruncate la stat.

    Lucrez în ambele sisteme, o clinică privată decentă nu atârnă de banii statului

    • Ba e foarte corect. Discriminatoriu era să nu permiți pacienților clinicilor private accesul la acesti bani. Pai ce, cel care se duce la o clinica privata , nu are dreptul și la banii din fondul unic daca a cotizat pentru ei ? Aaaa, că spitalele de stat sunt subfinantate și că cei cu bani își permit să se ducă la o clinica privata și să scape de comunismul , corupția și mizeria din spitalul de stat , pai hai sa facem ordine acolo. Hai sa mărim contribuțiile la sănătate la nivelul din vest, hai sa facem concursuri pe bune in spitale pentru toate pozițiile, hai sa depolitizam. Dar nu sa ii discriminăm pe cei care vor sa fuga de incapacitatea statului român.

  8. Minte cum respiră șeful casei de asigurări:
    – coplata funcționa și până acum , perfect la vedere, nu la gri cum spune această slugă
    – Oug-ul alocă în plus 10% către clinicile private, asta e miza ordonanței
    – clinicile „private” care iau bani de la stat sunt marile lanțuri de calici influenți gen Medlife, Regina Maria
    – clinicile private selectează cazurile care le convin, nu iau cazuri complicate, iau ce se rezolvă ușor , cu profit rapid.

    Lucrez în ambele sisteme, o clinică privată decentă nu cere banii statului

  9. Aceste initiative legislative date pe sest ca niste fasaite vin sa dea arama pe fata acestor nemernici, a caror unica preocupare este sa multumeasca o mana de privati care nu i-a lasat sa moara de foame in lungul somn in opozitie. Ceea ce nu inteleg loazele cu diplome cumparate din US este ca nu poti imparati peste cenusa si vine si momentul suflarea rupta de foame ii va arunca din nou in derizoriu pentru o decada, oricate milioane vor pompa ei in presa care le spune ca ei traiesc bine si tara duduie de crestere economica. Iar postacii de serviciu.. da-tii bataie cu aplomb.. iesiti in evidenta ca paduchii in frunte.

  10. Eliminarea CASS, oricum plătim medicamentele și analizele!

  11. Dacă era decență și nu calicie nu se ajungea aici!cel mai corect: plătesc numai când mă duc la medic!am bani,bine,nu,ghinion,asta e!dar nu pe cârca la proști să se lăfăie un minister de lepre care te batjocoresc pe banii tăi!! dacă nu, să plece afară,mai bine lipsă!

  12. „Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a referit la contractul-cadru cu furnizorii de servicii medicale private, precizând că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la cel privat, ci de o plafonare care se limitează la un potenţial transfer de cel mult 600 de paturi, arată News.ro.
    Ioana Mihăilă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că fondurile spitalelor publice nu sunt afectate de această măsură. „Contribuţia personală legiferată şi normată în felul în care a fost propusă de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii nu afectează fondurile destinate spitalelor publice tocmai pentru că există pentru prima dată în istorie această plafonare a numărului de paturi care pot să treacă din sistemul public în sistemul privat. Deci este vorba pentru prima dată de o plafonare. Creşterea numărului de paturi este limitată, dar nu obligatorie la 5,5% din numărul total de paturi din sistemul România. Adică, din 120.000 de paturi câte există acum în sistemul de sănătate în România în acest moment 5% sunt în sistemul privat şi 95% sunt în sistemul public”, a afirmat Ioana Mihăilă.

    Parerea mea: va fi un soi de Pilonul 2 la Pensii… in timp vom ajunge ca sistemul public medical sa ajunga vai de mama lui, iar oamenii cu BANI mai multi sa prefere si sa fie indrumati(ca la pensii) sa mearga la Sistemul medical privat care oricum si acum e mai bine dotat cu proceduri si aparatura medicala si conditii, tot ce vrei..

    Sotul meu a mers saptamana trecuta la medicul diabetolog la controlul periodic si trebuie sa faca Analizele periodice!
    Nici o clinica medicala, nici la Spitalul public, nici la cele private NU mai are BANI pentru analizele compensate!
    Banii vin la inceput de Luna si se termina in MAXIM 10 -15 Zile!
    Asa era si-n vremea lui Dragnea, asteptau bolnavii saptamani intregi pana sa faca Analizele compensate de CNAS…asteapta sa vina de la CNAS alocarea de BANI pentru analize compensate pe Luna Iulie..
    AZI, la orice Clinica privata poate insa sa FACA aceste analize, dar costa BANI grei…
    Cam asa va fi…
    Pentru cei cu posibilitati financiare e preferabil… fiul meu(care are probleme medicale) merge cand are nevoie numai la Spitale private de frica Spitalelor publice, dar plateste INTEGRAL tot, ceea ce nu e OK, pentru ca el plateste un CASS urias statului roman… el ar prefera asa, dar CATI Romani isi permit asa ceva?!
    E un fel de Pilon 2, care in timp va afecta Sistemul PUBLIC medical… eu asa vad… fondurile transferate catre Spitalele private vor fi in defavoarea Spitalelor publice care oricum sunt vai de mama lor.. majoritatea…intri cu o problema si iesi(daca mai iesi) cu cine stie ce probleme plus infectiile intraspitalicesti…